Veronmaksajien rahaa poltettiin surutta eduskunnassa vielä 2000-luvulla – Niinistö pisti menolle stopin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Veronmaksajien rahaa poltettiin surutta eduskunnassa vielä 2000-luvulla – Niinistö pisti menolle stopin

Pertti J. Rosila aikoo kirjoittaa kirjan kokemuksistaan eduskunnan tilitoimiston päällikkönä.

Julkaistu: 7.3.2017 19:15

Eduskunnan hulvaton rahankäyttö pantiin kuriin vasta Sauli Niinistön puhemieskaudella. Tilitoimiston päällikkö Pertti J. Rosila jää eläkkeelle.

Eduskunnan eläkkeelle jäävä tilitoimiston päällikkö Pertti J. Rosila muisteli värikästä uraansa värikkääseen tapaansa viime viikolla Helsingin Sanomien haastattelussa.

Muita haastatteluja tunnontarkka, hyvällä huumorintajulla ja itseironialla varustettu Rosila ei aio nyt antaa. Vastikään päättyneiden Lahden MM-kisojen hengessä voisi rosilamaisesti todeta mäkihyppytermein, että taisi tulla hemmetin pitkä hyppy, mutta tyylipisteet eivät olleet hääppöiset.

Rosila aikoo avata lisää suurelta yleisöltä piilossa pysynyttä sanaista arkkuaan lisää muistelmissaan, joita virkamiehen kahleista vapautuva Rosila nyt alkaa kirjoittaa.

Ja muisteltavaa riittää, kuten Helsingin Sanomien haastattelu kertoi.

Rosila oli eduskunnan tilitoimiston päällikkö vuodesta 1988 lähtien, ja kansanedustajien ja johtavien virkamiesten rahankäyttö oli vuosikaudet perin leväperäistä. Tilitoimiston päällikkö syynäsi kuitit eduskunnan ja esimiestensä ohjeiden mukaan – jos niitä ylipäätään aina edes oli.

Kansanedustajat ja virkamiehet ovat muistelleet ilolla puhemies Riitta Uosukaisen (kok) ja pääsihteeri Seppo Tiitisen yhteisaikaa eduskunnan johdossa. Silloin ei nillitetty.

Lipponen suuttui Rosilalle

Sama meno ehkä vielä yltyi ja köyhäily heitettiin romukoppaan, kun Paavo Lipposesta (sd) tuli puhemies 2003. Tilataan mitä tilataan, ja maksaa mitä maksaa, oli meininki isolla pensselillä maalattuna.

Media, ja Ilta-Sanomat, alkoi samaan aikaan kiinnittää huomiota eduskunnan sangen omalakiseen rahankäyttöön. Rosila esimerkiksi muisteli HS:ssa, kuinka Lipponen oli suuttunut, kun Rosila oli lähettänyt autonkuljettajan mukana Lipposelle ohjeet virka-auton käytöstä.

Ohjeet olisi ehkä kannattanut lukea.

Lipposella ei ollut ajokorttia ja IS paljasti, että eduskunta oli vuokrannut Lipposta varten tila-auton ja ajopäiväkirjojen mukaan useimmilla matkoilla mukana oli Lipposen perhe.

Tämän jälkeen eduskunta luopui tila-autosta, osti pikkubussin ja sittemmin Lipponen kävi autokoulun ja hankki ajokortin itselleen.

Oopperan ystävä Tiitinen suuttui oopperalaskun selvittämisestä

Eduskunnan hulvattoman rahankäytön selkä taisi niin sanotusti katketa, kun eduskunnan 100-vuotisjuhlien korskeat kulut alkoivat paljastua 2006.

Satavuotista eduskuntaa esimerkiksi juhlittiin kolme kertaa oopperalla: istuntokauden avaus Kansallisopperassa, Savonlinnan oopperajuhlille tilattiin oma tilausooppera ja eduskunta osallistui Ratsumies-oopperan kutsuvierasnäytöksen maksumieheksi Moskovan Bolshoi-teatterissa.

Rosila muisteli HS:ssa, kuinka Tiitinen ”huusi kuin hinaaja ja naama punaisena”. Tapaus liittyi Tiitisen jääviyteen, ja Rosila oli selvittänyt rahasotkuja tilintarkastajien pyynnöstä.

Tästäkin löytyy mustaa valkoisella IS:n arkistoista.

Tiitinen suuttui Rosilalle oopperalaskusta.

Eduskunnan tilintarkastajat löysivät juhlavuoden loputtua paljon huomautettavaa eduskunnan juhlakuluista ja rahankäytöstä.

Satavuotiskonserttia varten Kansallisoopperassa oli budjetoitu 150 000 euroa ja lasku olikin 245 000.

Tiitinen oli tuolloin oopperan hallituksen puheenjohtaja.

Tiitinen oli neuvotellut konsertin sisällöstä, mutta eduskunnasta ei löytynyt ketään, joka olisi sopinut, kuinka paljon euroja oopperalle maksetaan.

Lasku ylittyi 63 prosentilla ja Tiitisen selitys silloin oli paljon puhuva.

– Minun versioni on se, että taloudellisesta puolesta ei ole neuvotellut kukaan. Kun oli sovittu, mitä esitetään – ja ketkä esiintyvät – se jäi oopperan tehtäväksi sopia taiteilijoiden kanssa se, mitä maksaa.

– Minä en osaa tässä vaiheessa katua mitään muuta kuin sitä, että en kirjoittanut ohjelmistoon Viimeisten kiusausten esitettäväksi kappaleeksi Paavon Körttivirttä. Se olisi ollut paljon parempi kuin ne overtyyrit (alkusoitot) siellä lopussa. Se oli nyt vähän uikuttava. Kun kuoro olisi pamauttanut sen Körttivirren, ja katkaissut soinnitukset, niin se olisi ollut ”typiskt finskt” ennen Finlandiaa, Tiitinen kertoi IS:lle 2007.

Etelä-Afrikasta ostetut juhlaviinit jäivät maahantuojan varastoon

Eduskunnan 100-vuotisjuhliin oli budjetoitu 3 miljoonaa euroa ja loppulasku oli 5,3 miljoonaa.

Esimerkiksi 250 000 euroa maksaneen juhlakirjan kuvituksesta maksettiin valokuvaajalle 167 000 euroa.

Juhlakuluista paljastui uusia pikantteja yksityiskohtia vielä parisen vuotta myöhemmin.

Talvella 2008 IS kertoi maahantuojan varastoon ja juomatta jääneistä juhlaviineistä.

Puhemies Lipponen ja Tiitinen olivat 12 hengen valtuuskunnan kanssa eduskunnan matkalla Etelä-Afrikassa loppuvuodesta 2005.

Seurue vieraili asianajaja Zacharias Sundströmin viinitilalla ja päätti saman tein tilata satavuotisjuhliin juhlajuomia: 1 080 pulloa Thabana-valkoviiniä ja 138 pulloa Tokaj-viiniä, hintaan noin 17 000 euroa.

Juhlajuomat jäivät kuitenkin alkoholilupien mutkikkaiden kiemuroiden vuoksi maahantuojan varastoon syksyyn 2009 asti.

Oikeusprosessin jälkeen eduskunta sai viininsä, mutta valkoviini oli vuosien aikana jo menettänyt parhaan teränsä.

Niinistö pani matkabudjetit kuriin, kirppu puri Kiljusta

Satavuotisjuhlien jälkeen eduskunta pani itsensä kulukuurille, kun Sauli Niinistö valittiin puhemieheksi 2007.

IS oli esimerkiksi vuosikaudet kirjoittanut eduskunnan matkustelusta. Niinistön johdolla eduskunta alkoi rajoittaa matkabudjetteja.

Aiemmin esimerkiksi valiokunnat saivat kerätä kutakuinkin haluamansa määrän matkailijoita ja käydä ulkomailla, ja lasku oli mitä oli.

Niinistön aikana valiokuntamatkoille tuli 75 000 euron hintakatto. Jokainen valiokunta sai tämän jälkeen tehdä vaalikaudessa yhden tämän hintaisen kaukomatkan, ja yhden matkan Eurooppaan.

Ulkoasianvaliokunta voi sen lisäksi reissata kerran vuodessa Yhdysvaltoihin.

Osa kansanedustajista protestoi Niinistön tiukkaa linjaa, muun muassa paljon omilla matkoillaan käynyt kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd). Kiljunen sai kirppuja hotellissaan New Delhissä Intiassa.

  Ruohonen-Lernerin kuva Rosilan työpöydällä, aiemmin Hyssälän kuva

Tilitoimiston päällikkö Rosila kertoi HS:n haastattelussa lukuisia yksityiskohtia kansanedustajilta saamastaan palautteestaan.

Tilitoimiston päällikkönä Rosila on joutunut hoitamaan käytännössä kaikki eduskunnan ja kansanedustajien kuitit. Laskut on liki aina hyväksynyt joku muu, ja Rosilan tehtäväksi on jäänyt seurata, että kaikki menee niin kuin pitää.

Jos on ollut huomautettavaa, Rosila on huomauttanut asianomaista kansanedustajaa tai virkamiestä. Toimittajille Rosila ei ole antanut yhtään uutisvinkkiä tai kertonut mitään yksityiskohtaa, mutta tilitoimiston päällikkö on aina toivottanut tervetulleeksi toimittajat selaamaan omatoimisesti eduskunnan tuhansia kuitteja.

Rosilalla on työpöydällään Pirkko Ruohonen-Lernerin (ps) kuva.

– Kun oli vaikeita hetkiä, katsoin kuvaa ja sanoin itselleni, että vieläkin huonommin voisi mennä, Rosila totesi omaan tyyliinsä HS:lle.

Rosilalla ja Ruohonen-Lernerillä oli ollut vääntöä kilometrikorvauksista. Oman auton käytöstä voidaan maksaa kansanedustajalle, jos julkista liikennettä ei ole kodin ja eduskunnan välillä.

Rosila oli muistuttanut Porvoossa asuvalle Ruohonen-Lernerille kilometrikorvauksista, että Porvoosta kulkee busseja tiheästi Helsinkiin.

IS kertoi viitisen vuotta sitten kansanedustajien saamista kilometrikorvauksista ja Lerner oli vuonna 2011 laskuttanut eduskuntaa kilometrikorvauksista 5 340 euroa.

Jos Rosilan pöydällä on nyt Ruohonen-Lernerin kuva, aiemmin pöydällä komeili kansanedustaja Liisa Hyssälän (kesk) kuva. Ronskista huumoristaan tunnettu Hyssälä oli lahjoittanut kuvansa Rosilalle itse.

  Sopeutumiseläkkeet remonttiin, avustajarahojen villi käyttö lopetettiin

Puhemies Niinistö alkoi kiinnittää huomiota myös kansanedustajien omiin etuihinsa.

Kansanedustajien avustajarahojen holtittomalle käytölle myös pantiin stoppi. IS kertoi 2007 ja 2008, kuinka kansanedustajat ohjaavat avustajarahojaan tukiyhdistyksilleen ja omille puoluejärjestöilleen tai ostavat avustajarahoillaan palveluita esimerkiksi esiintymiskoulutukseen tai nettisivujensa tekoon.

Nykyisin kaikki kansanedustajien avustajat ovat kuukausipalkkaisina eduskunnan palkkalistoilla.

Pirjo Ruohonen-Lernerin ja Liisa Hyssälän kuvat ovat komeilleet Rosilan työpöydällä.

IS oli vuosikaudet kerran vuodessa tehnyt jutun sopeutumiseläkkeellä olevista kansanedustajista. Sopeutumiseläkkeitä rukattiiin, ja vuoden 2011 eduskuntaan ensi kertaa päässeet kansanedustajat eivät enää sopeutumiseläkettä saa, vaan heille on tarjolla parivuotinen sopeutumisraha, jos putoaa eduskunnasta.