Kunnan työntekijä meni konsultin työpajaan – ”Olin kuolla nauruun, että täysipäiset ihmiset kehtaa!”

Kunnan brändiä kirkastettiin tuhansilla euroilla. Kaikki kuntalaiset eivät ymmärrä.

Hyrynsalmen kylänraitti: ideoi, keskustele, toimeenpane.

6.3.2017 17:13

Ilta-Sanomat on kertonut aiemmin siitä, miten suomalaiskuntia on konsultoitu kirkastamaan ajatteluaan. Helsinkiläinen konsulttiyritys Kissconsulting Oy on käynyt Lempäälässä, Hyrynsalmella ja Savitaipaleella pistämässä ajattelua uusiksi 3–4 sanalla.

– Me ostimme heiltä tietynlaisen strategian ja ajatusmallin, jonka punainen lanka on jopa pelkistetyn yksinkertainen ja voidaan tiivistää kolmeen sanaan, kertoo Hyrynsalmen kunnanjohtaja Ari Nurkkala.

Ne ovat: ideoi, keskustele, toimeenpane.

Hyrynsalmi maksoi uudesta strategiastaan reilut 10 000 euroa. Hyrynsalmesta Raaheen siirtymässä oleva kunnanjohtaja Nurkkala kertoo, että ennen Kissconsultingia Hyrynsalmelta ”puuttui ideakulttuuri ihan täysin”.

Kissconsulting tarjosi myös jatkopakettia, joka olisi maksanut juuri alle kilpailutusrajan eli 29 900 euroa. Sitä ei vielä ole otettu.

– Katsotaan ensin vaalit, Nurkkala selittää.

Lue lisää Lempäälän ja Savitaipaleen strategioista täältä.

Vaikka IS:n haastattelemat Lempäälän, Hyrynsalmen ja Savitaipaleen kunnanjohtajat ovat innoissaan Kissconsulting Oy:n myymistä sanoista, esiintyy ruohonjuuritasolla pienimuotoista kummastelua.

– Täyttää huuhentaalia, naureskelee Ilta-Sanomien haastattelema Hyrynsalmen kunnan työntekijä.

Työntekijän mukaan Hyrynsalmen valtuusto piti seminaaria Syötteellä ja innostui Kisskonsulting Oy:n toimitusjohtajan Maarika Mauryn kertomasta mahdollisuudesta säästää rahaa tekemällä kunnalle ihka uusi strategia.

– He olivat aloittaneet Lempäälästä, jossa oli kuulemma säästetty 500 000 euroa. Me olimme toinen.

 Meidät jaettiin neljän ryhmiin. Kaksi istui sitten selät vastakkain ja toisella oli vanha peltilevy ja erilaisia puupalikoita, kuten suorakaiteen muotoisia ja neliöitä ja sellaisia suorakaiteita, joissa oli kolmikulma.

Työntekijä muistelee, kuinka konsultti Tuomo Loukomies tuli Hyrynsalmelle pitämään työpajaa kunnan työntekijöille.

– Koko päivän anti oli, että olin kuolla nauruun. Että täysipäiset ihmiset kehtaa!

Työntekijä arvelee konsultin tunteneen paremmin yritysmaailman kuin pienten kuntien olosuhteet.

– Meidät jaettiin neljän ryhmiin. Kaksi istui sitten selät vastakkain ja toisella oli vanha peltilevy ja erilaisia puupalikoita, kuten suorakaiteen muotoisia ja neliöitä ja sellaisia suorakaiteita, joissa oli kolmikulma.

– Toisella oli kuva siitä, mitä niistä palikoista piti tulla ja hän antoi ohjeita sille toiselle, joka rakensi ja me muut kaksi kiersimme ympärillä katsomassa ja jos koki, että osaa selittää paremmin kuin se neuvoja, hipaisi neuvojaa olkapäälle ja neuvomisvuoro vaihtui.

– Hyvin alkeellista ja kauhean lapsellista, täysi farssi, työntekijä arvioi.

Työpisteisiin jaettiin tauluja, joihin piti tarralapuilla kiinnittää ideoita. Innostus on työntekijän mukaan sittemmin hiipunut ja ideoiden toteutus jäänyt vaiheeseen.

– Kymppitonnikin on nykyisin rahaa. Ihan kaikkeen humputukseen ei kannattaisi lähteä, työntekijä sanoo.

– Ihan satuolentoja!

Työntekijä on kuullut Savitaipaleen kunnanjohtajan kertoneen valtuustonsa olleen Kissconsultingin opeista aivan ”liekeissä”.

– Meillä ei ollut valtuusto liekeissä, ei todellakaan.

Millaisia kokemuksia sinulla on konsulttien vetämistä strategiaistunnoista ja innovointipalavereista? Kommentoi jutun perään tai lähetä sähköpostia: uutiset@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?