Tätä kikkaa moni viisikymppinen ei hoksaa työnhaussa – peittoaisi monet nuoremmat hakijat

Julkaistu:

IS kertoi aiemmin tänään Ulpusta, 52, joka sai kutsun työhaastatteluun heti, kun jätti työhakemuksestaan ikänsä pois.
Ulpu arveli, että työnantaja kutsui hänet haastatteluun nimenomaan siksi, että luuli hänen olevan nuorempi.

Samassa yhteydessä Ilta-Sanomat kertoi myös muita yli 50-vuotiaiden työttömien kokemuksia siitä, miten työnantajat pitävät heitä liian vanhoina.

Työntekijöiden rekrytoinnin asiantuntijat kertovat ymmärtävänsä yli 50-vuotiaiden työnhakijoiden ahdinkoa, mutta toisaalta heillä on myös positiivisia kokemuksia näiden työllistymisestä.

Henkilöstöpalveluyritys Opteamin rekrytointikonsultti Tuija Autio korostaa, että yli 50-vuotiaita työntekijöitä palkanneet työnantajat ovat olleet valintoihinsa todella tyytyväisinä. Viime vuosina Autio on rekrytoinut pitkän linjaan osaajia moniin rooleihin, erityisesti tekniselle alalle.

– Joissain keskusteluissa on puhuttu, että yli 40-vuotiaatkin olisivat liian vanhoja työelämään. Onneksi en ole omissa rekrytoinneissa törmännyt tällaiseen.

 

Kollega kertoi edelliseltä viikolta tapauksen, jossa samaan it-asiantuntijan rooliin palkattiin sekä 56-vuotias, että 27-vuotias.

– Kun asiakkaan kanssa on käyty seurantakeskustelua, monesti palaute on sellaista, että olipa hyvä, että tällainen osaaja löytyi. Usein kokemuksen tuoma näkemyksellisyys sekä asenne ovat kohdallaan, Autio sanoo.

Kannattaa miettiä, millaista paikkaa hakee

Aution näkökulmasta yli 50-vuotiaiden työllistymisessä olennaista on se, minkälaisia työpaikkoja nämä hakevat.

– Jos tällainen henkilö hakee paikkaa, johon vaaditaan vaikkapa vain kolmen vuoden kokemusta, on paikkaa haasteellista saada.

– Toki poikkeuksiakin on. Tuntumani on, että asiakkaiden puolelta ei kuitenkaan harrasteta ikärasismia, vaan enemmän puhutaan siitä, kuinka henkilö istuu organisaatioon, Autio jatkaa.

 

Jos tällainen henkilö hakee paikkaa, johon vaaditaan vaikkapa vain kolmen vuoden kokemusta, on paikkaa haasteellista saada.

Autio toteaa, että nuorempien työnhakijoiden mahdollinen suosiminen voi johtua esimerkiksi siitä, että yrityksellä saattaa olla mielessään nuoren työntekijän sitouttaminen yritykseen pitkäksi ajaksi ja tämän ”kasvattaminen” yrityksen sisällä.

– Tämä on kuitenkin hyvin tapauskohtaista, eikä tässä oikein voi vetää mitään yleispätevää linjausta.

Tärkeintä halu ja osaaminen

Rekrytointikonsultti kertoo huomanneensa, että monessa yrityksessä kytee halu palkata uusia osaajia. Myös rekrytointitoimeksiantojen kasvava määrä tukee käsitystä.

– Jonkinlainen kasvu tässä valtakunnassa on käynnissä ja parempaan suuntaan. Rekrytoinneissa oma olemus, asenne, hinku ja halu ovat ratkaisevia tekijöitä. Ei se ole ikäkysymys.

– Tehtäväni on löytää ihminen, jolla on osaaminen ja halu tehdä. Jos jompi kumpi puuttuu, tilanne on hyvin vaikea.

Myös henkilöstöpalveluyritys Staffpointin rekrytointipäälliköllä Krista Ahlrothilla on vastaavia kokemuksia. Viime aikoina hän kertoo työllistäneensä yli 50-vuotiaita, mutta myös huomattavasti nuorempia.

Viimeisimmissä Ahlrothin toimeksiannoissa yli 50-vuotiaat ovat työllistyneet esimerkiksi taloushallinnon tehtäviin. Myös iso osa taloushallinnon hakijoista on ollut iäkkäämpiä.

 

Meillekin saattavat jotkut hakijat soittaa ja olla vähän pahoillaan, että kun minä olen tämän ikäinen. Kokemusta kannattaisi korostaa vahvuutena.

– Se johtuu siitä, että heillä monesti on pidempi ja vankempi työkokemus taloushallinnon tehtävissä, varsinkin jos tehtävään kaivataan pidempää osaamista. Monesti nuoret eivät enää tänä päivänä edes kouluttaudu kaikkiin taloushallinnon rooleihin, Ahlroth sanoo.

– Kollega kertoi edelliseltä viikolta tapauksen, jossa samaan it-asiantuntijan rooliin palkattiin sekä 56-vuotias, että 27-vuotias. Siinä ikä ei ollut etu, mutta ei myöskään haitta. Kummallakin hakijalla oli taustallaan tietty osaaminen, tietyn järjestelmän osaaminen.

Vältä nämä virheet

Ahlrothin mukaan on hyvin vaikea yleistää, miksi yli 50-vuotiaita ei valita joihinkin työtehtäviin, mutta hänellä on silti mielessään muutamia yleisiä syitä.

Rekrytointipäällikkö toteaa, että itseään ei pidä vähätellä, vaan olla reippaasti sitä mitä on. Muut asiat ovat lopulta tärkeämpiä kuin ikä.

– Jotkut ovat suoraan sanoneet, ettei kielitaito ole niin vahva. Toinen juttu voi olla se, että pitäisi olla terveellä tavalla ylpeä työvuosistaan ja kokemuksestaan.

– Meillekin saattavat jotkut hakijat soittaa ja olla vähän pahoillaan, että kun minä olen tämän ikäinen. Kokemusta kannattaisi korostaa vahvuutena.

Ahlroth kehottaa työnhakijoita myös listaamaan erityisosaamisensa hyvin tarkasti.

– Tänä päivänä rekrytoinnissa käytetään paljon hakukonetoimintoja. Esimerkiksi meidän asiakasyritys saattaa haluta työntekijän, joka osaa käyttää valtionhallinnon Kieku-järjestelmää tai jotain muuta ohjelmaa. Silloin saatamme hakea pelkällä järjestelmän nimellä, eikä työnhakijaa löydy, ellei hän ole muistanut mainita asiasta.

Hän korostaa, että tutkimusten mukaan työpaikkojen henkilöstörakenteen ei kannattaisi olla homogeeninen. Tiimi toimii tehokkaammin, kun mukana on eri ikäisiä ja eri taustaisia työntekijöitä.

– Meilläkin on kyllä asiakkaita, jotka toivovat työntekijöitä, joilla on pitkä kokemus ja varmuutta. Vanhemmilla työntekijöillä on myös aivan erilaiset ja kokoiset verkostot kuin vasta työuraansa aloittelevilla henkilöillä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt