Kommentti: Soinin seuraaja saattoi ratketa jo tänään – Sampo Terho otti rajun etumatkan

Julkaistu:

Perussuomalaisten puheenjohtajakamppailu saattoi ratketa jo tänään Sampo Terhon hyväksi, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon tiedotustilaisuus oli oppikirjaesimerkki, miten kunnolla suunniteltu poliittinen operaatio toteutetaan.

Ps:n ”työmies” Matti Putkonen oli kutsunut jälleen koolle ”Työmiehen tuumaustuntinsa”, johon paikalle oli kutsuttu Terho kertomaan itsestään selvä uutinen, että hän lähtee ehdokkaaksi.

Tilaisuuden OIKEA uutinen oli tarkasti ajoitettu täsmä-twiitti, jossa puolustusministeri Jussi Niinistö kertoi vetäytyvänsä kisasta ja sanoi tukevansa Terhoa. Samalla kellonlyömällä eduskunnan puhemies Marja Lohela ilmoittautui Terhon tukijoukkoihin.

Tällainen ei synny sopimatta.

Niinistö ja Terho ovat kaveruksia paitsi keskenään, myös Timo Soinin kanssa eli kupletti soi kuin haitarin palkeet Veikko Ahvenaisen käsissä.

Sunnuntaina Niinistö sotki hetken aikaa pelikenttää vaatimalla, että uuden puheenjohtajan on oltava puolueen presidenttiehdokas.

Tänään Terho sanoi olevansa valmis presidenttiehdokkaaksi, olipa hän puheenjohtaja tai ei. Tästäkin oli epäilemättä sovittu. Yksi aiheellinen jatkokysymys kuuluu: tarkoittiko tämä samalla, että Niinistö itse ei itse asetu myöskään presidenttiehdokkaaksi?

Aamun Ilkassa perussuomalaisten historian ensimmäinen puheenjohtaja Raimo Vistbacka ehti puolestaan jo varoittaa, että porukka ainakin Etelä-Pohjanmaalla lyö hanskat tiskiin, jos EU-parlamentaarikko Jussi Halla-aho valitaan puolueen puheenjohtajaksi.

Halla-aho vastaa kahden viikon sisään

Niin, miten vastaa nyt Halla-aho? Hän on luvannut ilmoittaa kantansa kahden viikon sisään.

Nyt näyttää siltä, että Halla-aho jää lähtötelineisiin, sikäli kun hän kisaan edes lähtee. Hänen päätavoitteensa eli Soini pois puolueen johdosta on jo saavutettu.

Muille puheenjohtajaehdokkaille, joita on ilmaantunut ja ilmaantuu, ei kannata palstatilaa haaskata.

Toki Perussuomalaisten puoluekokoukseen on aikaa vielä ruhtinaallisesti, se järjestetään 10.-11. kesäkuuta Jyväskylässä. Kaikki on mahdollista.

Halla-aholla on paljon tukijoita, mutta kiusallinen tosiasia Ps:n kannalta on, että Halla-ahon johdolla puolue ajautuisi marginaaliin. Sen voi sanoa rehellisesti ääneenkin. Halla-aho ei kelpaa muille puolueille. Eli hallitusvalta, joka saattaa toki kadota muutenkin, katoaa Halla-ahon mukana taatusti.

Korkeimman oikeuden (KKO) tuomitsema Halla-aho on maahanmuuttokriittisten sankari, mutta perussuomalaisissakin on luultavasti enemmistö sellaisia, jotka miettivät päivittäin muitakin kuin muslimiasioita.

Lisäksi nykyaikana puolue tarvitsee puheenjohtajan, joka osaa esiintyä julkisuudessa. Halla-aho on looginen, joskin arka ja pelokkaan oloinen. Massoja hänen tyylillään ei kosiskella. Terho on sanavalmis, hiukan brittityylinen kuivan huumorin edustaja, joka kelpaisi epäilemättä muillekin puolueille.

Joka tapauksessa Terho aloitti kampanjansa kosiskelemalla myös halla-aholaisten ydintä.

Tärkein oli lupaus siitä, että puolue saattaa seuraavien eduskuntavaalien alla tehdä jopa kynnyskysymyksen brittityylisestä Suomen EU-kansanäänestyksestä. Terhon mukaan asiasta voidaan järjestää jopa ylimääräinen puoluekokous.

Terho perusteli uutta kansanäänestystä sillä, että hänkin on niin nuori, 39, ettei päässyt äänestämään, kun kansa päätti liittyä EU:hun 1994. Ei Terho voinut äänestää tosin kieltolain kaatamisenkaan puolesta 1931, mutta siitä ei sentään tarvita uutta kansanäänestystä.

Lisäksi Terho lupasi poistaa vetovoimatekijät, jotka houkuttelevat maahanmuuttajia Suomeen.

Terhon lupauksissa saattaa olla riittävästi savuverhoa siihen, että Halla-aho saa hyvän tekosyyn vetäytyä kisasta.

Mutta odotellaan – kaksi viikkoa on aikaa.

Soinin tulevaisuus jäi auki

Mutta mitä Halla-aho lupaa puolueen Isä Aurinkoiselle, patriarkaalisiin Vennamo-korkeuksiin nousevalle kantataatalle Timo Soinille?

Ei mitään.

Terho sanoi ottavansa merkittävän ministerisalkun itselleen, jos hänestä tulee puheenjohtaja, mutta Soinille hän kieltäytyi lupaamasta mitään.

Kieltäytyi ja kieltäytyi.

Jos Terho tarvitsee Soinin tukea pj-vaalissa, niin tilanne on toinen. Soini sanoi sunnuntaina, että hänellä on puoluekokouksessa vain yksi ääni, mutta se voi olla hyvin kantavakin.

Lisäksi Soinin jatkosta ulkoministerinä saattaa olla jo sopimuskin, kuka näistä tietää…

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt