Saarioisten leikkele herättää närkästystä – koti- ja ulkomainen liha suloisesti sekaisin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Saarioisten leikkele herättää närkästystä – koti- ja ulkomainen liha suloisesti sekaisin

Saarioisilta kerrotaan, että tuotteen kotimaisuudesta kertova Hyvää Suomesta -merkki saatetaan siirtää palautteen takia pakkauksen etuosaan.

5.3.2017 21:07

Varsinaissuomalainen Jukka, 30, hämmästyi vertaillessaan Saarioisten Kultakinkku-pakkauksia lähi-Citymarketissa. Pakkausten etupuoli oli identtinen, mutta lähempi tuoteselosteen tarkastelu paljasti, että toisen leikkeleen liha oli Saksasta, toinen Suomesta.

– En ole aiemmin kiinnittänyt huomiota. Nyt vasta tsekkasin ja huomasin, että niissähän lihan alkuperä on eri, Jukka kertoo.

Suomalaisessa tuotteessa on myös Hyvää Suomesta -merkki, joka puuttuu saksalaista alkuperää olevasta tuotteesta. Kotimaisuutta arvostava Jukka kuitenkin toivoisi, että jo pakkauksen etupuolesta kävisi selkeästi ilmi, jos liha ei ole Suomesta.

Ilta-Sanomille lähettämänsä kuvan yhteyteen Jukka kirjoitti: ”Sama tuote, sama hylly, sama hinta, mutta eri lihan alkuperä”.

”Sama tuote, sama hylly, sama hinta, mutta eri lihan alkuperä” lukija totesi.­

Saarioisten Facebook-sivuilla moni asiakas on ihmetellyt, miten saman tuotteen kohdalla lihan alkuperämaa voi olla eri. Lisäksi Maataloustuottajain Etelä-Pohjanmaan liitto otti tapaukseen kantaa Facebook-sivullaan.

– Bongattu paikallisesta ruokakaupasta: sama paketti ja sama laari. Toisesta nyt vaan puuttuu joutsenlippu. Kuluttajan hämääminen viety ihan uudelle tasolle. Emme tykkää!

Jos päivitys ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Saarioinen: Alkuperämerkintää harkitaan pakkauksen eteen

Saarioisten markkinointi- ja viestintäjohtaja Tia Yrjölä kertoo, että Kultakinkun raaka-aineena on ensisijaisesti suomalainen kinkku.

– Ulkomaista lihaa on käytössä Kultakinkussa joissakin tilanteissa silloin, kun kotimaista raaka-ainetta ei ole saatavilla tarpeeksi. Saarioisten ostosopimuksen mukainen määrä suomalaista kinkkua ei ole aina riittänyt meidän valmistuksen tarpeeseen, Yrjölä sanoo.

Kultakinkun kohdalla ulkomaisen lihan osuus on ollut noin 10 prosenttia, eli valtaosa Kultakinkuista on suomalaisia. Yrjölä vakuuttaa, että saksalainen kinkku on kuitenkin korkealaatuista ja täyttää Saarioisten laatuvaatimukset.

Yrjölän mukaan Kultakinkku-pakkauksella on haluttu viestiä ”herkullista makua, korkeaa lihapitoisuutta ja sydänmerkkiä”. Tämän takia Hyvää Suomesta -merkkiä ei ole ollut pakkauksen etuosassa.

– Hyvää Suomesta –merkki on laitettu pakkauksen takaosaan, mutta tulemme harkitsemaan sen siirtämistä etuosaan tämän palautteen perusteella.

Otsikkoa muokattu 6.3. kello 16.47.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?