Tutkija: Tiukka maahanmuuttolinja olisi vakava paikka hallituksessa – jatko vaatisi Halla-aholta uusiutumista

Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkuutta harkitsevan Jussi Halla-ahon valinta puheenjohtajaksi veisi hallituskumppanit vakavan paikan eteen, sanoo tutkija Markku Jokisipilä.

Jussi Halla-ahon (vas.) johtaman perussuomalaisten olisi vaikea toimia Juha Sipilän hallituksessa, asiantuntija arvioi.

5.3.2017 11:56

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan Halla-ahon maahanmuuttopoliittisen linjan vuoksi on vaikea nähdä, että hallitusyhteistyö voisi jatkua Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

– Halla-ahon pitäisi todella merkittävällä tavalla luoda nahkansa. Siihen en usko. Jos Halla-aho jotain on, niin äärimmäisen johdonmukainen omalla linjallaan, Jokisipilä kommentoi viitaten Halla-ahon tiukkaan suhtautumiseen maahanmuuttoon.

Mahdollisiksi puheenjohtajaehdokkaiksi on väläytelty myös eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Sampo Terhoa ja puolustusministeri Jussi Niinistöä. Jokisipilän mukaan molemmat jatkaisivat aika lailla perussuomalaisten nykyistä linjaa. Kumpikin on toiminut puheenjohtaja Timo Soinin hyväksyminä merkittävissä tehtävissä.

Jos Halla-aho aikoisi tosissaan tavoitella puheenjohtajuutta, hänen pitäisi Jokisipilän mukaan laajentaa profiiliaan. Tähän saakka Halla-aho on ottanut kantaa lähinnä itseään kiinnostaviin maahanmuuttokysymyksiin ja pienempiin, esimerkiksi aselakeja koskeviin asioihin.

– Puoluejohtajalla ei ole varaa valita, mistä sektoreista hän on kiinnostunut, Jokisipilä sanoo.

Soini kertoi tänään blogissaan, ettei aio hakea jatkokautta puheenjohtajana puoluekokouksessa kesäkuussa.

Myös Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala pohtii Terhon ja Halla-ahon kaksintaistelua. Hänen mukaansa kamppailu Soinin perinnöstä voi kaataa Juha Sipilän (kesk) hallituksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?