Kommentti: Soinin seuraajataiston tulos saattaa kaataa hallituksen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Soinin seuraajataiston tulos saattaa kaataa hallituksen

Timo Soinin päätös jättää Perussuomalaisten puheenjohtajuus oli odotettu. Soinin paikasta kamppailevat nyt Sampo Terho ja Jussi Halla-aho. Kyseessä on myös linjataistelu, joka saattaa kaataa myös hallituksen, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

5.3.2017 9:28

Soini yllätti sunnuntaiaamuna ilmoituksellaan – ja ei yllättänyt.

Kulisseissa Timo Soinin päätöstä jättää puheenjohtajuus osattiin odottaa.

Soinin päätös asettaa Perussuomalaisten puoluekokoukselle myös valtavat paineet: seuraajan valinta saattaa johtaa hallituksen hajoamiseen ja jopa ennenaikaisiin vaaleihin.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ilmoittaa aikeistaan huomenna: luvassa on ilmoitus, että hän lähtee puheenjohtajakisaan.

Toisaalla EU-parlamentaarikko Jussi Halla-aho kannattajineen virittelee omaa konettaan.

Luvassa lienee näiden herrojen kaksintaistelu. Siinä sitten tanner tömisee ja aitaa kaatuu, jos ennustaa saa. Puolustusministeri Jussi Niinistön uskotaan keskittyvän puolueensa presidenttiehdokkuuteen.

Terhon asetelmat ovat hyvät. Terho on Soinin suosikki seuraajaksi. Terho on osa PS:n johdon peliä ja strategiaa. Jo viikkoja Terho on odottanut Soinin päätöstä, että pääsee avaamaan kampanjansa.

Soini ilmoitti myös haluavansa jatkaa ulkoministerinä. Ei ihme, sillä hän on rakastunut tehtäväänsä. Itse hän kehua retosteli hoitaneensa tehtävää hyvin. Yleensä arviot jätetään muille, mutta todettakoon, ettei Soini tehtävää ole huonostikaan hoitanut.

Todennäköisesti kulisseissa on sovittu, että Soini saa jatkaa tehtävässään, jos Terho valitaan.

Lisäksi on mahdollista, että kesällä hallitukseen valitaan kolme uutta lisäministeriä, yksi kullekin puolueelle. Silloin Soini voisi jatkaa ja Terholle räätälöitäisiin uusi ministeripesti.

Halla-aho on Soinin painajainen

Toisin käy, jos Halla-aho valitaan.

Halla-aho on Soinin kannalta painajainen, lisäksi miesten välit ovat olleet pakkasella koko ajan, ilmaisu on lievä.

Juha Sipilän (kesk) hallitukseen on mahdoton ajatus nostaa Halla-ahoa uudeksi ulkoministeriksi. Muutkin ministeripaikat ovat kiikun kaakun, sillä halla-aholaiset vaativat Suomen eroa EU:sta, ja se nyt ei vain käy.

Uusia hallitusneuvotteluita ei tule missään nimessä, kävi PS:n puheenjohtajakamppailussa miten tahansa. Se on Sipilän linja, josta ei tingitä.

Eli jos hulinaksi menee, hallitus kaatuu. Se johtaisi ehkä myös historiallisiin ennenaikaisiin vaaleihin syksyllä, esitys ja aloite on pääministerin käsissä.

Kävi miten kävi, Soinin jälkeen Perussuomalaiset ei ole enää entisensä. Kaikki merkit viittaavat myös siihen, että myös puolueen kannatus on tippunut tasolle, josta ei enää huipulle hevillä nousta. Tulevaisuus lupaa samaa kuin Perussuomalaisten edeltäjälle SMP:lle. Timo Soinin idolin Veikko Vennamon puoluekin hiipui pois.

Sen paremmin Terhosta kuin Halla-ahostakaan ei ole Soinin kaltaiseksi kansanvillitsijäksi. Halla-aho näyttää suorastaan pelkäävän ihmisiä.

Mikä on sitten Soinin tulevaisuus?

Kilometrien päähän paistaa, että Soini kyttää sopivaa suurlähettilään paikkaa. Lontoo olisi mieluisin, siellä paikkaa vapautuisi syksyllä 2019. Lisäksi Lontoo on ollut ennenkin poliitikkojen läänitys: kokoomuksen ex-puheenjohtaja Pertti Salolainen istui pitkään lähettilään tuolilla.

Soinin kannalta asiassa on vain yksi mutta. Nimittääkö presidentti hänet automaattisesti. Kun kyseessä on Sauli Niinistö, voi olla ettei nimitä.

Soini on johtanut Perussuomalaisia 20 vuotta.

Kun hänet valittiin pikkupuolueen puheenjohtajaksi 1997, asia ei ollut kunnolla edes uutisen väärti.

Kun Soini jättää puheenjohtajuuden, kyseessä on politiikan megatapahtuma.

Kyllä Iivisniemen mies on itsensä jo historiaan kirjoittanut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?