Sekava sote-kaavio viritti Sipilän intohimoiseen vastaiskuun – ”Se vasta hässäkkä on” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sekava sote-kaavio viritti Sipilän intohimoiseen vastaiskuun – ”Se vasta hässäkkä on”

Puoluejohtajat ottivat toisistaan mittaa ensimmäisessä kuntavaalitenteissä. Hallituksen kulisseissa kiehuva Veikkaus-soppa ei pääministeri Juha Sipilän tahtia haitannut.

Valtioneuvoston julkaisema uuvuttavan raskas sote-kaavio herätti tällä viikolla huvitusta sosiaalisessa mediassa.

4.3.2017 18:47

Puolueiden puheenjohtajat ottivat toisistaan mittaan ensimmäisessä kuntavaalitentissä MM-kisoja isännöivässä Lahdessa. Samalla hallituksen kulisseissa kuohui Veikkaus-soppa.

Pääministeri Juha Sipilä nimitti Veikkauksen hallitukseen kansanedustaja Harry Harkimon (kok), vaikka kokoomuksen ryhmäjohdon esitys oli kansanedustaja Timo Heinonen.

Sipilä kertoo päivän Ilta-Sanomissa saaneensa kokoomuksen ryhmältä kolme nimeä, joista hän valitsi Harkimon.

Vaikka nimityskohu kiristi hampaita kokoomuksen riveissä, ei se näkynyt Sipilän ja kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon väleissä kuntavaalitentin lavalla. He puolustivat yksituumaisesti ja välillä toistensa kanssa rupatellen hallituksen linjaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa.

Erityisesti Sipilä oli vedossa kuumana käyneessä sote-keskustelussa.

Kun nähtäville nostettiin sekavuudellaan hämmennystä aiheuttanut kaavio tulevan Sote-mallin rakenteesta, antautui Sipilä insinöörinä intohimoisen puolustuspuheenvuoron pauloihin opposition puristuksessa. Kaavio löytyy valtioneuvoston kanslian julkaisemasta sote-uudistyksen valvontaa käsittelevästä raportista ja kuvaa sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausta ja valvontaa uudessa rakenteessa.

– Voisin insinöörinä kommentoida tätä prosessikaaviota. Jos me piirretään 5,5, miljoonan ihmisen terveyspalvelujen kaavio, niin kyllä siellä muutama laatikko aina on. Mutta miltäpä näyttää nykyinen kaavio. Tuo taustalla oleva seinä ei siihen riitä, kun siellä on yli 300 järjestäjää. Se se vasta hässäkkä on, Sipilä letkautti.

Kulisseissa muhi Veikkaus-kohu, mutta Petteri Orpo ja Juha Sipilä rupattelivat kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Kohujen keskellä seilannut Sipilä oli Lahdessa vapaatuneen oloinen. Tiukka ilme ja puku olivat vaihtuneet letkautuksiin ja Lahti 2017 -huppariin.

Orpo: Hyvä malli tulee

Orpo yritti vakuuttaa yleisön siitä, että kokoomukselle ehdottomasta valinnanvapaudesta ”tehdään hyvä malli”. Hallitus antoi tällä viikolla eduskunnalle esitykset, jotka koskevat uusien maakuntien perustamista sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun siirtoa kunnilta maakunnille. Paljon keskustelua herättänyt sote-palveluiden valinnanvapaus tulee eduskunnan käsiteltäväksi myöhemmin keväällä.

– Meillä on vielä hieottavana, muokattavana, se valinnanvapaus. Teemme siitä hyvän. Täällä ei tunnuta ymmärrettävän sitä, että tässä muutoksessa potilas, ihminen, tulee keskiöön, Orpo sanoi.

Sipilän mukaan kaikessa muussa on päästy eteenpäin, ”kuten prosessissa aina on tapana”.

– Valinnanvapaus on viimeinen palikka, joka puuttuu. On ihan varma asia, että kun käymme asiasta keskusteluja, niin me löydämme sen Suomelle parhaan mallin. Olemme kaikesta muustakin käyneet välillä hyvin kiihkeitä keskusteluja, Sipilä sanoi.

Pääministerin mukaan hallitus kuulee asian tiimoilta myös professoreja ja muita asiantuntijoita. Professorit ovat varoittaneet lakiluonnoksen sisältävän vaaroja. Sipilän mukaan aika riittää hyvin lakiluonnoksen valmiiksi hiomiseen. Tilaisuuden juontaja huomattu, että tekemistä on vielä kovin paljon.

– Paljon pitää tehdä, mutta sellaista se uudistaminen on. Onneksi nyt on tekijät asialla, Sipilä kehaisi.

”Hallitsematon yksityistämismalli”

Sote-keskustelu käynnistyi Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen videolta esittämällä kysymyksellä, millä keinoin sote on madollista tehdä niin, että pienille yrityksille jää elintilaa palvelujen tuottamisessa.

Ville Niinistö (vihr) peräänkuulutti, että hallituksen pitäisi tehdä ensin maakuntauudistus ja avata sitten pikkuhiljaa valinnanvapautta. Niinistö ja Li Andersson (vas) olivat kaikesta liikuttavan yksimielisiä. Andersson halusi siirtää järjestämis- ja tuottamisvastuun maakunnille.

– Sitten hallitusti voi kilpailuttaa tai ostaa palveluja myös pienemmiltä yrityksiltä, yhdistyksiltä ja säätiöiltä. Ei mennä tähän hallitsemattomaan yksityistämismalliin, jota hallitus nyt ajaa ja mikä tulee hyödyttämään ennen kaikkea suuria yrityksiä.

Niinistö jakoi Anderssonin huolen siitä, että kilpailuttaminen hyödyttää lähinnä vain suuria terveysalan yrityksiä.

– Tässä hallituksen mallissa ongelma on se, että avataan verorahat yritysten voitontavoittelulle.

Puoluejohtajat ottivat toisistaan mittaa ensimmäisessä kuntavaalitentissä. Timo Soinia (ps) tentissä sijaisti perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.

Orpo muistutti, että Suomessa kestää kiireettömän lääkärin vastaanotolle pääsy nykyään keskimäärin 28 vuorokautta.

– Se on täysin sietämätöntä. Siihen paras lääke on valinnanvapaus. Sillä on Ruotsissa pystytty purkamaan jonot. Ihmiset pääsee paremmin hoitoon.

Sipilän mukaan opposition huolet olivat turhia. Palveluseteli-ratkaisu pitää pienyrityksen mukana ja veropakolaisetkin laitetaan kuriin.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on useasti maalannut uhkakuvaa siitä, että soten valinnanvapaus johtaa suomalaisten verorahojen siirtämiseen yksityisten yritysten voittoihin ja veroparatiiseihin.

– Jos luette sen 1001 sivua. Siellä lukee yksiselitteisesti yhteiskuntavastuupykälä. Se on tähän asiaan aivan uusi lähestymistapa, Sipilä opasti oppositiota.

Perussuomalaisia Lahden kaupungin, Etelä-Suomen Sanomien ja Yle Lahden järjestämässä kuntavaalitentissä edusti puheenjohtaja Timo Soinin sijasta eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho. Ratkaisuu oli päädytty aikataulusyistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?