Kuohunta Veikkauksen hallituspaikoista jatkuu – Rinne Sipilän toiminnasta: ”Ärsyttää”

Oppositiojohtaja Antti Rinne arvostelee pääministeri Juha Sipilän tapaa nimittää Jutta Urpilainen Veikkauksen hallitukseen. Sipilän toiminta suivauttaa myös kansanedustajaa Timo Heinosta, joka kokee nyt jääneensä ilman hallituspaikkaa.

4.3.2017 17:11

Kokoomuksen kansanedustajalla Timo Heinosella ja pääministeri Juha Sipilällä (kesk) on erilaiset näkemykset siitä, ehdottiko kokoomuksen eduskuntaryhmän johto Heinosta Veikkauksen hallitukseen vai antoiko se kolme vaihtoehtoa. Heinosen näkemyksen mukaan ryhmän johto esitti vain häntä Veikkauksen hallitukseen.

– Jostain syystä pääministeri ei halunnut kunnioittaa yhden hallituspuolueen esitystä eli kokoomusta, joka esitti minua, vaan toi pöytään ystävänsä Harry Harkimon (kok) ja jyräsi kokoomuksen kannan, Heinonen sanoo.

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra sanoi STT:lle eilen, että Heinonen oli ryhmäjohdon ainoa esitys.

STT ei tavoittanut kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Kalle Jokista kommentoimaan asiaa. Sipilän mukaan hänellä on ollut tiedossa kolme nimeä.

– Ehkä tässä on väärinkäsityksiä siellä. En tiedä, mistä tässä on kysymys, Sipilä sanoo.

Heinosen mukaan esillä on ollut kolme nimeä, mutta Harkimo on niistä Sipilän pöytään tuoma.

– Myös Ilkka Kanervan (kok) nimi on ollut pöydässä kokoomuksen tuomana, mutta ei hallituksen jäseneksi, vaan kokoomus olisi halunnut, että Kanervalla olisi ollut hallituksen kokouksissa puhe- ja läsnäolo-oikeus.

Heinosen mukaan on surullista, että demokratiaa ei enää haluta kunnioittaa.

– Eikä rakenteita ja perinteitä, vaan viedään enempi kohti tällaista kaverijärjestelmää, Heinonen sanoo.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kritisoi Sipilää siitä, että SDP:ltä ei edes kysytty ehdokkaita.

– Minulla on vain se tieto, että Jutta Urpilaista on pyydetty asettumaan ehdolle, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan olisi ollut normaali parlamentaarinen tapa, että kun politiikkoja halutaan julkiseen luottamustehtävään, puolue määrittää ehdokkaat.

– Minulla ei ole mitään Urpilaisen ehdokkuutta ja asettamista vastaan. Hän on hyvä ihminen sinne. Menettelytapa ärsyttää, hän sanoo.

Sipilä painottaa, että Veikkauksen hallituksen valinta ei ole parlamentaarinen nimitys.

– Veikkauksen hallituksessa ollaan yritysten asialla ja minun tehtäväni on omistajan edustajana valita hallitukseen sellainen kombinaatio, että siellä on erilaisia näkemyksiä ja erilaista osaamista, Sipilä sanoo.

Hän sanoo, että eduskuntaryhmät eivät hallituksen edustajia päätä, mutta hän halusi kuulla mielipiteen niistä puolueista, joiden ryhmässä halukkaita on ollut useampia. Kokoomus oli Sipilän mukaan ainut puolue, jossa halukkaita oli useampi. Muiden puolueiden kanssa keskusteluita ei juuri käyty.

– Toivoisin Antti Rinteeltäkin tukea siihen, että sinne on valittu suuren oppositiopuolueen edustaja, Sipilä sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?