Ymmärrätkö sinä, mistä tässä on kyse? Valtioneuvosto julkaisi uskomattoman sekavan kaavion sote-uudistuksesta

Valtioneuvoston julkaisema uuvuttavan raskas sote-kaavio on herättänyt huvitusta sosiaalisessa mediassa. Politiikan tutkija ihmettelee, miten tällä mallilla hallinnon pitäisi keventyä.

Valtioneuvoston sotekaaviossa esitellään muun muassa seuraavien toimijoiden välisiä suhteita: maakunta X ja maakunta Y, valvontaviranomainen, palveluntuottajayritys, palveluntuottaja säätiö/yhdistys ja maakunnan liikelaitos.

4.3.2017 9:53

Valtioneuvoston kanslia julkaisi keskiviikkona sosiaali- ja terveyshuollon uudistuksen valvontaa käsittelevän raportin. 69 sivuisen raportin loppupuolella on tekstin seassa eräänlaisena kevennyksenä kaavio, jossa kuvaillaan sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausta ja valvontaa uudessa rakenteessa.

Kaavio löytyy Valtioneuvoston julkaisusta Vaikuttava valvonta osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta.

Uuvuttavan näköisessä kaaviohökötyksessä on esitelty muun muassa seuraavien toimijoiden välisiä suhteita: maakunta X ja maakunta Y, valvontaviranomainen, palveluntuottajayritys, palveluntuottaja säätiö/yhdistys ja maakunnan liikelaitos.

Raskas kuvio monimutkaisena pidetystä sote-uudistuksesta on lähtenyt leviämään kovaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Muun muassa politiikan tutkija Erkka Railo on julkaissut kaavion omalla Twitter-tilillään. Jos alla oleva twiitti ei näy selaimessasi, katso se tästä.

Tässä se #sote nyt on. Hallinto tosiaan kevenee! #ironia pic.twitter.com/gWNRR5Xbjg— Erkka Railo (@ErkkaRailo) 2. maaliskuuta 2017

Railo naureskelee Twitterissä, että hallinto tosiaan kevenee. Aihe puhuttaa, sillä pelkästään tutkijan twiittiä on jaettu tätä kirjoittaessa jo 322 kertaa ja kommentoitu 63 kertaa.

Sote-uudistuksessa vastuu palvelun tuottamisesta siirtyy kunnilta maakunnille. Peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) on vakuuttanut, että sote-uudistus helpottaa tavallisten ihmisten elämää niin, että palveluiden saatavuus paranee.

Valtioneuvoston kanslian raportissa myönnetään kuitenkin suoraan, että vastuuministeriöiden, valvontaviranomaisten ja muiden valtion viranomaisten sekä järjestämisvastuussa olevien maakuntien ohjaus, seuranta- ja valvontatehtävät ja menettelyt näyttävät kuitenkin melko vaikeaselkoisilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?