Sipilä otti nimitykset omiin käsiinsä – kokoomus esitti ensin Heinosta, pääministeri halusi ja sai Hjallis Harkimon Veikkauksen hallitukseen

Pääministeri, omistajaohjauksesta vastaava Juha Sipilä (kesk) päätti muiden puolueiden edustajat Veikkauksen hallitukseen.

Juha Sipilä eduskunnan täysistunnossa 3. maaliskuuta.

3.3.2017 18:48

Politiikassa on niin kuin se näyttää.

Pääministeri, omistajaohjauksesta vastaava Juha Sipilä (kesk) halusi kansanedustaja Harry Harkimon (kok) uuden Veikkauksen hallitukseen.

Harkimo omistaa puolet jääkiekkojoukkue Jokereista ja Veikkaus on Jokereiden suuri sponsori.

Lisäksi Sipilä ja Harkimo ovat ystävyksiä ja naapureita Sipoossa.

Miltä se näyttää, kun Veikkauksen hallitukseen nimitetään Jokereiden omistaja ja Veikkaus on Jokereiden suuri sponsori, pääministeri Sipilä?

– Tästä keskusteltiin hallituksen puheenjohtajan (Olli-Pekka Kallasvuo) kanssa ennen kuin päätös tehtiin. Hallituksen puheenjohtaja totesi, että eihän nämä sponsoriasiat ole hallituksen asioita. Ja jos olisivat, tietenkin niissä pitää jäävätä itsenä, Sipilä vastasi.

Vaikuttiko valitaan sen, että Harkimo on naapurinne?

– Ei tietenkään vaikuttanut, Sipilä vakuutti.

Sipilän ja Harkimon Veikkaus-kuviot hämmentävät myös eduskunnassa.

Normaalisti puolueet saavat vapaasti valita omat ehdokkaansa kiintiöpaikoilleen valtionyhtiöiden hallintoelimiin.

Neljällä suurimmalla puolueella oli tiedossa, että yksi kansanedustaja kustakin puolueesta valitaan Veikkauksen hallitukseen.

IS:n tietojen mukaan kokoomuksen ryhmäjohto oli päätynyt esittämään Veikkauksen hallitukseen kansanedustaja Timo Heinosta (kok), ja muita ehdokkaita ei ollut. Mutta.

Tällä kertaa nimitys ei ollutkaan kokoomuksen omissa käsissä.

Kun ryhmäjohtaja Kalle Jokinen (kok) ja Sipilä olivat olleet yhteydessä Veikkauksen hallituspaikasta, Jokinen oli IS:n tietojen mukaan kertonut Heinosen olevan kokoomuksen ehdokas, mutta Sipilä oli ilmoittanut, että tällä kertaa hän valitsee omistajaohjausministerinä itse ihmiset hallituspaikoille Veikkaukseen.

IS:n tietojen mukaan Sipilä oli tuonut keskusteluun myös Harkimon nimen, ja keskustelussa vilahti myös kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok).

Sipilä kiistää tiedot, että kokoomuksella olisi ollut vain yksi ehdokas.

– Keskustelin kokoomuksen ryhmän kanssa ja sain sieltä kolme nimeä. Näistä totesin, että hän (Harkimo) sopii parhaiten täydentämään osaamista. Veikkauksesta oli toivomusta, että jos täältä eduskunnasta tulee hallitukseen neljä niin tulisi myös liike-elämän osaamista, Sipilä totesi IS:lle.

Kokoomuksella oli yksi nimi?

– Ei ollut kuin kolme nimeä, Sipilä vakuutti.

Kiistättekö, että kokoomuksella olisi ollut vain yksi nimi?

– Kiistän. Sain kolme nimeä sieltä. Näistä kolmesta nimestä minulta kysyttiin, kenet näistä valitset. Ilmoitin heti näistä kolmesta, että kenet valitsen. Jälkikäteen on käyty keskustelu. He ovat tuoneet myös Timo Heinosen nimeä, mutta siinä vaiheessa olin jo päätökset tehnyt ja ilmoittanut kaikille neljälle (hallitukseen valitulle kansanedustajalle), Sipilä vastasi.

– Tiesin, että kokoomuksella on useampia halukkaita ja halusin kuulla, onko ryhmäjohdolla jotakin sanottavaa siihen, Sipilä totesi.

Sen Sipilä myöntää, että hän valitsi itse Harkimon ja muut ehdokkaat Veikkauksen hallitukseen.

– Se on selvä, että tämä ei ole eduskuntaryhmien päätös. Tämä on selvästi omistajaohjausministerille kuuluva päätös. Siis nimityspäätös on minun päätös. Se on selvä asia.

– Tämä on puhtaasti minun valinta ja kannan tästä kaiken vastuun, Sipilä sanoi.

Sipilän toiminta Veikkauksen hallitusnimityksessä kummastutti myös demareita. Sipilä ei edes kysynyt Sdp:ltä, kenet puolue haluaisi nimittää kiintiöpaikalleen Veikkauksen hallitukseen.

Sipilä oli itse valinnut Veikkauksen hallitukseen ex-valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) ja kertoi ensin tästä Urpilaiselle.

– Kävelin suoraan Jutta Urpilaisen viereen ja kysyin häntä, koska tämä päätös kuuluu minulle, Sipilä sanoi.

Puheenjohtaja Antti Rinne (sd) sai tiedon demareiden hallituspaikan täytöstä vasta tämän jälkeen. Sdp oli pöyristynyt Sipilän toiminnasta, ei Urpilaisen valinnasta.

Sdp piti kummallisena, että keskustalainen pääministeri valitsee muiden puolueiden edustajat puolueiden omille hallituspaikoille.

Kaksi muuta kansanedustajaa Veikkauksen hallituksessa ovat kansanedustaja Tuomo Puumala (kesk) ja ex-kansanedustaja Raimo Vistbacka (ps).

Veikkaus on rahapelijätti, johon fuusioitiin vuodenvaihteessa myös Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?