Kuuntele 112-puhelu: Äitinsä julmasta surmasta syytetty 19-vuotias mies ilmaantui alastomana ravintolaan Helsingissä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kuuntele 112-puhelu: Äitinsä julmasta surmasta syytetty 19-vuotias mies ilmaantui alastomana ravintolaan Helsingissä

”Meil on tääl sellane, löyty vessasta, alaston mies. Joka ei, ei tiedä nimeensä, eikä mitään”, ravintolasta kerrottiin hätäkeskukseen.

2.3.2017 18:17

Hammaslääkäriäitinsä murhaamisesta syytetty poika ilmaantui alastomana Helsingin Hernesaaren rannassa sijaitsevan ravintola Löylyn ovelle 5. kesäkuuta viime vuonna kello 1.40. Hän meni sisään päästyään ravintolan wc-tiloihin. Pojan tulo tallentui ravintolan valvontakameraan.

Ravintolan henkilökunta ei saanut alastomaan mieheen kontaktia. Mies ei tiennyt omaa nimeään. Miehelle tilattiin ambulanssi kymmentä minuuttia myöhemmin ja mies toimitettiin Haartmanin sairaalaan.

– Meil on tääl sellane, löyty vessasta, alaston mies. Joka ei, ei tiedä nimeensä, eikä mitään”, ravintolasta kerrottiin hätäkeskukseen.

– Halusin saunaan, koska minua palelsi. Menin ensin wc-tiloihin ja kysyin siellä pääsisinkö saunaan, poika kertoi myöhemmin poliisin kuulusteluissa.

Saunaravintola Löylyn wc-tiloista löytyi alaston mies.­

Äidin surma paljastui vasta myöhemmin, kun 19-vuotiaan pojan sisko tuli kotiin ja löysi äitinsä surmattuna Lönnrotinkadulla sijaitsevasta perheen kerrostaloasunnosta. Hän soitti hätäkeskukseen kello 3.42. Sisko kertoi, ettei veli ole kotona eikä veljeen saa yhteyttä.

Poliisit löysivät asunnosta surmatun äidin ja verisiä sukanjälkiä sekä tekovälineen. Yksi naapuri oli kuullut yöllä poikkeavia ääniä. Hän kuvasi kuulemaansa huutoa ”kauhuelokuvamaiseksi”.

Poliisit alkoivat etsiä poikaa äidin surmasta epäiltynä. Etsinnät ulotettiin myös sairaaloihin ja lopulta aiemmin yöllä Haartmanin sairaalaan tuotu nimetön, kylmettynyt ja sekava mies yhdistettiin äidin tuolloin 19-vuotiaaksi pojaksi.

Alaston mies paljastui lopulta Lönnrotinkadulla tehdyn surman tekijäksi.­

Poika kertoi omatoimisesti kohtaamilleen poliiseille tappaneensa äitinsä. Tekohetkellä äiti oli nukkumassa, kun poika hyökkäsi hänen kimppuunsa.

Henkirikoksen jälkeen poika käveli telakkarantaan ja lähti vaatteet päällä uimaan. Uintimatkalla hän kertomansa mukaan riisui vaatteensa mereen.

– Sitten otin kiinni jostakin puisesta tolpasta, joka roikkui narun varassa. Siinä vedessä riisuin kaikki vaatteeni. Vaatteet jäivät mereen, poika kertoi kuulusteluissa.

Uituaan jonkin matkaa poika nousi Munkkisaaren laiturin sivuilla olevia tikkaita ylös. Pojan mukaan hänen tarkoituksensa oli surmata itsensä hukuttautumalla, mutta uintimatkan aikana hän luopui ajatuksesta.

Helsingin käräjäoikeus antaa asiasta ratkaisun ensi viikon perjantaina. Poikaa, joka on nyt 20-vuotias, syytetään äitinsä murhasta ja osittain nuorena henkilönä tehdystä huumausainerikoksesta. Poliisi löysi pojan huoneesta sarjakuvapokkarin välistä huumaavaa sienirouhetta ja kaksi LSD-lappua.

Syytetyn kotoa löytyi LSD-lappuja ja huumaavaa sienirouhetta.­

Poika kertoi käyttäneensä kannabista 14-vuotiaasta asti. Vuoden 2015 syksystä hän oli käyttänyt LSD:tä ja huumaavia sieniä. Hän kertoi kuitenkin lopettaneensa huumeiden käytön noin kolme viikkoa ennen surmaa.

Puolustuksen mukaan teolle ei ole olemassa järjellistä motiivia, vaan ainoa sitä selittävä asia on vahva psykoositila, jonka johdosta mies joutui tekohetkellä ”harhaiseen maailmaan.”

Ennen tekoa poika oli mm. tehnyt Google-haun termillä ”35 years old man killed mother”. Teon jälkeen poika päivitti Facebookia: ”I was the cleanser, now I am just a psycho. The fire burns me inside. Forgive me.”

Poika kertoi tehneensä henkirikoksen psykoottisena, harhaisena. Hän ajatteli, että häneen oltiin yhteydessä elektronisten laitteiden kautta ja tämä johdatti hänet uskomaan, että hän olisi Matrix-elokuvien agentti Smith, joka kutsui oraakkelia äidikseen. Pojan mukaan hän yritti kertoa ennen tekoa kävelyretkellä äidilleen supervoimistaan, mutta siitä ei oikein tullut mitään.

– Minulla ei ole koskaan aikaisemmin ollut ajatuksia äidin tappamisesta tai vahingoittamisesta, poika kertoi kuulusteluissa.

Pojan ystävä kertoi kuulusteluissa, että poika tiesi äitinsä rakastavan tätä ja haluavan pojan parasta.

Syyttäjän mukaan pojan syyksi on luettava murha ja huumausainerikos. Teonaikaisen syyntakeettomuuden vuoksi poika on syyttäjän mukaan jätettävä rangaistukseen tuomitsematta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?