Kotimaa

Murhaajaraiskaaja vastustaa karkotusta Suomesta kaikin keinoin – ei suostunut passikuvaan, ei kerro klaaniaan

Julkaistu:

Murhaajaraiskaaja Abdiqadir Osman Hussein on yrittänyt säilöönottoaikanaan vastustaa kaikin keinoin karkottamistaan Somaliaan mm. kieltäytymällä passikuvasta.
Poliisi yrittää karkottaa vaarallisen murhaajaraiskaajan Abdiqadir Osman Husseinin, 42, kevään aikana. Hussein on nyt ollut säilössä puoli vuotta elinkautisesta vankeudesta vapauttamisensa jälkeen.

Hussein vaati jälleen keskiviikkona vapaaksi laskemistaan, mutta Etelä-Karjalan käräjäoikeus ei siihen suostunut. Poliisin mukaan Hussein ei ole säilöönotettuna suostunut minkäänlaiseen yhteystyöhön poliisin kanssa, mikä on viivyttänyt hänen maasta poistamistaan. Hän ei ole suostunut antamaan poliisille tietoja sukulaisistaan ja klaanistaan, mitä Somalian viranomaiset tarvitsevat suostuakseen ottamaan hänet takaisin.

Poliisi on joutunut hankkimaan nämä tiedot muuta kautta.

Hussein ei ole myöskään suostunut siihen, että hänestä otettaisiin passikuva tai henkilötuntomerkkejä. Poliisin mukaan Hussein onkin omalla vastahakoisuudellaan aiheuttanut sen, ettei maasta poistamiseen ole voitu vielä ryhtyä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi on kuitenkin saanut laadittua vaadittavat asiakirjat Husseinin vastustuksesta huolimatta. Ne on lähetetty Somalian viranomaisille, joiden vastausta poliisi nyt odottaa.

– Poliisi saa ulkomaalaislain perusteella ottaa henkilötuntomerkit, sormenjäljet ja valokuvat, vaikka henkilö itse kieltäytyisi niistä. Henkilön passiivisuus ja vastahakoisuus ei estä maasta poistamista, mutta hidastaa ja vaikeuttaa sitä, rikoskomisario Saku Tielinen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta kertoi. Hän puhui asiasta yleisellä tasolla, ottamatta kantaa Husseinin tapaukseen.

Abdiqadir Osman Hussein pahoinpiteli toisen vangin Turun vankilassa. Teko tallentui valvontakameraan. Videon näet alla.


Lähtökohtainen kuuden kuukauden enimmäisaika säilössäpidolle voidaan ylittää, mikäli säilöönotettu ei ole tehnyt yhteistyötä palauttamista varten tarvittavien asiakirjojen hankkimisessa ja tämän takia karkotuksen täytäntöönpano on viivästynyt. Ulkomaalaislain perusteella säilöön otettuna voi pitää maksimissaan vuoden. Sen jälkeen henkilö on laskettava vapaaksi.

Hussein kertoi istunnossa, ettei hän ole innokas palaamaan Somaliaan. Hän moitti säilöönottoyksikön olosuhteita ja katsoi ettei pääse liikkumaan tarpeeksi ja sen takia hänen fyysinen ja myös henkinen kuntonsa on heikentynyt. Hän on säilössäoloaikanaan yrittänyt päästä vapaalle jalalle useaan otteeseen, mutta kertaakaan siihen ei ole oikeus suostunut.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden ratkaisun mukaan miehen säilöönotto ei ole kohtuutonta miehen vakavasta rikostaustasta johtuen. Hussein on tuomittu mm. 15-vuotiaan tytön murhasta ja seksuaalirikoksista. Elinkautista tuomiota suorittaessaan hän pahoinpiteli toisen murhaajaraiskaajavangin.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden mukaan on perusteltua aihetta olettaa, että jos Hussein laskettaisiin vapaaksi hän piileskelisi, pakenisi tai muutoin vastustaisi karkottamistaan.

Ulkomaalaisvirasto, nykyisin Maahanmuuttovirasto, päätti karkottaa Husseinin jo 2001 vakavien rikosten takia. Miehen oleskelulupa on päättynyt jo 1994.

Poliisin mukaan Hussein on yhteiskunnalle erittäin vaarallinen henkilö.