Kielteisistä turvapaikkapäätöksistä 12000 valitusta – ”Satsaamme siihen, että vapaaehtoinen maastapoistuminen sujuisi hyvin”

Sisäministeri Paula Risikko (kok) toivoo, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden maastapoistuminen sujuisi hyvin.

2.3.2017 13:09

Suomeen on saapunut vuodesta 2015 alkaen kaikkiaan yli 38 000 turvapaikanhakijaa.

Turvapaikanhakijoiden suurin aalto Suomeen oli syksyllä 2015, ja turvapaikanhakijoiden määrä on sittemmin tasoittunut.

Viranomaisten akuutein kysymys tällä hetkellä on kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat, jotka ovat valittaneet päätöksestään hallinto-oikeuteen tai korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

– Meillä on tällä hetkellä vastaanottokeskuksissa noin 12 000 sellaista henkilöä, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen ja ovat valittaneet. Eli he odottavat sitä seuraavaa päätöstä, sisäministeri Paula Risikko (kok) kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

– Nyt jo pystytään ennakoimaan se, että kaikki eivät tule saamaan myönteistä päätöstä. Me tietysti satsaamme siihen, että vapaaehtoinen maastapoistuminen sujuisi hyvin ja kaikki olisivat halukkaita vapaaehtoiseen maastapoistamiseen, Risikko jatkoi.

Kaikkiaan 38 000 turvapaikanhakijasta Suomesta on poistunut 9 500. Heistä runsaat 5 500 on poistettu maasta, 2 400 on osallistunut tuettuun paluuseen ja vajaat 1 600 on poistunut itsenäisesti Suomesta.

Suomi neuvottelee parhaillaan esimerkiksi Irakin ja Afganistanin kanssa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttamisesta.

Matkan aikana on kadonnut vähän yli 4 000 turvapaikanhakijaa.

Tarkkaa tietoa ei ole siitä, kuinka paljon Suomessa on laittomia maahanmuuttajia.

– Prosessin aikana on kadonneita, jotka ovat ehkä poistuneet maasta. Mehän emme tiedä niistä, Risikko totesi.

Myönteisen turvapaikan on Suomesta saanut 9 700 turvapaikanhalijaa. Kuntiin heistä on sijoitettu 7 800 ja vastaanottokeskuksissa omaa kuntapaikkaansa odottelee edelleen runsaat 2 300 turvapaikan saanutta henkilöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?