Äitinsä murhasta syytetty mies uskoi olevansa Matrix-elokuvan hahmo – ”Kelasin, että jotkut agentit etsii meitä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Äitinsä murhasta syytetty mies uskoi olevansa Matrix-elokuvan hahmo – ”Kelasin, että jotkut agentit etsii meitä”

Hammaslääkäriäitinsä surmasta syytetty mies kertoi oikeudessa uskoneensa tekohetkellä olleensa elokuvahahmo, jonka tuli pelastaa maailma.

Oikeudessa keskiviikkona käsitelty henkirikos tapahtui Lönnrotinkadulla sijaitsevassa kerrostaloasunnossa kesäkuun alussa.­

1.3.2017 17:20

Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin keskiviikkona kesäkuun alussa Helsingin Lönnrotinkadulla sijaitsevassa kerrostaloasunnossa tapahtunutta henkirikosta, jossa vuonna 1997 syntyneen miehen epäillään murhanneen äitinsä.

20-vuotiasta miestä syytetään äitinsä murhasta sekä osittain nuorena henkilönä tehdystä huumausainerikoksesta. Syyttäjän mukaan vuonna 1997 syntynyt mies surmasi vuonna 1953 syntyneen äitinsä kesäkuussa 2016 syytetyn ja uhrin yhteisessä kodissa.

Syyttäjä katsoo, että teko on erityisen raaka ja julma. Syyttäjä kertoi syytetyn aloittaneen teon viiltämällä uhria veitsellä useita kertoja niskaan takaapäin tämän ollessa nukkumassa. Tämän jälkeen hän löi uhria nyrkeillä ja aiheutti teräaseella uhrille pisto- ja viiltohaavoja niskan lisäksi muun muassa kaulaan ja kehoon.

Puolustuksen mukaan syytetty on ollut tekohetkellä syyntakeeton. Puolustus sanoi, että teolle ei ole olemassa järjellistä motiivia, vaan ainoa sitä selittävä asia on epäillyn vahva psykoositila, jonka johdosta mies joutui tekohetkellä ”harhaiseen maailmaan.”

Uskoi olevansa elokuvahahmo

Puolustusasianajaja Pekka Eriksson kuvaili miehen joutuneen ennen tekoa ”mielikuvitusmaailmaan”, joka oli sekoitusta elokuvien ja tietokonepelien maailmoista. Puolustuksen mukaan mies uskoi tekohetkellä olevansa elokuvahahmo, jonka tehtävä on pelastaa maailma.

Äitinsä surmasta epäilty kertoi oikeudessa lyhyesti päivästä ja tapahtumista ennen tekoa. Itse henkirikoksesta hän ei suostunut puhumaan.

Syytetty kertoi oikeudessa käyneensä ennen tekoa äitinsä kanssa kävelyllä sekä pelanneensa World of Warcraft -peliä ja katsoneensa Matrix-elokuvaa.

Hän sanoi uskoneensa tekohetkellä, että oli Matrix-elokuvan hahmo Agentti Smith ja elokuva oli ennustus hänestä ja äidistä.

– Hulluus paheni vaan. Uskoin, että olin joku maailman puhdistaja. Uskoin, että olin Mr. Smith.

Mies kertoi harhaisuuden pahenneen illan myötä, kun äiti meni nukkumaan. Puolustuksen mukaan harhat saivat miehen kokemaan, että hänen tuli surmata äitinsä.

– Kelasin, että jotkut agentit etsii meitä eikä tämä maailma oo todellinen, vaan joku tekotodellisuus, mies kuvaili oikeudessa.

Aiemmin samana päivänä epäilty kertoi muun muassa osallistuneensa ylioppilasjuhliin, viettäneensä aikaa puistossa siskonsa ja kavereiden kanssa sekä käyneensä skeittaamassa.

Puolustuksen mukaan pojan välit äitiinsä olivat hyvät, eikä heidän välillään ollut ennen tapahtunutta ollut riitoja. Puolustus sanoi teon suorittamisen tuottaneen epäillylle kärsimystä ja miehen itkeneen teon ajan.

Ainoaksi äidin ja pojan välejä hiertäneeksi asiaksi mainittiin pojan huumeidenkäyttö. Huumeisiin liittyvät erimielisyydet oli kuitenkin puolustuksen mukaan selvitetty ennen tekoa.

Syyttäjän mukaan epäilty on käyttänyt useiden vuosien ajan kannabista, sekä yhdeksän kuukauden ajan LSD:tä ja huumesieniä. Syytetty itse kertoi lopettaneensa huumausaineiden käytön muutama viikko ennen tekoa.

Henkirikos paljastui varhain aamulla 5. kesäkuuta 2016. Teko oli tapahtunut aiemmin samana yönä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?