Vesa, 50, osti lainarahalla 150000 euron lipun avaruuteen: odottanut lentoa jo 7 vuotta

Vuoden 2010 alussa helsinkiläinen Vesa Heilala marssi pankkiin ja otti 114 000 euron lainan Virgin Galacticin avaruusmatkaan. Nyt, seitsemän vuotta myöhemmin, 50-vuotias Heilala ei vieläkään tiedä, milloin kauan odotettu unelmien matka toteutuu.

Vesa Heilala osti vuonna 2010 lentolipun avaruuteen. Seitsemän vuotta myöhemmin hän odottaa yhä matkan toteutumista.

1.3.2017 9:12

Monialamiljardööri Richard Bransonin Virgin Galactic on myynyt matkalippuja avaruuteen vuodesta 2005 lähtien. Kun tammikuussa 2010 julkisuuteen tuli tieto, että ensimmäinen suomalainen on varannut matkan avaruuteen, helsinkiläinen Vesa Heilala, 50, tarttui puhelimeen ja soitti matkatoimistoon hankkiakseen oman lipun Virgin Galacticin avaruuslennolle.

– Soitin Areaan saman tien ja varasin ajan, koska pelkäsin, että matkat myydään loppuun, Heilala kertoi Ilta-Sanomille vuonna 2013.

Hintaa lipulle kertyi noin 150 000 euroa, josta Heilala maksoi säästöillään 37 000 euroa. Puuttuvaa summaa varten hän otti 114 000 euron pankkilainan.

Avaruusmatka ei ole vielä toteutunut

Helmikuussa 2017 Heilalan avaruusmatka antaa vielä odottaa itseään. Alun perin Virgin Galactic arvioi, että ensimmäiset avaruusturistit pääsisivät matkaan vuonna 2009, mutta kaupallisten avaruuslentojen aloittamisaikataulua on siirretty vuosi vuodelta eteenpäin.

– Aikaisemmin Virgin Galacticilta sanottiin lentojen alkavan aina ensi vuonna, mutta nykyisin he ovat aikataulun suhteen huomattavasti vaitonaisempia.

Käännekohta oli lokakuu 2014, kun Virgin Galacticin avaruusalus SpaceShipTwo syöksyi testilennolla maahan Kaliforniassa ja toinen lentäjistä kuoli.

SpaceShipTwon maahansyöksyssä kuoli yksi avaruusaluksen lentäjistä. Toinen loukkaantui vakavasti.

Onnettomuuden aikaan Heilala oli lomamatkalla Espanjassa. Testilennon edellä Virgin Galactic oli kehottanut avaruusmatkan ostaneita seuraamaan tiedotusvälineitä, ja niin Heilala myös teki. Uutiset olivat kuitenkin kaikkea muuta kuin odotettuja.

– Testilento päätyi BBC:n Breaking Newsiksi.

Heilala kertoo, ettei vakava turma saanut häntä edes harkitsemaan lennon perumista.

– Uutiskuvista näin heti, että testilennolla maahansyöksyneen avaruusaluksen rakettimoottori oli ehjä, mikä oli itselleni tärkeä tieto, mies muistelee lähes kahden ja puolen vuoden takaista tragediaa.

SpaceShipTwon maahansyöksy oli vakava takaisku Virgin Galacticille, jonka testilennot keskeytyivät noin kahden vuoden ajaksi.

Hänen mukaansa Virgin Galactic hoiti turmasta tiedottamisen mallikkaasti.

– Yhtiö tiedotti välittömästi, että testilennolla on tapahtunut yhden ihmishengen vaatinut onnettomuus. He eivät jääneet piilottelemaan asiaa vaan myönsivät rehellisesti tapahtuneen. Sen jälkeen aikataulusta puhuminen on muuttunut selvästi varovaisemmaksi.

Vesa Heilala ei vielä tiedä, milloin on hänen avaruuslentonsa aika.

Virgin Galactic päässyt testaamaan uutta alusta

Heilala ei usko, että avaruusturismin aikakausi alkaa vielä tänäkään vuonna, vaikka Virgin Galactic sai uuden avaruusaluksensa, VSS Unityn, viime vuoden lopulla testivaiheeseen.

VVS Unityn järjestyksessään kolmas liitolento suoritettiin viime perjantaina eikä ongelmia ilmennyt. Tulevaisuudessa liitolennot vaihtuvat rakettimoottorikäyttöisiksi testeiksi.

– Hanke on aktiivinen, siihen panostetaan täysillä, ja sen parissa työskentelevät insinöörit ovat optimistisia tulevaisuuden suhteen, Heilala kertoo asiakaslähtöisen näkemyksensä projektin nykytilanteesta.

VSS Unityn testilennot alkoivat loppuvuodesta 2016.

Insinöörien tavoin myös Heilala uskoo edelleen Virgin Galacticin hankkeeseen ja avaruuslentoa odotellessa hän on keskittynyt muihin projekteihin. Viime vuonna hän esimerkiksi tuunasi Fiat Unonsa ”rakettiautoksi” ja ampui taivaalle Suomen Avaruustutkimusseuran kurssilla rakentamansa pienoisraketin.

Heilalan tämän vuoden hankkeisiin kuuluu muun muassa osallistuminen Eukonkannon MM-kilpailuihin, jotka järjestetään heinäkuussa Sonkajärvellä. Myös avaruuslentoa varten otettua lainaa on tarkoitus lyhentää vanhaan malliin kuukausittain.

– Lainanotto ei ole kaduttanut nykyisellä korkotasolla. Lisäksi dollarin vaihtokurssi vuonna 2010 oli sellainen, että sain matkan suhteessa nykytilanteeseen varsin hyvään hintaan.

SpaceX aikoo lennättää turisteja kuun taakse

Maanantaina toinen yksityinen avaruusyritys, monimiljardööri Elon Muskin johtama SpaceX tiedotti, että se aikoo lennättää kaksi yksityishenkilöä matkalle kuun ympäri vuoden 2018 lopulla.

Noin viikon pituisen lennon hintaa ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta esimerkiksi Business Insider arvioi kyseen olevan kymmenistä, mahdollisesti jopa sadoista miljoonista euroista.

SpaceX:n raketti Falcon 9 lähdössä kansainväliselle ISS-avaruusasemalle.

Heilalaa ei harmita, jos SpaceX ehtii lennättää ensimmäiset ”tavalliset” turistit avaruuteen ennen Virgin Galacticia. Hän ei edes haikaile kuun taakse.

– En usko, että rahat riittäisi SpaceX:n matkaan. Toisaalta mitään tieteellistä syytä lentää kuun taakse, ei enää ole, mies pohtii.

Yksityisten kaupallisten toimijoiden ”kilpajuoksun” turistien lennättämisestä avaruuteen käydessä kiivaana, Heilala on niin ikään juossut. Ei kylläkään kilpailu-, vaan kuntoilumielessä. Kun h-hetki koittaa, mies haluaa olla kunnossa, vaikkei lento 110 kilometrin korkeuteen huippukuntoa edellytäkään.

– Olen pitänyt fyysistä kuntoa yllä kävelemällä, juoksemalla ja käymällä kuntosalilla. Muut pienet projektit puolestaan pitävät mielen virkeänä, yksi Suomen ensimmäisistä avaruusturismiasiakkaista kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?