Tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan – onko huomenna ruuhkaa maistraateissa?

Yhteensä 32 paria on solmimassa sukupuolineutraalin avioliiton tällä viikolla Suomen maistraateissa avioliittolain muututtua.

Tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan huomenna.

28.2.2017 11:00

Tasa-arvoiseen avioliittoon liittyvä avioliittolain muutos vahvistettiin helmikuussa 2015. Muutos tulee voimaan keskiviikkona 1.3.2017. Avioliittolain muutos mahdollistaa avioliiton solmimisen myös samaa sukupuolta oleville.

Aiemmin parisuhteensa rekisteröineet puolisot voivat lain voimaantulon jälkeen yhteisellä ilmoituksella muuttaa rekisteröidyn parisuhteensa avioliitoksi. Se ei tapahdu automaattisesti, vaan edellyttää ilmoitusta maistraatille. Niin sanottu esteiden tutkinta voidaan suorittaa jo etukäteen, niin että samaa sukupuolta olevat parit voivat mennä avioliittoon heti 1. maaliskuuta alkaen.

Muutoksen toimivuus vaati oikeusministeriön mukaan muutoksia useisiin muihin lakeihin. Seurannaismuutokset koskivat sosiaaliturvaetuuksia ja sosiaali- ja terveyspalveluja koskeviin lakeihin.

Koko Suomen maistraateista on kerätty tietoa siitä, miten muutos vaikuttaa.

– Avioliittolain muutoksen takia maistraateissa ei ole luvassa ruuhkaa. Ympäri Suomea on muutoksen vuoksi kerätty tietoa. Yhteensä 32 paria on solmimassa sukupuolineutraalin avioliiton tällä viikolla maistraateissa, henkikirjoittaja Maria Lunabba kertoo Ilta-Sanomille.

 Yhteensä 32 paria on solmimassa sukupuolineutraalin avioliiton tällä viikolla maistraateissa.

Pietarsaaren maistraatissa toimiva Lunabba toimii valtakunnallisena prosessin kehittäjänä.

Tämä näytösmorsiuspari kuvattiin SETA ry:n järjestämillä häämessuilla Helsingissä 3. maaliskuuta 2002.

Avioliiton esteet tutkitaan

Ennen vihkimistä tutkitaan avioliiton avioliiton esteet.

Avioliittoon ei saa mennä alle kahdeksantoistavuotias. Oikeusministeriö voi kuitenkin erityisistä syistä antaa kahdeksaatoista vuotta nuoremmalle luvan mennä avioliittoon. Ennen asian ratkaisemista luvanhakijan huoltajalle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi, jos hänen olinpaikkansa voidaan kohtuullisin toimenpitein selvittää.

Kukaan ei saa mennä avioliittoon isänsä, äitinsä, näiden vanhempien tai muun suoraan takenevassa polvessa olevan sukulaisensa kanssa eikä lapsensa, lapsenlapsensa tai muun suoraan etenevässä polvessa olevan sukulaisensa kanssa.

Sisarukset ja puolisisarukset eivät saa mennä keskenään avioliittoon.

Esteiden tutkintatodistus on annettava vihkijälle ennen vihkimistä. Vihkiparin tulee varautua todistamaan henkilöllisyytensä ennen vihkimistä. Lisäksi vihkiparin on ilmoitettava, mitkä sukunimet puolisot ottavat käyttöönsä.

Vihkiseremonia on maisraatissa lyhyt, mutta seremoniassa on myös mahdollista esittää esimerkiksi elävää musiikkia ja lausua runoja. Vihkimisessä on oltava läsnä vähintään kaksi todistajaa.

Kirkkopoliittinen kamppailu voi vaikuttaa

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon mukaan kirkossa avioliittoon vihkimisen ehdoista ei ole tehty uusia päätöksiä.

– Kirkollinen vihkiminen ei siis ole mahdollinen samaa sukupuolta oleville, kun laki muuttuu. Pappi tai muu seurakunnan työntekijä voi rukoilla siviiliavioliiton solmineiden kanssa ja heidän puolestaan. Pyydettäessä voidaan seurakunnan jäsenen siviilivihkimisenä toimitettavan avioliiton puolesta rukoilla päiväjumalanpalveluksessa paikallisen tavan mukaan, Suomen evankelis-luterilaisen kirkon verkkosivuilla kerrotaan.

Kirkossa korostetaan myös muutoksen merkitystä.

– Meillä ei ole ruuhkaa 1.3. avioliittolain muutoksen vuoksi, Helsingin Oulunkylän seurakunnan kirkkoherra Ulla Kosonen kertoo.

– Kirkollinen keskustelu on ollut sen verran ristiriitaista, että se voi vaikuttaa asiaan, hän arvioi.

Avioliittolain muutoksen myötä on hänen mukaansa kysytty kirkollisia toimituksia hiukan enemmän kuin aiemmin.

– Kevään ja kesän aikana on sovittu pidettäväksi pari avioliiton kirkollista siunaamista. Seurakuntamme on yksi niistä Helsingin seurakunnista, jotka ovat ilmoittaneet, että tilamme ovat vihkiparien käytössä vihkimiseen avioliittolain muutoksen takia, hän korostaa.

Arkkipiispakin otti kantaa asiaan.

– Toivon että kirkossa ymmärretään, miten merkittävä, iloa ja helpotusta tuova asia avioliittolain muutos on sateenkaariväelle. Hääjuhlassa etusijalle tulee laittaa elämänsä merkkihetkeä viettävät ihmiset, ei kirkon ristiriidat. Vetoan sen puolesta, ettei kenenkään avioliittojuhlasta tehtäisi kirkkopoliittisen kamppailun välikappaletta, arkkipiispa Kari Mäkinen kertoo Facebook-sivuillaan.

Tunnetko pareja, jotka avioituvat muutoksen vuoksi tai oletko itse menossa naimisiin muutoksen jälkeen? Ota yhteyttä sähköpostilla uutiset@iltasanomat.fi tai soita numeroon 09-1223420.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?