Terhi Kiemungin potkujen taustalla tiliepäselvyyksiä – matkalaskut kiinnittivät tilintarkastajien huomion

Julkaistu: , Päivitetty:

Puoluepolitiikka
Perussuomalaisista kerrotaan, että Terhi Kiemungin erottamisen taustalla on muun muassa matkalaskuun liittyviä epäselvyyksiä.
Perussuomalaisten Pirkanmaan piirin ensimmäinen varapuheenjohtaja Ari Prihti kommentoi IS:lle Tampereen perussuomalaisten puheenjohtajan Terhi Kiemungin erottamista.

Prihti näkee Kiemungin potkujen olleen useiden tekijöiden summa. Prihti uskoo Kiemungin runsaasti kritiikkiä herättäneiden kirjoituksien blogissaan sekä sosiaalisessa mediassa näytelleen osaa erottamispäätöksessä. Toiseksi syyksi Prihti esittää tiliepäselvyydet.

– Yhden asian vuoksi tämä tilanne ei ole ajautunut tähän, mihin se nyt sitten ajautui. Terhi Kiemungin piirisihteerin aikaiset tiliepäselvyydet saattavat olla yhtenä osatekijänä erottamisessa. Niillä varmasti on oma osuutensa tähän erottamiseen. Mutta ne eivät missään nimessä ole ainoa tekijä, vaan kirjoitukset ovat yhtenä asiana. Siellähän oli viime keväänä näitä kirjoituksia blogissa ja sosiaalisessa mediassa. Mutta saattaa olla joitain muitakin asioita sen lisäksi.

Prihdin mukaan piirihallituksen tietoon on tullut Kiemungin piirisihteerin aikaisia tiliepäselvyyksiä vuodelta 2015.

– Joitakin tiliepäselvyyksiä on. Piirihallituksessa on käyty näitä asioita läpi, kun tilejä on tarkastettu ja pyydetty tilintarkastajan lausuntoja. Siinä yhteydessä ne ovat nousseet esille. Niissä on ilmennyt, että on ollut kohtia, joita tilintarkastajat eivät ole hyväksyneet, muun muassa matkalaskujen sekaannusta, eli mistä on laskutettu mitäkin.

Prihti ei avaa sen tarkemmin mitä ovat nämä esille tulleet ”tiliepäselvyydet”, tai kuinka suurista summista epäselvyyksissä on kyse. Prihdin mukaan asia siirtyi puoluehallituksen selvitettäväksi.

– Piirihallitus myönsi tili- ja vastuuvapauden, mutta sitten asia siirtyi puoluehallituksen selvitettäväksi ja tutkittavaksi, että mitä sieltä sitten löytyy. Tämähän on puoluehallituksen ja Terhin välinen asia, että miten he ovat asian ratkaisseet. Mutta korostan sitä, että Terhin erottaminen ei ole yhteen asiaan kaatunut, vaan kyllä siinä on ollut useammista asioista kyse. Sitä on vaikea sanoa, kuinka vahvasti tiliepäselvyydet olivat läsnä puoluehallituksessa.

Puoluesihteeri: ”Tässähän on kertynyt tätä kasaa”

Myös perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo vahvisti STT:lle puoliltapäivin, että Kiemungin eron taustalla ovat matkalaskuun liittyvät epäselvyydet. Tämä katkaisi kamelin selän. Kahta kertaa matkalaskua samoilla kuiteilla ei laskuteta, olivat summat mitä tahansa.

– Puolueen toiminta on vahvasti rahoituksen puolelta valvottua toimintaa. Tilanne on kerta kaikkiaan sellainen, että matkalaskuja ei laskuteta kahta kertaa mistään, Slunga-Poutsalo sanoo.

Hänen mukaansa kyse on yhdestä tapauksesta. Slunga-Poutsalo kertoo STT:lle, että asiaa ryhdyttiin selvittämään Kiemungin kanssa, kun mahdolliset epäselvyydet tulivat puolueen tietoon. Hänen mukaansa Kiemungin selvityksissä oli ristiriitoja. Epäselvyyksiä tutkittiin myös ulkopuolisen tilintarkastajan kanssa, mutta Kiemungin antamat selvitykset eivät olleet uskottavia, Slunga-Poutsalo sanoo.

– Tässähän on kerääntynyt tätä kasaa, että ollaan sitä vaille, ettei jokaisessa puoluehallituksessa jouduttu asioita käsittelemään. Meillä on ehdoton nollatoleranssi tällaiselle toiminnalle. Meille ei jäänyt vaihtoehtoja, kommentoi STT:lle.

Prihti ei yllättynyt

Prihti sanoo, ettei ole yllättynyt perjantaina tehdystä erottamispäätöksestä.

– Ei tämä yllätyksenä sinänsä ole tullut tämä uutinen, mutta tietysti tämä ajankohta on lähellä tulevia kuntavaaleja, sikäli ajankohta on erikoinen. Tämähän aiheuttaa Tampereella jonkinnäköistä toimenpidettä, ja voi aiheuttaa vaikeuksiakin.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo vahvisti Ilta-Sanomille sunnuntaiaamuna, että perussuomalaisten puoluehallitus on erottanut Tampereen perussuomalaisten puheenjohtajan Terhi Kiemungin puolueesta. Erottamisesta päätettiin yksimielisesti puoluehallituksen kokouksessa perjantaina.

Ilta-Sanomat ei ole tavoittanut Kiemunkia kommentoimaan erottamista.

Juttua päivitetty 26.2.2017 klo 13.07. Lisätty Slunga-Poutsalon kommentteja STT:lle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt