IS-haastattelu: Pääministerin mediasuhteissa juopa – Sipilän terveystietojakin urkittu - Kotimaa - Ilta-Sanomat

IS-haastattelu: Pääministerin mediasuhteissa juopa – Sipilän terveystietojakin urkittu

Pääministeri Juha Sipilä.

Pääministeri Juha Sipilä.

Julkaistu: 25.2.2017 3:30

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) terveystietoja urkittiin salaa hankitulla sosiaaliturvatunnuksella joulukuun lopulla. Terrafame-uutisointi jätti Sipilän mediasuhteisiin pysyvän jäljen.

Pääministeri Juha Sipilä kertoo Ilta-Sanomien erikoishaastattelussa olleensa kovassa kuuden viikon pyörityksessä Ylen nostattaman Terrafame-uutisoinnin jälkeen.

Sipilän mukaan media ylitti monelta kohdin sopivaisuuden ja kohtuullisen rajat.

Pääministerin mukaan loppuvuodesta yritettiin selvittää myös hänen terveystietojaan. Liikenteen turvallisuusvirastolta Trafilta yritettiin onkia salaa hankitulla pääministerin sosiaaliturvatunnuksella tietoja Sipilän terveydentilasta. Trafi pitää yllä rekisteriä lentäjien terveydentilasta ja laatii niiden pohjalta ns. medikaalin. Kyse on matkustajien suojaksi tehdystä järjestelmästä, joka ei ole julkinen.

Muutenkin Sipilä sanoo, että hän ja hänen perheensä ovat joutuneet kohtuuttomaan asemaan.

– Jokaisen, joka lähtee tähän hommaan, pitää olla siihen mätkimiseen valmis, mutta aiempi normaali on ollut se, että perhe pidetään ulkopuolella, Sipilä sanoo IS:n haastattelussa.

– Ihan oikeasti minä olen lehdistö- ja sananvapauden suuri kannattaja. Mutta ehkä itsesäätelyn raameissa voisi miettiä, onko tässä tehty uusi normaali siitä, että lasten yritysten työntekijöille soitetaan, onko mitään kerrottavaa tai lasten yritysten asiakkaille soitellaan ja tehdään sitä kautta myös vahinkoa.

Julkisen sanan neuvosto (JSN) antoi torstaina Ylelle vapauttavan päätöksen Terrafame-uutisoinnista, mutta Sipilän mediasuhteisiin episodi jätti pysyvän jäljen. Eduskunnan oikeusasiamiehen päätöksen mukaan Sipilä ei puolestaan ollut esteellinen hallituksen päättäessä Terrafamen pääomittamisesta loppuvuodesta.

– Se, mitä luulin oikeudekseni, on journalistin ohjeissa numero 21. Kun julkisuudessa tunnetun henkilön toiminta asetetaan kyseenalaiseen valoon, niin juttua tehdessä pitää antaa henkilölle aito mahdollisuus lausua oma näkemyksensä asiasta. Tämän jutun yhteydessä sitä mahdollisuutta ei ollut, Sipilä sanoo.

– Sitä mielikuvaa, mikä siinä ehtii syntyä, sitä on mahdoton omalla tiedotuksella muuttaa.

Lue Sipilän haastattelu kokonaisuudessaan Ilta-Sanomien viikonvaihdenumerosta.

Tuoreimmat osastosta