Kotimaa

Tullin rakastettu huumekoira Dani tassutteli eläkkeelle – teki vielä viimeisenä työpäivänään löydön

Julkaistu:

Yli 1900 löydön ja lähes kahdeksan palvelusvuoden jälkeen huumekoira Dani jää ansaituille eläkkeelle. IS seurasi Danin viimeistä työpäivää Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Tullin tiloissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla energinen ja innokas labradorinnoutaja Dani toivottaa vieraat tervetulleiksi parilla haukulla. Se pyörii ja hyörii malttamattomana ja valmiina tekemään lisää löytöjä. Ellei mustan kuonon alla alkaisi pilkottaa vähän harmaata, mistään ei ulospäin huomaisi, että 9-vuotias Dani on viittä vaille eläkeläinen.

– Tämä on täydellinen eläköitymisikä Danille. Sillä on vielä motivaatio korkealla, mutta se nukkuu aiempaa enemmän ja alkaa pikkuisen väsyä, kertoo huumekoiraohjaaja, Danin omistaja Mika Niemenmaa.


Perjantaina Dani teki viimeisenä työpäivänään heti aamusta löydön lentokentän postista: vastaan tuli viisi grammaa huumausainetta sisältävä kirjekuori. Niemenmaa arvelee, että kuoren sisältä löytyvä valkoinen jauhe on amfetamiinia.

Uransa aikana Dani on tehnyt ennätykselliset yli 1900 löytöä. Danin etumatka muihin koiriin on pitkä, sillä kukaan muu huumekoira ei ole vielä tehnyt yksin yli 1000:ta löytöä. Niemenmaa on syystä ylpeä kasvatistaan ja pitkäaikaisesta työkaveristaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Lisäksi se on tehnyt 600–700 kappaletta lääke- tai psykoaktiivisia ainelöytöjä. Rikosilmoituksia olemme tehneet yhteensä noin 2500 kappaletta.


Danin urotyöt eivät ole jääneet suurelta yleisöltäkään huomiotta. Vuonna 2012 Suomen Kennelliitto palkitsi sen Sankarikoiran arvonimellä. Se on tullut suomalaisille tutuksi myös televisioruudun kautta: Dani on esiintynyt Lentokenttä-sarjassa, Eläimet töissä -lastenohjelmassa ja tehnyt viisi kautta Suomen Tulli -sarjaa. Danin ihailijat ovat perustaneet sille myös Facebookin oman fanisivun.

– Kun saimme Danin 7 kuukauden ikäisenä, koirakoulussa sanottiin, että nyt löytyi timantti. Ainoa pelko oli, että se palaa puhki, mutta motivaatio on pysynyt mukana. Se on syntynyt tähän hommaan. Se ei jätä kesken tehtäviään: eilenkin se meni kaikkien pakettien läpi keskelle ja löysi ekstaasia, Niemenmaa kuvailee.


Eläkeläiselle luvassa suuria suunnitelmia

Perjantain jälkeen Dani jää eläkkeelle. Samaan aikaan myös Niemenmaa jää viiden viikon isyysvapaalle: perheeseen syntyy ensi viikolla toinen lapsi, ja kohta 4-vuotias isosisko saa pikkuveljen. Danin aika oloneuvoksena ei ole vaarassa tulla pitkäksi, sillä sitä on pyydetty vierailuille vanhusten ja vammaisten luokse. Lisäksi Danistakin on tulossa isä, Niemenmaa paljastaa.


– Meillä on yksi koira löytynyt ja nyt katsotaan, että kaikki terveysasiat ovat kunnossa. Kesäkuussa se pitäisi astuttaa. Dani on vielä terve ja virkeä koira, joten sille pitää jotain tekemistä olla. Mutta nyt se jo tykkää olla kotona ja levätä, joten tämä on sille hyvä ikä jäädä eläkkeelle.


Dani on paitsi innokas ja motivoitunut työssään, sen hyviin puoliin kuuluu myös rautainen terveys ja hyvä pää, Niemenmaa kuvailee. Vain labradorinnoutajan hämäränäkö on alkanut viime aikoina hieman heikentyä.

– Dani on ihan omaa luokkaansa. Se ei ole vihainen kenellekään.


Perheeseen kuuluu kaksi muutakin koiraa, 11-vuotias pomeranian Aatu pitää joskus villeiksi yltyville Danille ja 1-vuotiaalle Pepille jöötä. Huhtikuussa Pepi aloittaa huumekoirakoulutuksen ja jo kesällä sen pitäisi astua Danin suuriin saappaisiin.

Danin viimeinen työpäivä saa Niemenmaan tuntemaan olonsa haikeaksi.

– Kun tänään ajelin töihin, niin oli minulla tippa linssissä. Vaimokin sanoi, että älä sitten ala porata.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt