Suomalaispoika putosi Alpeilla railoon ja kuoli – kokenut vuoristo-opas varoittaa: ”Riski on aina olemassa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomalaispoika putosi Alpeilla railoon ja kuoli – kokenut vuoristo-opas varoittaa: ”Riski on aina olemassa”

Suomalaisen nuoren kuolema Italian Alpeilla tiistaina järkytti suomalaisia. Kokenut vuoristo-opas Osku Siivonen kertoo pudonneensa itsekin muutaman kerran railoon.

24.2.2017 7:22

Suomalaisnuorukainen menehtyi Italian alpeilla tiistaina pudottuaan syvään railoon. La Stampa -lehden mukaan poika oli ollut tiistaina retkellä isänsä kanssa, kun jäätikön railon peittänyt lumisilta Monte Rosa -vuorella petti.

Suksilla laskenut poika oli tietojen mukaan 17-vuotias ja täyttämässä 18 seuraavana päivänä.

Pelastustehtävä oli hankala – suorastaan lohduton.

Pitkään Ranskassa töitä tehnyt vuoristo-opas Osku ”Ode” Siivonen kertoo vuoristo-olojen vaikeuksista. Hän asuu tällä hetkellä Ranskan Chamonix'ssa.

– Olen itse pudonnut railoon muutaman kerran ja yhden kerran todella vakavasti, yli kymmenen vuotta sitten. Pahemmilta loukkaantumisilta kuitenkin vältyttiin, kun putosin railon reunojen väliin, noin 15 metrin syvyyteen kiilautuneen lumipaakun päälle enkä railon pohjalle, hän kertoo Ilta-Sanomille.

– Pääsin itse kiipeämään hakuilla ja raudoilla ylös, mutta ainekset olisivat olleet todella pitkään putoamiseen, hän korostaa.

Tapauksella oli oma opetuksensa ammattilaisellekin.

– Opetus on, että pyrin liikkumaan aina köysistössä sekä minimoimaan jäätikön riskit. Täydellisesti se ei ikävä kyllä onnistu keneltäkään, hän kertoo.

Hän korostaa, että ihan aina ja melkein millä hyvänsä jäätiköllä liikuttaessa railoon putoamisen riski on olemassa.

– Railojen määrä ja koko riippuu jäätikön koosta, muodosta, aktiivisuudesta, lumen laadusta ja määrästä, tuulesta, auringosta, ilmansuunnasta, korkeudesta sekä lukuisista muista tekijöistä, hän tiivistää.

Lisäksi riskiin vaikuttavat hänen mukaansa ryhmän päätöksenteko, omat valinnat, reitti, tietotaito ja kokemus sekä varusteet.

– Vuoristossa ja jäätiköillä ei koskaan voi olla varma, miten ympäristö käyttäytyy, maasto on ainaisessa muutoksessa ja viime kädessä olosuhteet määräävät, minne on järkevää ja turvallista mennä.

Mitkä olisivat tärkeitä muistisääntöjä kaikille vuoristossa liikkujille onnettomuuksien estämiseksi ja avun saamiseksi?

– Perussäännöt ovat samat kuin missä tahansa luonnossa liikuttaessa, mutta tärkeintä on tiedostaa vuoriston erilaiset riskit ja varautua sen mukaan. Nöyryys ja aloittelijan mieli auttavat.

Toinen kokenut vuoristo-opas, Sveitsissä asuva Pette Halme kertoo puolestaan, että jäätiköllä liikuttaessa pitää olla jäätikkövarusteet eli köydet ja valjaat mukana.

– Vuoristossa talvella tarvitaan lumivyörypiipparit, lapiot ja sondit eli koettimet, hän painottaa.

Laskettelemassa isänsä kanssa

Tiistaina menehtynyt poika oli palaamassa laskettelemasta isänsä kanssa, kun onnettomuus tapahtui.

Pelastajat joutuivat kaivamaan pojan esiin railon pohjalla olleen lumen alta

Railo, johon poika putosi, oli petollisesti lumisillan peittämä. Pojan isä yritti hälyttää paikalle apua, mutta alueella ei ollut kuuluvuutta. Isä joutui laskeutumaan noin neljän sadan metrin matkan onnettomuuspaikalta löytääkseen signaalin. Pelastusoperaatio käynnistettiin nopeasti tiistaina, mutta paikalle saapunut pelastushelikopteri ei kyennyt heti laskeutumaan huonon sään takia.

Vuorta pitkin saapuneet pelastajat pääsivät paikalle ja laskeutuivat railoon. Heti laskeuduttuaan pelastajat ymmärsivät kuinka valtavasta railosta tapauksessa oli kyse.

Suomalaisnuorukainen löydettiin kuolleena 35 metriä syvän railon pohjalta.

Pelastajat pääsivät lopulta 35 metrin syvyyteen

Pelastajat pääsivät noin 30 metrin syvyyteen, mutta eivät löytäneet pudonnutta suomalaispoikaa. Railon pohja oli kokonaan lumen peitossa ja nuorukaisen uskottiin olleen hautautuneen sen alla.

Illan saapuessa etsinnät jouduttiin lopettamaan. Pimeässä railoon laskeutuminen olisi ollut liian vaikeaa, eivätkä mahdollisuudet pojan elossa löytymisestä olleet enää suuret. Etsintöjä jatkettiin heti keskiviikkoaamusta. Pojan ruumis löydettiin lopulta 35 metrisen railon pohjalta hautautuneena lumeen.

Vuoristo-opas Osku ”Ode” Siivonen painottaa turvallisuuden merkitystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?