Alexander Stubb sai palkkion onnellisuusministerin tapaamisesta Abu Dhabissa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Alexander Stubb sai palkkion onnellisuusministerin tapaamisesta Abu Dhabissa

Alexander Stubbille on kertynyt poissaoloja eduskunnasta.

Julkaistu: 23.2.2017 15:22

IS selvitti kansanedustajien poissaolot viime vuodelta. Eniten niitä kertyi Alexander Stubbille (kok).

Alexander Stubbilla oli muu poissaolo eduskunnasta 28 kertaa. Stubbin poissaolot alkoivat syksyllä ministeripestien päätyttyä. Ulkomailla kiertänyt Stubb oli syksyllä miltei yhtä usein muualla kuin eduskunnassa: syyskaudella istuntoja oli 59 ja Stubb oli pois 24 kertaa.

Stubbin poissaoloja ihmeteltiin jo syksyllä. Stubb on kertonut olleensa ulkomaan matkoilla, tavanneensa ministereitä, esiintyneensä kansainvälisessä mediassa ja pitäneensä puheenvuoroja thinktankeissa.

– Ainoa työhön liittymätön poissaolo on Ironman-matka Havaijilla, Stubb totesi

Kansanedustaja saa työstään palkkaa. Sivutöitä ei ole kielletty.

Mutta. Ei esimerkiksi kansanedustaja Mikko Alatalo (kesk) tee laulukeikkaa istuntojen aikana, vaan iltaisin, viikonloppuisin tai eduskunnan lomien aikana.

Oletteko ollut pois eduskunnasta ja saanut samaan aikaan palkkiota esiintymisistä?– En muista tarkkaan. Täytyy tarkistaa. Muistaakseni kaksi kertaa olen saanut korvauksen. Se ei ole tarkoitukseni. Esimerkiksi BBC:n debatista Brexitistä Lontoossa sain 500 euron korvauksen, mutta matkan maksoin itse.

– Toinen oli Abu Dhabissa, kun tapasin onnellisuusministerin. Sain palkkion. Tulen ilmoittamaan jokaisen palkkioni eduskunnan sidonnaisuusilmoituksessa sääntöjen mukaan, Stubb kertoi.

Stubbin mukaan hän on maksanut kaikki ulkomaan matkansa itse tai tilaisuuden järjestäjä on hoitanut matkakulut.

– On olemassa vain yksi matka, jonka eduskunta on maksanut. Se oli matka kesällä Haagiin. Muita kuluja veronmaksajille ei ole tullut, Stubb vakuutti.

Hiljattain uutisoitiin, että Stubb oli saanut kotimaan puhekeikoistaan kolme noin viiden tonnin palkkiota. Stubbin muistin mukaan nämä esiintymiset eivät olleet samaan aikaan istuntojen kanssa, yksi esiintyminen oli istuntopäivän illalla.

Tuskin koskaan yksittäinen kansanedustaja on matkustelut yhtä aktiivisesti ulkomailla kuin Stubb. Aiemmin Kimmo Kiljunen (sd) kävi usein eduskunnan kustantamilla matkoilla eri puolilla maailmaa.

– Pyrin pitämään Suomen lippua korkealla kansainvälisillä foorumeilla. Tämä on yksi tapa pitää Suomen verkostoja yllä. Pyrin edistämään Suomen kansainvälistä näkyvyyttä. Jos on kansainvälistä kysyntää, myös suomalaiset maailmalla näkyvät, Stubb perusteli matkusteluaan.