Ähtärin eläintarhan toimitusjohtaja: ”Jää mysteeriksi, mikä susi pojan käteen hyökkäsi”

Johtajan mukaan susia ei ole rangaistu teostaan millään tavalla.

22.2.2017 21:09

Poliisi selvittää parhaillaan, miten kaksi sutta pääsi tarttumaan lapsen käteen Ähtärin eläinpuistossa tiistaina. Syyllisiä tuskin saadaan nalkkiin, sillä eläinpuiston mukaan on mahdotonta selvittää, mitkä yksilöt olivat asialla.

7-vuotias poika joutui sairaalahoitoon työnnettyään kätensä eläinpuiston susitarhan aitaukseen. Poika oli päässyt kulkureittiä suojaavan puuaidan toiselle puolelle ja vain verkkoaidan päähän villieläimistä.

Susi tarttui pojan käteen kiinni ja veti sitä aidan läpi susitarhan puolelle. Aitauksessa ollut toinen susi tarttui pojan käsivarteen kiinni.

Paikalla olleet ihmiset saivat sudet irrottamaan otteensa pojan kädestä. Poliisi tiedotti keskiviikkona, että susien kaltoinkohtelemaksi joutunut poika on edelleen sairaalahoidossa ja hänet on operoitu tiistaina illalla.

Ähtärin eläinpuiston johtajan Juhani Haapaniemen mukaan on mahdotonta selvittää, mitkä kaksi sutta kävivät käden kimppuun.

– Se on viiden suden lauma, emmekä voi tietää mitkä kaksi sutta olivat asialla, Haapaniemi sanoo.

Alueella ei ole videovalvontaa.

Viisipäinen lauma ilman alfaurosta

Haapaniemen mukaan susia ei ole rangaistu tapahtuneen jälkeen millään tavalla.

– En ole eläinpuolen asiantuntija, mutta lähtökohtaisesti villieläintä ei pysty rankaisemaan. Susia kohtaan ei ole ollut minkäänlaisia toimenpiteitä, Haapaniemi sanoo.

Ähtärin susiaumassa on kaksi urosta ja kolme naarasta. Kaikki yksilöt ovat yli 10-vuotiaita.

Ähtärin sudet ovat yli 10-vuotiaita ja niistä kaikki ovat syntyneet tarhassa. Laumassa on kaksi urosta ja kolme naarasta.

– Laumassa ei ole selkeää johtajaa, niin kuin susista puhutaan, että on alfauros ja alfanaaras. Näin eläinpuolen ihmiset ovat minulle sanoneet.

Ei aiempia ongelmia

Haapaniemellä ei ole ollut syytä epäillä susiaitauksen turvallisuutta aikaisemmin.

– Minulla ei ole tiedossa, että susiaitauksesta olisi tullut ilmoituksia aiemmin. Tosin eläintarha on ollut avoinna jo 44 vuotta ja sudet olivat ensimmäisiä eläimiä tarhassa. Itse olen ollut virassani viisi vuotta.

Metallisen susiaidan erottaa vierailijoiden kulkureitistä puinen aita, joka kuitenkin päättyy pian, kun kulkija on päässyt kauemmas tarhasta. Aita on melko helppo kiertää.

Metallisen susiaidan erottaa vierailijoiden kulkureitistä puinen aita.

Reilun metrin korkuisesta aidasta voi myös päästä yli tai ali. Vielä ei tiedetä, mitä reittiä poika päätyi susiaitaukselle.

– Kaikki vaihtoehdot ovat mahdollisia, Haapaniemi toteaa.

Ähtärin eläinpuiston henkilökunta pidensi puista aitaa ja lisäsi alueelle varoituskylttejä heti seuraavana aamuna onnettomuuden jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?