Asiantuntija tarhasusien käyttäytymisestä: Eivät pelkää ihmistä – saattaa kääntyä aggressioksi

Tarhasusien hyökkäykset ihmisten kimppuun ovat harvinaisia. Mikä siihen sitten mahdollisesti johtaa?

22.2.2017 17:56

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola kertoo, että tapaukset, joissa tarha- tai luonnonvaraiset sudet hyökkäävät ihmisen kimppuun, ovat harvinaisia.

Seitsemänvuotias poika sai vammoja Ähtärin eläintarhassa tiistaina, kun sudet tarrasivat hänen käteensä susiaitauksen vieressä. Ylläolevalla videolla ydinkohdat tiistaisesta turmasta.

Tarhasudet eroavat käytökseltään selvästi luonnonvaraisista susista.

– Olennaisin ero on siinä, että näillä tarhasusilla on jatkuva kontakti ihmisten kanssa. Ne ovat kesyyntyneet ja tottuneet ihmisen läsnäoloon. Ne ovat pelottomampia, ja kun ne eivät pelkää ihmistä, se muuttaa suden käyttäytymisen toisenlaiseksi, ja saattaa sitten myöskin kääntyä aggressioksi, Kojola kuvailee.

Kojolan mukaan tarhasudet eivät tyypillisesti hyökkää ihmisen kimppuun. Kojola kertoo, että tarhasuden voi saada reagoimaan aggressiivisesti esimerkiksi tavallisesta poikkeava tapahtuma.

– Ne ovat tottuneet tietynlaiseen käyttäytymismalliin ihmisen taholta, ja jos se ihmisen käytös poikkeaa siitä, mihin ne ovat tottuneet, niin jotkut susiyksilöt saattavat reagoida tällä tavalla ja tulla päälle.

Ähtärin eläinpuistossa perheensä kanssa vieraillut poika sai vammoja kun aitauksessa olevat sudet iskivät kiinni häneen.

Myös esimerkiksi tuntematon ihminen saattaa saada suden puolustuskannalle.

– Susi voi kokea vieraan ihmisen, jos ei nyt uhkana, mutta niin, että se puolustaa reviiriään tätä vierasta ihmistä vastaan.

Luonnonvaraiset sudet ovat ihmisten suhteen tarhasusia arempia, ja niiden motiivi hyökätä ihmistä kohtaan on eri kuin tarhasusilla.

– Luonnonsusien motiivi ihmisen kimppuun hyökkäämiseen ei ole aggressio vaan ravinnon saalistaminen. Tarhasudella ei tätä motiivia ole, koska se saa ravintoa, mies summaa.

Ähtärin eläintarhan susia aitauksessa.

Poliisi kertoi keskiviikkona, että Ähtärin eläintarhassa loukkaantunut poika on edelleen sairaalassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?