Mystinen säteily väräjää Suomessa saakka – lehdet: Yhdysvallat lähetti erikoiskoneen Britanniaan, tehtävänkuva ”salainen”

Useissa Euroopan maiden ulkoilmassa havaittiin tammikuussa pieniä määriä radioaktiivista jodia. Sitä havaittiin myös Suomessa. Asiaan havahduttiin myös Britanniassa, jonne lähettiin viime viikolla Yhdysvalloista erikoislentokone, joka voi havaita ilmasta radioaktiivisia aineita.

22.2.2017 8:52

IS uutisoi radioaktiivisista ainelöydöistä aiemmin keskiviikkona.

Havaitsemisrajan ylittävä määrä jodin isotooppia 131 on mitattu Suomen lisäksi ainakin Norjassa, Puolassa, Tshekissä, Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa. Jodin määrä Suomen ilmakehässä oli kuitenkin hyvin vähäinen.

Säteilyturvakeskuksen Ympäristön säteilyvalvonta ja valmius -osaston johtaja Tarja Ikäheimonen kertoi Ilta-Sanomille, ettei tammikuussa mitatuista radioaktiivisen säteilyn määristä ole haittaa ihmiselle.

– Nämä määrät, mitä on havaittu, ovat ihan äärettömän pieniä. Niillä ei ole minkäänlaista vaikutusta terveyteen tai mihinkään muuhun, Ikäheimonen korosti.

Hänen mukaansa radioaktiivisen jodin määrien pitäisi olla nyt mitattuihin määriin verrattuna noin miljardikertaisia, jotta niistä olisi haittaa ihmiselle. Suurina määrinä jodi-131 voisi aiheuttaa kilpirauhassyöpää.

Ikäheimosella ei ollut kuitenkaan tiedossa, mistä aine on peräisin. Nyt ainelöydöksiin on reagoitu myös Britanniassa, vaikka siellä havaitsemisrajan ylittävää määrää jodin isotooppia 131 ei ole mitattu.

Asiasta muun muassa uutisoivat brittiläinen Daily Mail -lehti kirjoittaa, että Yhdysvalloista lensi Britanniaan erikoisvalmisteinen WC-135 Constant Phoenix -lentokone, joka voi havaita radioaktiivisia aineita ilmakehässä. Myös asiasta uutisoivan brittiläisen Mirror-lehden mukaan kone laskeutui Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Mildenhallin lentotukikohtaan sunnuntaina.

Videolla Yhdysvaltain ilmavoimien A WC-135W Constant Phoenix –lentokone nousee Kadenan lentotukikohdan kentältä Okinawalla Japanissa vuonna 2006.

Daily Mailin mukaan koneen tehtävänkuva oli ”salainen”. Kyseistä konetta käytettiin myös Tshernobylin ydinonnettomuuden jälkeen vuonna 1986. Mirrorin mukaan Yhdysvallat ei ole virallisesti kommentoinut tehtävänkuvaansa. Brittiläisen The Sun -lehden lähteiden arvion mukaan yhdysvaltalaiskone on arvioimassa radioaktiivisten aineiden alkuperää.

Mirrorin ja Daily Mailin tulkinnan mukaan yhdysvaltalaiskoneen saapuminen Britanniaan aiheuttaa joka tapauksessa jännitteitä Venäjän ja Lännen välille.

Brittiläinen Metro-lehti kertoo, että norjalaisten asiantuntijoiden mukaan radioaktiiviset aineet ovat mahdollisesti peräisin Itä-Euroopasta. Daily Mailin mukaan silläkin on spekuloitu, että Venäjä voisi mahdollisesti testata ydinaseita. Kansainvälinen ydinkoekieltosopimusjärjestö CTBTO sulki pois kuitenkin ydinkokeen mahdollisuuden. Sen maanantaisen raportin mukaan ilmakehässä olisi pitänyt olla muitakin radioaktiivisia isotooppeja, jos ydinkoe olisi tapahtunut.

Ydinkieltosopimusjärjestö ei ollut myöskään huolissaan tammikuisten radioaktiivisten aineiden määristä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?