Suomen ilmakehässä havaittiin mystistä radioaktiivista ainetta – STUK: ”Ei pitäisi olla ilmassa”

Tammikuussa mitatun radioaktiivisen jodin alkuperää ei toistaiseksi tiedetä.

Suomenkin ilmakehästä löytyi pieni määrä radioaktiivista jodia. STUK ei tiedä, mistä aine on peräisin. Määrät ovat kuitenkin huomaamattoman pieniä.

22.2.2017 0:32

Säteilyturvakeskus STUK tiedotti viime viikolla, että useiden Euroopan maiden ulkoilmassa on havaittu tammikuussa pieniä määriä radioaktiivista jodia.

Jodin määrän ilmakehässä kerrotaan olleen Suomessa erittäin pieni. Se kuitenkin ylitti havaitsemisrajan, jotta sitä pystyttiin mittaamaan Rovaniemen ja Kotkan ilman radioaktiivisuuden valvonta-asemilla kerätyistä näytteistä.

Havaitsemisrajan ylittävä määrä jodin isotooppia 131 on mitattu Suomen lisäksi ainakin Norjassa, Puolassa, Tšekissä, Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa.

Säteilyturvakeskuksen Ympäristön säteilyvalvonta ja valmius -osaston johtaja Tarja Ikäheimonen kertoo Ilta-Sanomille, ettei tammikuussa mitatuista radioaktiivisen säteilyn määristä ole haittaa ihmiselle.

– Nämä määrät, mitä on havaittu, ovat ihan äärettömän pieniä. Niillä ei ole minkäänlaista vaikutusta terveyteen tai mihinkään muuhun, Ikäheimonen korostaa.

Ikäheimosen mukaan radioaktiivisen jodin määrien pitäisi olla nyt mitattuihin määriin verrattuna noin miljardikertaisia, jotta niistä olisi haittaa ihmiselle. Suurina määrinä jodi-131 voisi aiheuttaa kilpirauhassyöpää.

Suomessa ei tehtaita

Ikäheimonen sanoo kuitenkin, että erikoista on se, että radioaktiivista jodia on ylipäätään päätynyt ilmaan.

– Se, mikä tekee tästä poikkeuksen on se, että tätä jodi-131:tä ei pitäisi olla ilmassa normaalitilanteessa. Se on merkki siitä, että jostain tätä jodia on ilmaan tullut. Vahvin arvio on, että tämä on tullut jostain laitoksesta, jossa valmistetaan jodia.

Ikäheimonen kertoo, että jodi-131:tä valmistetaan tehtaissa käytettäväksi lääketieteellisiin tarkoituksiin. Suomessa ainetta valmistavia tehtaita ei ole.

– Näitä laitoksiahan on Euroopassa ja muuallakin maailmassa. Ainetta käytetään kilpirauhassyövän hoidossa, Ikäheimonen avaa.

Ikäheimosen mukaan toistaiseksi ei ole tiedossa, mistä maasta jodi on peräisin.

– Ei ole tietoa, mistä päin Eurooppaa tämä voisi olla peräisin. Ilmavirtaukset ovat muuttaneet useamman kerran suuntaansa, joten jodin alkuperää ei mitatuista säteilymääristä pysty päättelemään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?