Top 20: Kansanedustajat, jotka olivat useimmin poissa eduskunnan täysistunnoista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Top 20: Kansanedustajat, jotka olivat useimmin poissa eduskunnan täysistunnoista

Alexander Stubb, Olli Immonen ja Pentti Oinonen ovat olleet eniten pois eduskunnan istunnoista.

Julkaistu: 22.2.2017 7:35

IS selvitti kansanedustajien poissaolot istunnoista ja valiokunnista.

Kansanedustajien ei tarvitse tehdä selkoa tekemisistään. Kansanedustaja voi olla halunsa mukaan joko eduskunnan istunnossa tai samaan aikaan jossain muualla.

IS selvitti, keillä kansanedustajilla oli viime vuonna eniten muita poissaoloja – poissaoloja, jotka eivät ole sairauslomia, perhevapaita tai eduskuntatyöhön liittyviä virkamatkoja.

Kansanedustaja Alexander Stubb (kok) oli viime vuonna eniten pois eduskunnasta täysistunnoista.

Stubbilla oli muu poissaolo eduskunnasta 28 kertaa. Stubbin poissaolot alkoivat syksyllä ministeripestien päätyttyä. Ulkomailla kiertänyt Stubb oli syksyllä miltei yhtä usein muualla kuin eduskunnassa: syyskaudella istuntoja oli 59 ja Stubb oli pois 24 kertaa.

Stubbin jälkeen toiseksi eniten istuntopoissaoloja keräsivät kansanedustajat Olli Immonen (ps) ja Pentti Oinonen (ps), joilla oli kummallakin 24 muuta poissaoloa viime vuonna.

IS listasi kansanedustajat, jotka olivat viime vuonna pois vähintään noin joka kymmenestä istunnosta muun syyn takia. Eduskunnassa oli kaikkiaan 134 istuntopäivää, kaikkiaan 20 kansanedustajaa sai tilastoihin vähintään 13 muuta poissaoloa.

POISSAOLOT ISTUNNOISTA

  • Poissa 28 kertaa: Alexander Stubb (kok)

  • 24 kertaa: Olli Immonen (ps), Pentti Oinonen (ps)

  • 21: Jani Toivola (vihr)

  • 18: Elina Lepomäki (kok), Mats Löfström (r)

  • 16: Mats Nylund (r), Eero Suutari (kok)

  • 15: Tiina Elovaara (ps), Kauko Juhantalo (kesk), Joakim Strand (r)

  • 14: Mikko Alatalo (kesk), Antti Häkkänen (kok), Stefan Wallin (r), Antero Vartia (vihr)

  • 13: Niilo Keränen (kesk), Mikko Kärnä (kesk), Jaana Laitinen-Pesola (kok), Sanna Lauslahti (kok), Lenita Toivakka (kok)

Myös valiokunnissa poissaoloja

Usein sanotaan, että se varsinainen kansanedustajien työ tehdään valiokunnissa.

Kansanedustajat ovat valiokunnista pois enemmän kuin istunnoista.

Jos Stubbin poissaoloja ulkoasianvaliokunnasta pidetään mittarina, suurin piirtein samoihin lukemiin pääsee kymmenen muuta kansanedustajaa.

Stubb liittyi syksyllä ulkoasianvaliokunnan jäseneksi, ja hänen poissaoloprosenttinsa valiokunnan kokouksista oli 45.

Kansanedustaja Ville Niinistö (vihr) esimerkiksi oli niin ikään pois liki joka toisesta perustuslakivaliokunnan kokouksesta.

Valiokuntien poissaolotilaston kärjessä olivat valtiovarainvaliokunnan Timo Korhonen (kesk) ja Juhana Vartiainen (kok). Korhosen poissaoloprosentti oli 89 ja Vartiaisen 78.

Korhosen ja Vartiaisen hurjiin poissaololukemiin on luonnollinen selitys: he ovat useimmiten toisessa valiokunnassa samaan aikaan.

Korhonen kertoi, että valtiovarainvaliokunnan kanssa samaan aikaan kokoontuu hallintovaliokunta, jonka varapuheenjohtaja hän on.

Vartiainen puolestaan sanoi olevansa samalla kellonlyömällä työelämävaliokunnassa, jonka valiokuntavastaava hän on niin kokoomukselle kuin koko hallitusryhmälle.

Timo Korhonen ja Juhana Vartiainen olivat eniten poissa valiokunnista. Molemmilla on usein kaksi kokousta samaan aikaan.

Sekä istuntojen että valiokuntien poissaolotilastojen kärkisijoille pääsi Olli Immonen, joka oli pois joka toisesta puolustusvaliokunnan kokouksesta. Immosen mukaan myös hänellä on syy poissaoloilleen.

– Kyllä on. En kommentoi, Immonen totesi IS:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?