”Nettimajurit” huijasivat kolmea yli 50-vuotiasta naista Heinolassa – kaikki menettivät suuria summia

Kolme heinolalaista naista menetti huomattavia summia ulkomaisille huijareille.

Verkkohuijarit osaavat hyödyntää sosiaalista mediaa. Yksinäiset naiset ovat auervaarojen kohteita.

22.2.2017 6:30

Kolme heinolalaista naista on joutunut lyhyessä ajassa nettiauervaarojen huijaamiksi. Asialla ovat olleet ulkomaalaisina miehinä esiintyneet huijarit.

Naiset ovat saaneet yhteyden miehiin match.com-sivuston kautta ja menettäneet rahansa. He eivät ole osanneet epäillä varakkaina esiintyneiden miesten tarinoita ja ovat hyväuskoisuuttaan nielleet ne.

Osapuolet eivät ole silmätysten tavanneet kertaakaan. He ovat käyneet vuoropuhelua vain netin välityksellä. Keskustelut on käyty englanniksi.

Miehet ovat esiintyneet amerikkalaisina sotilaina, jotka ovat käyttäneet turkkilaista pankkiyhteyttä. Tekijöiden henkilöllisyys ei ole poliisin tiedossa. Kahdesta tapauksesta on lähetetty Turkin poliisille virka-apupyynnöt.

Yksi naisista menetti noin 100 000 euroa, toinen 50 000 ja kolmas 10 000 euroa. Naiset ovat yksinäisiä ja yli 50-vuotiaita.

 Ensin ehkä vain muutama satanen, joka lähetetään Suomesta vastapuolelle, jotta vastapuoli voisi aloittaa lupaamansa rahojen siirtämisen.

Rikoskomisario Ville Hahl Hämeen poliisista Heinolasta kertoo, että kahta tapausta tutkitaan törkeinä petoksina ja yhtä petoksena.

Kuvio kaikissa huijauksissa on sama. Ensin on muutama viikko pidetty suhdetta lämpimänä sivuston kautta, luottamus on kasvanut, kuviakin on kenties vaihdettu ja kohta on alettu keskustella rahoista.

Naiset ovat uskoneet amerikkalaisina upseereina ja arkkitehtinä esiintyneiden auervaarojen tarinat. Kyse on ollut isoista rahasummista, jotka on ollut tarkoitus siirtää Suomeen turvaan, mutta rahojen vapauttamiseksi pankkitileiltä on tarvittu monenlaista maksua.

– Ja sitten alkaa rahan tavoittelu. Ensin ehkä vain muutama satanen, joka lähetetään Suomesta vastapuolelle, jotta vastapuoli voisi aloittaa lupaamansa rahojen siirtämisen.

– Kohta tarvitaan lisää, koska pankin logistiikkapäällikkö, Darlington nimeltään, ottaa yhteyttä naiseen ja ilmoittaa, että ennen kuin voidaan siirtää rahat, tarvitaan 4 000 euroa ja muutaman ajan kuluttua tulee vielä uusi pyyntö, että nyt tarvittaisiin 10 000 euroa, kun tiliyhteys on avattava.

– Ja lopulta rahat on saatu Suomeen ja ne ovat jo Jyväskylässä, mutta ennen kuin ne saadaan pankista ulos, pitäisi vielä lähettää muutama tonni, kertoo rikoskomisario Hahl.

 Nämä jutut ovat kuin elokuvien käsikirjoituksia. Tarina elää ja muuttuu, roolihenkilöitä tulee lisää ja juttu vain paisuu.

Hahlin kokemusten mukaan jutun juoni muuttuu ja rönsyilee koko ajan, ja uusia henkilöitä tulee mukaan.

– Suomen päässä rahoja odottava nainen uskoo kaiken olevan kohdallaan ja odottaa rahoja. Hän ei epäile mitään, vaan uskoo kaikki jutut.

– Voin kuvitella, että huijauksen tekijällä on muutama apulainen, jotka istuvat kaikki samaan aikaan samassa huoneessa ja miettivät yhdessä seuraavaa siirtoa.

– Nämä jutut ovat kuin elokuvien käsikirjoituksia. Tarina elää ja muuttuu, roolihenkilöitä tulee lisää ja juttu vain paisuu, Hahl kertoo.

  • Yllä olevalla ISTV:n videolla on kerrottu lyhyesti, miten huijari toimii sosiaalisessa mediassa.

Kaikki huijatuksi joutuneet naiset ovat seuraa vailla olleita ja yksinään asuvia. Heillä on hyvä ja turvattu työpaikka.

Yksi naisista on jo lähellä eläkeikää. Hän menetti ulkomaalaiselle auervaaralle todennäköisesti eläkepäiviksi säästämänsä rahat.

– Naiset ovat sinisilmäisesti luottaneet miehiin.

– Pahaa pelkään, että he tuskin koskaan tulevat saamaan rahojaan takaisin. Rahat ovat menneet, ja naisen lähettämät rahat on jaettu, arvelee Hahl.

Petoksen merkkejä

  • Kun aletaan pyytää rahaa, pitää kellojen soida.

  • Älä lähetä koskaan rahaa tuntemattomille henkilöille.

  • Säälittävät tarinat ovat tekaistuja, ja tarkoitus on vedota tunteisiin.

  • Tapahtumien kulkuun liittyy usein varallisuus, joka olisi siirrettävä kriisialueelta turvallisempaan paikkaan.

  • Tapahtumiin tulee koko ajan uusia käänteitä ja henkilöitä. Kenties ulkomaisen pankin johtaja ottaa yhteyttä omalla nimellään saadakseen uhrin vakuuttuneeksi.

Lähde: Poliisi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?