Ähtärin eläinpuiston johtaja: Poika oli päässyt puuaidan yli tai ali – meni susihäkin viereen

rac

Julkaistu:

Ähtärin eläintarha
Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtajan mukaan polun vieressä kulkevan noin metrin korkuinen puuaita on ylitettävissä tai alitettavissa.
Poliisi tiedotti tiistaina, että aitauksessa ollut susi kävi kiinni 7-vuotiaan pojan käteen Ähtärin eläinpuistossa.

Poliisin mukaan susi oli tarttunut kiinni pojan käteen ja vetänyt tätä aidan läpi susitarhan puolelle, jolloin aitauksessa ollut toinen susi oli puolestaan tarttunut pojan käsivarteen.

Poliisi kertoo, että paikalla olleet henkilöt olivat saaneet irrotettua sudet pojan kädestä. Poika on toimitettu hoitoon Tampereen yliopistolliseen keskussairaalaan, sillä kädessä olevat vammat ovat vakavia. Poika oli ollut tapahtuma-aikaan susitarhan luona yhdessä perheensä kanssa.

Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi kommentoi tapahtunutta Ilta-Sanomille.

Mitä tilanteessa on oikein tapahtunut?

– Olemme poliisin tiedottamisen varassa, eli tämmöinen tapaturma on päässyt tapahtumaan, ja kuvattu tapahtuma on varmaan juuri näin tapahtunut, kuin mitä poliisi on tiedottanut. Henkilökuntamme tuli paikalle saman tien, mutta onnettomuus oli jo tapahtunut. Poliisi on ollut pojan omaisiin yhteydessä, ja niin olemme mekin, mutta emme ole heidän kanssaan vielä käyneet tätä asiaa läpi.

Miten on mahdollista, että poika pääsi susien kosketusetäisyydelle?

– Hän oli päässyt todennäköisesti tämän meidän eläinpuiston reitin eli polun tienvierusaidan yli tai ali. Aidan yli tai ali kyllä periaatteessa pääsee. Se on noin metrin korkuinen puuaita, josta noin kymmenen metrin päässä on susialue. Siinä pääsee verkkohäkin viereen, joka on tiheäsilmäinen korkea verkko, jonka toisella puolella ovat nämä eläimet olleet. Verkon reiät ovat halkaisijaltaan noin viisi senttiä.

Onko Ähtärin eläinpuistossa tapahtunut aiemmin vastaavaa?

– Minulla ei ole tiedossa tällaista tapahtumaa, itse olen ollut eläinpuiston toimitusjohtajana viisi vuotta. Sinä aikana tällaista ei ole tapahtunut, en tiedä onko aiemmin. Mutta tämmöinen ei ole millään lailla normaalia, vaan hyvin epätavallista.

Tullaanko Ähtärin eläinpuiston aitauksia muuttamaan ja turvajärjestelyjä lisäämään tapahtuneen johdosta?

– Selvitämme tämän tapahtuneen tietysti ihan yksityiskohtaisesti ja keräämme sen tiedon, mitä tästä on. Sitten tarkasti analysoimme, että mitä siinä on tapahtunut. Täytyy muistaa, että nämä samat yksilöt ovat syntyneet ja olleet susiaitauksessa yli kymmenen vuotta, eikä tällaista ole ennen tapahtunut. Mutta toki selvitetään, että miten tällaiset voidaan jatkossa entistä paremmin välttää, onhan tämä järkyttävää.

Ovatko turvajärjestelyt ja varoitukset mahdollisesti olleet susiaitauksen kohdalla liian löyhät tai puutteelliset?

– En sanoisi, että ne ovat olleet liian löyhät, koska tällaista ei ole tapahtunut, ja koska katselualueet on selkeästi määritelty ja myöskin varoitusmerkein varustettu. Lähtisin siitä, että riittävä huomioiminen on tapahtunut. Mutta eihän se poissulje, etteikö tällaista jotain ikävää voisi siitä huolimatta tapahtua.

Onko susiaitauksessa tai sen ympäristössä siis myös varoituskylttejä?

– Kyllä meillä sen tyyppisiä kylttejä on, ne ovat kaikissa eläintarhoissa tyypillisiä. Niitä taitaa myös siinä susiaidassa olla. Kiteytettynä niissä varoitetaan, että sinne ei saa laittaa sormia, koska häkissä on kuitenkin eläin, joka voi puraista.

Juttua päivitetty 21.2.2017 klo 18.49. Lisätty Haapaniemen kommentteja.