Sastamalan kuolonkolarin 17-vuotiaita muistettiin suruhartaudessa ja nuorisotalolla – ”Kaikki ovat pää alhaalla”

Moni menetti Sastamalan turmassa koulutoverinsa. 17-vuotiaat tyttö ja poika olivat ystävilleen pidettyjä koulutovereita.

19.2.2017 22:17

Sastamalassa sijaitsevassa Tyrvään kirkossa järjestettiin sunnuntai-iltana kello seitsemältä suruhartaus lauantaisessa kuolonkolarissa menehtyneiden 17-vuotiaan tytön ja pojan vuoksi. Kirkko pidettiin lisäksi auki iltayhdeksään saakka.

Kello kuudelta ovensa surijoille avanneeseen kirkkoon oli seitsemään mennessä saapunut useita kymmeniä ihmisiä. Kirkon portailla sunnuntaisena iltana lepattivat ulkokynttilät lauantaina traagisesti kuolleiden nuorten muistoksi.

Sastamalan kuolonkolarissa menehtyneitä muistettiin Tyrvään kirkossa pidetyssä hartaudessa.

Suruhartaudessa puhunut Sastamalan seurakunnan kirkkoherra käsitteli paikkakuntaa kohdannutta surua.

– Suru on tänään pysäyttänyt kaupungin, kun olemme menettäneet kaksi nuorta ihmistä. Emme voi oikein ymmärtää, mitä on tapahtunut. Sastamala on pieni kaupunki, ja tämä koskettaa meistä jokaista, suruhartaudessa lausuttiin.

Tunnelma kirkossa oli harras ja hiljainen, suru tilassa oli käsinkosketeltavaa. Suurella osalla kirkossa istuvista henkilöillä oli kyyneliä silmissä ja moni joutui turvautumaan nenäliinoihin. Noin puoli tuntia kestäneen herkän tilaisuuden jälkeen useat suruhartauteen osallistuneet paikalliset lohduttivat toisiaan halauksin kirkossa ja sen pihalla.

Hartauteen osallistuneella, nimettömänä pysyttelevällä, nuorten tuttavalla ja naapurilla on niin ikään kyyneliä silmäkulmassa.

– Ei tätä oikein meinannut uskoa, oli se niin surullista. Kyllä sen huomaa, että täällä kylillä aika hiljaista on, ja kaikki ovat pää alhaalla. Kyllä tämä tulee pitkän aikaa vaikuttamaan, mies kuvailee tuntemuksiaan tapahtuneen suhteen.

 Kyllä sen huomaa, että täällä kylillä aika hiljaista on, ja kaikki ovat pää alhaalla.

– Kyllä se koskettaa todella syvältä, kun ajattelee paljon myös omia lapsiaan, että millaista se voi olla, miehen seurassa oleva nainen lisää.

Monet hartauteen saapuneista suru on vetänyt täysin sanattomaksi.

– Ei tästä pysty sanomaan mitään, tämä on niin kauheaa, kirkosta ulos asteleva naishenkilö toteaa itkusta punaisin silmin.

Tyrvään kirkko loisti iltavalaistuksessa pimeässä helmikuun illassa.

”Ei meinannut ensin millään uskoa sitä”

Sastamalassa tarjottiin sunnuntaina myös kriisiapua nuorten äkillisen poismenon järkyttämille kuntalaisille. Muun muassa paikallinen nuorisotalo oli sunnuntaina poikkeuksellisesti auki ja tarjosi tukea paikallisille nuorille. Nuorisotiloissa on ollut paikalla kriisityöntekijöitä paikalliselta kriisikeskus-Tukitalolta

Sastamalan nuorisotalolla on kello kuudelta illalla hiljaista. Tilassa on muutamia paikallisia nuoria, nuorisotyöntekijöitä ja kriisityöntekijöitä.

Pöydän ääressä istuvien Kristerin, 17, ja Onnin, 15, lauantaiset tapahtumat ovat saaneet hiljaiseksi.

Vakavailmeinen kaksikko kertoo tunteneensa kolarissa menehtyneet 17-vuotiaat nuoret henkilökohtaisesti. Kaksikon mukaan lauantainen kolari on ollut järkytys monille paikallisille nuorille.

Onni kertoo käyneensä nuorten kanssa aiemmin samaa koulua Sastamalan Vammalassa.

– Tytön olen tuntenut vähän yli vuoden ja pojan noin kolme vuotta. Aika läheisiä ne olivat minulle molemmat. On se kamalaa ja surullista, hän sanoo ja hiljenee.

Sastamalan nuorisotalossa tarjottiin nuorille kriisiapua.

Krister kertoo niin ikään tunteneensa molemmat nuoret henkilökohtaisesti, pojan aina ala-asteelta saakka. Sittemmin molemmat 17-vuotiaat olivat tulleet hänelle tutuksi samalta luokalta paikallisesta ammattikoulusta. Nuorukainen kertoo, ettei meinannut ensin uskoa uutista luokkatovereidensa menehtymisestä kolarissa.

– En meinannut ensin millään uskoa sitä, mutta sitten kun luki kaikkia uutisia, niin tajusi, että kyllä se vaan oli totta, hän sanoo hiljaisella äänellä ja tuijottaa vakavana pöytää.

 Itseäni pisti vihaksi, että tämä henkilö on ehkä tahallaan ajanut heitä päin.

Nuorimies sanoo, että nuorten kuolema on ollut raskas isku monelle paikalliselle. Järkyttävä uutinen oli myös se, että kolarin epäillään olevan tahallaan aiheutettu.

– Onhan se järkyttänyt täällä aika montaakin ihmistä. Itseäni pisti vihaksi, että tämä henkilö on ehkä tahallaan ajanut heitä päin.

Nuoret silminnähden järkyttyneitä

Nuorisotalolla sunnuntai-iltana päivystänyt Sastamalan nuorisotyön päällikkö Kirsti Köykkä kertoo Ilta-Sanomille, että tapahtunut on saanut monet paikalliset nuoret tukeutumaan surussa toisiinsa.

– Nuoret ympärillä ovat silminnähden järkyttyneitä. Luulen, että tässä vaiheessa heillä on suuri tarve jutella toistensa kanssa. Se on heidän tapansa toimia, Köykkä sanoo.

Nuorisotyön päällikkö Kirsti Köykkä tapasi sunnuntai-iltana useita nuoria.

Köykkä kertoo, että nuorisotaloa pidetään poikkeuksellisesti auki sunnuntaina ja maanantaina. Paikalla sunnuntai-iltana nuorten tukena oli kaksi nuorisotyöntekijää ja kriisityöntekijää.

Köykän mukaan nuorille halutaan tarjota tarvittaessa mahdollisuus puhua tapahtuneesta.

– Työntekijämme kysyvät heiltä, että haluatko jutella, ja usein he tulevat itse juttelemaan työntekijän kanssa jos heillä on siihen tarve. Mutta nuorilla on ilmiselvä tarve yhdessä puida asiaa ja keskustella. Tarjoamme ne puitteet ja sisätilat ja meillä on aikuisia läsnä ja tukena.

Köykän mukaan kuolonkolari on järkyttänyt laajalti koko yhteisöä.

– Tämä on kaiken kaikkiaan ihan järkyttävä tapahtuma. Kaikki ihmiset joiden kanssa olen jutellut, ovat olleet todella järkyttyneitä tästä tilanteesta. Nämä olivat niin turhia kuolemia, Köykkä sanoo.

Paikalla nuorisotalolla oli sunnuntai-iltana paikalla myös Kriisikeskus Tukitaloa ylläpitävän Sastamalan seudun mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Ari Tiensuu.

Tiensuun mukaan monella paikallisella nuorella on ollut vaikeuksia hyväksyä tapahtunut todeksi.

– Suru ja järkytys on ollut näkyvää. Monella on myös epäuskoa, että ei oikein todeksi uskota mitä tässä on tapahtunut, ja että tämä on todellista. Tämä oli niin iso ja odottamaton tapahtuma ja suuri yllätys, Tiensuu summaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?