Yle hyllytti odotetun sananvapauskeskustelun – tuottaja hämillään: ”Tässä uhrataan nyt yksi henkilö” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yle hyllytti odotetun sananvapauskeskustelun – tuottaja hämillään: ”Tässä uhrataan nyt yksi henkilö”

Yleisradion mukaan Radio 1:n Julkinen sana -ohjelman aiheenvaihdossa on kyse siitä, että ”yhden ihmisen irtisanoutumista ei ole järkevää puida julkisuudessa”.

19.2.2017 15:08

Yle kertoo vaihtavansa aiheen Radio 1:n Julkinen sana -keskusteluohjelmassa. Maaliskuun ensimmäisen päivän ohjelmassa oli tarkoitus keskustella sananvapaudesta.

Asiasta uutisoi eilen ensimmäisenä Iltalehti.

Lähetykseen odotettiin vieraiksi Ylen päätoimittajaa Riikka Venäläistä ja Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö Jussi Erosta, joka irtisanoutui joulukuussa Yleltä samaan aikaan kollegansa Salla Vuorikosken kanssa.

Eronen ja Vuorikoski lähtivät Yleltä pääministeri Juha Sipilää (kesk.) koskevan Terrafame-uutisoinnin ja siitä seuranneen Yle-kohun jälkeen.

Iltalehden tietojen mukaan ohjelman peruuttamisesta olivat keskustelleet ainakin Ylen luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén, Ylen asiaohjelmien päällikkö Ilkka Lehtinen ja Ylen asiaohjelmien vastaava tuottaja Juha Virtanen.

Ylen Luovat sisällöt -yksikön johtaja Ville Vilén toteaa Ylen sunnuntaisessa tiedotteessa, että aiheen vaihtamisessa ei ole kyse sananvapaudesta.

– Keskustelimme ohjelmasta ja teemasta kuluneella viikolla ja tulin siihen tulokseen, ettei ole järkevää ryhtyä puimaan yhden ihmisen irtisanoutumista julkisella foorumilla, suorassa radio-ohjelmassa. Kyse on työpaikan sisäisistä asioista, joihin liittyy myös luottamuksellisia seikkoja, Vilén sanoo.

Jussi Eronen vastasi Twitterissä, että ”Irtisanoutumiseeni ei liity mitään luottamuksellista. Lähdin, kun Ylellä ei voinut noudattaa Journalistin ohjeita.”

Ohjelman teossa oli tarkoitus käyttää nimettöminä Ylen henkilöstöltä kerättyjä tietoja uutis- ja ajankohtaistoiminnan yksikön johtamisesta.

Ohjelmaa valmistellut free-toimittaja Janne Junttila oli myös kommentoinut uutisotsikoihin noussutta Sanna Ukkolan Facebook-päivitystä. Kommentissaan Junttila totesi kuulevansa mielellään kokemuksia journalistisesta työstä Ylellä (koko kommentti jutun lopussa).

– Yhteydenotot jäävät vain minun tietooni, ja käytän tietoja vain radio-ohjelman taustatietona ellei muuta sovita. Myös ihan arkisen ”hyvän tai huonon” kokemuksen voi kertoa, Junttila kirjoitti.

Vilén ei pidä tätä eettisesti hyväksyttävänä tiedonhankintakeinona Ylen sisäisissä asioissa.

– Tähän poikkeukselliseen keinoon olisi pitänyt myös olla vastaavan toimittajan lupa.

Vilénin mukaan Venäläinen tai muutkaan Ylen päälliköt eivät tässä vaiheessa enää halunneet osallistua ohjelmaan.

Julkinen sana -ohjelman tuottaja Juha Kulmanen kommentoi tilannetta tuoreeltaan Twitterissä. Hänen mukaansa Junttila toimi hänen antamallaan mandaatilla.

– Tässä uhrataan nyt yksi henkilö. Janne Junttila toimi antamallani mandaatilla ja luotimme päätoimittajan sanaan, Kulmanen toteaa twiitissä.

Facebookiin kirjoittamassaan vastineessa (koko vastine jutun lopussa) Kulmanen kertoo, että ohjelman valmistelusta ja siihen liittyvästä toiminnasta oli sovittu Ylen uutisten päätoimittaja Riikka Venäläisen kanssa.

– Voin vakuuttaa, että 1.3. suunnitellun ohjelman tarkoitus oli rakentavasti ja avoimesti keskustella ongelmista, mutta myös monista hyvistä puolista, joita laatumediatalojen sisällä on. Siksi lähetimme avoimen kyselyn kaikille uutis- ja ajankohtaistoiminnan henkilöstölle, Kulmanen kirjoittaa.

Hiljattain Yleltä irtisanoutui myös A-studion toimittaja Susanne Päivärinta, joka syytti lähtiessään päätoimittaja Atte Jääskeläistä sensuurista.

Lisäksi Pressiklubi-ohjelman toimittaja Ruben Stiller kertoi jättävänsä television, ja toivoi voivansa siirtyä radiotoimittajaksi.

Tässä uhrataan nyt yksi henkilö. @Janne_Junttila toimi antamallani mandaatilla ja luotimme päätoimittajan sanaan https://t.co/SJctqoSnIl— Juha Kulmanen (@jkulmanen) 19. helmikuuta 2017

Jos twiitti ei näyt laitteellasi, voita katsoa sen tästä linkistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?