Rinne Ykkösaamussa: EK:n toiminta riskeeraa talouskasvua - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Rinne Ykkösaamussa: EK:n toiminta riskeeraa talouskasvua

Kuvituskuva
Julkaistu: 18.2.2017 11:51

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne haluaa, että julkinen sektori on terveyspalveluiden tuottamisessa kuskin paikalla, eikä renkinä.

Ylen Ykkösaamussa puhunut SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne arvosteli Elinkeinoelämän keskusliiton päätöstä luopua yli 20 keskusjärjestösopimuksesta, jotka koskevat muun muassa luottamusmiehiä, irtisanomisia ja lomautuksia.

– EK:n toiminta riskeeraa sitä pientä talouskasvun näkymää, joka meillä on.

Puheenjohtaja sanoi olevansa huolissaan työelämän pelisääntöjen romuttumisesta tietyillä aloilla. Rinne penäsikin hallitukselta toimia kiristyneen työmarkkinatilanteen ratkaisemiseksi.

– Jos olisin pääministeri, kutsuisin nyt keskusjärjestöt samaan pöytään miettimään, miten suomalaista yhteiskuntaa kehitetään sopimalla.

”Kunnallisvaaleissa arvioidaan myös hallituksen toimintaa”

Rinteen mielestä lähestyvissä kunnallisvaaleissa ei ole kyse välivaaleista, vaikka iso osa kuntien tehtävistä tuleekin siirtymään vaalikauden aikana perustettaville uusille maakunnille.

– Nyt valittavat valtuutetut tulevat päättämään siitä, miten maakunnissa toimitaan soteen liittyvissä asioissa.

Rinne ilmaisi myös huolensa sote-uudistuksen mukanaan tuomista muutoksista. Puheenjohtajan mukaan suomalaisten terveydessä on havaittavissa alueellista eriarvoistumista, johon tulee puuttua.

– On iso riski sille, että kustannukset tulevat kasvamaan. On mahdollista että nykytasoiset palvelut kallistuvat ja palvelutasosta leikataan.

Rinne haluaa, että julkinen sektori on jatkossakin terveyspalveluiden tuottamisessa kuskin paikalla, eikä renkinä. Rinteen mukaan SDP ei ole valinnanvapautta vastaan, mutta puolue vastustaa henkeen ja vereen pakkoyhtiöittämistä.

– Emme halua, että verorahat lähtevät valumaan yritysten voitoiksi.

Puheenjohtaja muistutti, että kansalaiset arvioivat kuntavaaleissa myös hallituksen toimintaa.

– Hallitus on ajamassa seinään monelle eri lohkolla. Politiikan suuntaa tulisi muuttaa, se on tulos tai ulos.

Hallituksen keskeisistä toimenpiteistä Rinne otti kantaa muun muassa kilpailukykysopimukseen. Rinteen mukaan kilpailukykysopimus loi työmarkkinoille ennakoitavuutta yritysten näkökulmasta. Viime aikainen työllisyyden kohentuminen on oppositiojohtajan mielestä kuitenkin etupäässä seurausta viime hallituskaudella tehdyistä päätöksistä.

Naisten ja pienituloisten eläkkeet ongelma

Eduskunnassa on puitu viime aikoina myös kansanedustaja Kimmo Kiljusen (sd) luotsaama aloite työeläkeindeksin sitomisesta kokonaan palkkojen kehitykseen.

Rinteen mukaan eläkejärjestelmässä on kehittämisen varaa. Rinne sanoi kuullensa kentältä, että monet eläkeläiset joutuvat valitsemaan ruuan tai lääkkeiden ostamisen välillä.

– Naisten ja pienituloisten eläkkeissä on erityisiä ongelmia. Pienet työeläkkeet eivät kata elämisen kustannuksia.

Rinteen mukaan pitkän työuran tehneiden pitäisi tulla toimeen eläkkeellään.

Puheenjohtaja arvioi lisäksi kantaa Finavia johdannaiskauppavyyhdistä julkaistuun eduskunnantarkastusvaliokunnan raporttiin.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner vältti suorat moitteet Finavia-tapauksessa. Rinne peräänkuulutti Ykkösaamussa kuitenkin vastuunkantoa.

– Poliittinen vastuu pitää kantaa, jos valtiolle, siis kansalaisille, on aiheutettu vahinkoa.

Rinne otti kantaa myös eduskunnassa eilen selkein luvuin kaatuneeseen Aito avioliitto -aloitteeseen. Puheenjohtajan mukaan kansalaisaloite vaatii kehittämistä.

– Ei voi olla niin että kun joku asia on eduskunnassa päätetty, niin heti tulee vasta-aloite. Itse asettaisin sille jonkinlaisen karenssiajan.