Sotilaskarkuri ampui autoja pysäyttäneen poliisin Helsingissä 51 vuotta sitten

IS esittelee viikon historiallisia poimintoja 1900-luvun Suomesta ja maailmalta.

Sotilaskarkuri Kalevi Rissanen oikeudessa 23. helmikuuta 1966.

17.2.2017 9:18

Varhain helmikuun 17. päivän aamuna 1966 Helsingin rikospoliisi sai tiedon aseistautuneesta sotilaskarkurista, joka oli paennut Hennalan varuskunnasta Lahdesta. Karkurilla oli asunto Helsingin Myllypurossa, joten poliisi päätti keskittää partiointinsa ja autojen pysäyttämisen Lahdentien tienoille.

Aamukuuden jälkeen kaksi radiopoliisin konstaapelia pysäytti autoja Malmin hautausmaan lähistöllä, kun kohdalle tuli säiliöauto.

– Kysyin säiliöauton kuljettajalta, onko autossa sellaista miestä, johon ilmoitetut tuntomerkit sopivat. Samalla näin Rissasen (sotilaskarkuri) istuvan apumiehen paikalla. Hän istui pitäen konepistoolia polvillaan niin, että sen suu oli kuljettajaan päin, toinen poliiseista kertoi seuraavan päivän Helsingin Sanomissa.

Konstaapeli huusi autojonon takapäätä tarkastanutta kollegaansa ja yritti samalla päästä säiliöautoon sisälle. Tuolloin karkuri syöksyi ulos autosta pakoon.

Toisen poliisin huutaessa pysähtymiskäskyn karkuri pysähtyi, kääntyi ja ampui 3–4 metrin päästä konepistoolisarjan kohti konstaapeli Reino Harjunpäätä. Poliisia ampunut sotilaskarkuri pakeni metsään, ja vatsaan osuman saanut konstaapeli kiidätettiin Malmin sairaalaan, missä hän pian kuoli.

21-vuotias varusmies Kalevi Rissanen oli astunut palvelukseen kesällä 1965 muutama kuukausi sen jälkeen, kun hän oli vapautunut ehdonalaiseen tapon yrityksestä syksyllä 1963 saamastaan kolmen vuoden kuritushuonetuomiosta.

Karkaamisyönään Rissanen oli Hennalan kasarmin päävartiossa istumassa karkaamisista saamaansa arestirangaistusta. Aamuneljältä Rissanen oli pyytänyt päästä sellistään vessaan ja onnistunut lyömään hänet sinne saattaneen, ainoan hereillä olleen vartiomiehen tajuttomaksi.

Rissanen pakeni mukanaan manttelinsa alle piilotettu konepistooli ja useita lippaita ja onnistui liftaamaan Helsinkiin menossa olleen säiliöauton kyytiin.

Hieman ennen aamuseitsemää töihin menossa ollut sementtimies pysäytti autonsa ottaakseen kyytiin sotilaspukuisen liftarin. Peukalokyytiläinen oli poliisin ampunut sotilaskarkuri Rissanen, joka ”työnsi konepistoolin hänen kylkeensä ja paiskasi oven kiinni”, kuten Ilta-Sanomat saman päivän numerossaan kirjoitti.

– Nyt lähdet kiireesti, sillä mua syytetään murhasta, HS kertoi sotilaskarkurin sanoneen sementtimiehelle.

Rissanen ajatti aseella uhaten sementtimiestä koillisesta Helsingistä Töölöön, missä kuljettajan onnistui auton rikkoutumista teeskennellen paeta ja hälyttää apua. Myös sotilaskarkuri jatkoi pakoaan jalan.

Torstaiseen talviaamuun heränneen Taka-Töölön kadunkulmat täyttyivät pian konepistoolipartioista, kun poliisit kiristivät saartorengasta kollegansa ampujan ympärillä. Lopulta aamukahdeksan tienoilla karkuri ja poliisi kohtasivat Valhallankadulla konepistoolit käsissään. Lyhyen laukaustenvaihdon jälkeen Rissanen antautui hänen konepistoolinsa mentyä epäkuntoon.

– Olisin ampunut teidät kaikki. Olisin ampunut paljon poliiseja, ellei konepistooli olisi mennyt epäkuntoon, Ilta-Sanomien siteeraama, pidätysoperaatiota johtanut komisario kertoi poliisisurmaajan sanoneen pidätyksen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?