Ruotsissa asuva mies tuomittiin elinkautiseen sotarikoksesta Syyriassa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ruotsissa asuva mies tuomittiin elinkautiseen sotarikoksesta Syyriassa

46-vuotias mies oli mukana kapinallisjoukossa ampumassa vangiksi otettuja syyrialaissotilaita vuonna 2012.

16.2.2017 13:52

Oikeudenkäynnissä oli todisteena muun muassa filmi, jonka New York Times julkaisi vuonna 2013 sotilaiden ampumisesta. Sotilaiden kädet oli sidottu selän taakse.

Syytetty myönsi olleensa mukana. Puolustus kuitenkin katsoi, ettei kyse ollut rikoksesta vaan laillisesta teloituksesta, sillä sotilaat oli puolustuksen mukaan tuomittu vakavista rikoksista.

Tukholman käräjäoikeus sai oikeudenkäynnissä punnittavakseen kysymyksen, voiko ei-valtiollinen toimija perustaa omia tuomioistuimia maassa, jossa on meneillään aseellinen konflikti.

Tukholman käräjäoikeus katsoi, että ei-valtiollinenkin toimija voi tietyissä tapauksissa näin tehdä. Käräjäoikeuden käsittelemässä tapauksessa ilmeni kuitenkin, että sotilaat oli otettu vangeiksi vajaa kaksi vuorokautta aiemmin.

– Muun muassa tästä syystä on poissuljettu, että teloitusta olisi edeltänyt oikeudenmukainen oikeudenkäynti, jossa laillinen oikeusistuin olisi tuominnut sotilaat kuolemaan, käräjäoikeuden puheenjohtaja perusteli lehdistötiedotteessa.

Syytetty taisteli tapahtuma-aikaan aseellisessa kapinallisryhmässä Idlibin maakunnassa. Hän haki Ruotsista turvapaikkaa vuonna 2013 ja on asunut siellä siitä lähtien.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?