Syyttäjä vaatii saarnaajalta yli 600 000 euron rikoshyötyä – osa keräysrahoista uuteen autoon ja matkoihin

Julkaistu:

Käräjäoikeus
Rukousystävät ry:tä johtanut maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaara vastaa käräjäoikeudessa syytteeseen rahankeräysrikoksesta.
Pirkko Jalovaaran julistustyön tueksi perustetun Rukousystävät ry:n epäillään käyttäneen satoja tuhansia euroja keräysvaroja keräyslupien vastaisiin tarkoituksiin vuosina 2010–2013.

Lääninhallituksen ja sittemmin Poliisihallituksen myöntämät luvat sallivat rahankeräykset esirukoustapahtumien järjestämiseen ja hyväntekeväisyyslahjoituksiin koti- ja ulkomaille. Yhdistyksen omaan toimintaan kuten palkka- tai toimistokuluihin niitä ei olisi saanut käyttää.

– Päätös on ollut selkeä ja yksityiskohtainen. Ei ole ollut epäselvää mihin varoja saa käyttää ja mihin ei, kihlakunnansyyttäjä Miia Ljungqvist sanoi Helsingin käräjäoikeudessa.

Oikeudenkäynti 69-vuotiasta Jalovaaraa ja Rukousystävien taloushallinnosta vastannutta 68-vuotiasta miestä vastaan alkoi torstaina. Käsittelylle on varattu kaksi päivää.

Hyväpalkkainen saarnaaja

Syyttäjä on laskenut saaduksi rikoshyödyksi 605 864 euroa. Hän vaatii sen menettämistä valtiolle. Lisäksi syyttäjä vaatii 30 000 euron yhteisösakon tuomitsemista Rukousystävät ry:lle.

Syyttäjän mukaan keräysvaroista hyväntekeväisyyteen päätyi vain roposia: vain noin kuusi prosenttia käytettiin aineellisiin lahjoituksiin.

Sen sijaan yhdistys järjesti rukousiltoja kirkoissa, Radio Deissä ja TV7:llä.

Leijonanosa keräysvaroista päätyi syyttäjän mukaan kuitenkin yhdistyksen johtokaksikon hyödyksi. Jalovaara nautti huomattavaa palkkaa, joka enimmillään oli syyttäjän mukaan 133 000 euroa vuodessa.

Lisäksi Jalovaara sai 62 000 euroa palkkaa Rukousystävä-lehden kustannusyhtiöltä. Talouden ja hallinnon palvelut yhdistys puolestaan osti 68-vuotiaan varapuheenjohtajan yhtiöiltä.

Jalovaaralla oli Rukousystävät ry:ltä myös vapaa autoetu. Yhdistys osti hänen käyttöönsä 23 000 euron henkilöauton ja maksoi sen kulut.

Syyttäjän mukaan yhdistys käytti keräyslupien vastaisesti kymmeniä tuhansia euroja myös muun muassa ammattikirjallisuuteen, matkakuluihin ja GodTV:n perustamiseen Intiaan.

Talo ja mökki vaarassa

Jalovaara ja varapuheenjohtaja kiistävät syytteet ja rikoshyötyvaatimukset. Heidän mukaansa kaikki rahaa lahjoittaneet tiesivät, mihin varat käytetään. Keräysluvissa ei puolustuksen mukaan ollut prosenttirajoja, vaan 95 prosenttia rahoista saatiin käyttää rukousiltatapahtumien järjestämiseen.

Rukousystävät ry:n toiminta on puolustuksen mukaan käytännössä loppunut elokuussa 2014, jolloin rikostutkinta alkoi. Yhteistyökumppanit ovat pelästyneet julkisuutta.

Jalovaara itse puolestaan on vaarassa menettää omakotitalonsa Helsingissä ja kesämökkinsä Loviisassa, jos syyttäjän hyötyvaatimukset menevät läpi.