Kotimaa

Veneverosta päivähoitomaksuihin – hallituksen mittava saldo: 15 peruttua päätöstä

Julkaistu:

Keskiviikkona pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen romukoppaan meni suunniteltu vene- ja moottoripyörävero. IS listasi tukun hallituksen suunnitelmia, joita on ensin valmisteltu ja sittemmin haudattu.
1. Työttömyysturvan leikkaus

Hallitusohjelman mukaan työttömyysturvaa piti leikata 200 miljoonaa euroa vuoden 2016 alusta. Yhteiskuntasopimusta sorvattiin ja samalla neuvoteltiin tyka/tupo-sopimuksen jatkamisesta kolmannelle vuodelle. Leikkaukset siirrettiin vuodella eteenpäin.


2. Ylimääräinen 1,5 miljardin euron leikkauslista

Jos yhteiskuntasopimusta ei syntyisi, hallitusohjelmaan oli kirjattu, että tästä seuraisi 1,5 miljardia euroa lisää leikkauksia muun muassa lapsilisiin ja työttömyysturvaan. Hallitus hylkäsi nämä lisäleikkaukset lopullisesti, kun kiky-sopimus allekirjoitettiin.


3. Pakkolakipaketti
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos yhteiskuntasopimusta ei syntyisi, tilalle tulisivat pakkolait: sunnuntaikorvauksista neljännes pois, ylityökorvaukset puoliksi, loppiainen ja helatorstai palkattomiksi vapaapäiviksi, vuosiloman maksimiksi 30 arkipäivää ja sairauslomiin yhden päivän karenssi plus korvauksen leikkaus 2-9 ensimmäiseltä sairauslomapäivältä.

Pakkolakipakettia viilattiin, ja lisien leikkaukset vaihdettiin lomarahojen leikkauksiksi.

Lopulta hallitus hylkäsi koko pakkolakipaketin.


4. Eläkeläisten asumistuki

Suunnitelma oli lopettaa eläkeläisten asumistuki, yhdistää se yleiseen asumistukeen ja leikata kuluja 90 miljoonaa euroa. Hankkeen yli vedettiin henkselit.


5. Rikkaiden veronkiertäjien armahdus

Tarkoitus oli säätää laki, jossa veronkierron tunnustamalla välttyisi rangaistukselta. Esitys tyssäsi perustuslaillisiin ongelmiin.


6. Harmaan talouden rahojen leikkaus poliisilta

Hallitus oli leikkaamassa poliisilta 6,4 miljoonaa euroa harmaan talouden torjunnasta. Leikkaus peruttiin ja poliisi sai pitää rahansa.


7. Hallintarekisterit

Hallitus valmistelee arvopaperiasetukseen uudistusta. Suunnitelmissa oli sallia hallintarekisterit, joiden myötä osakkaiden omistus olisi ollut helposti peitettävissä. Hallintarekisterit hylättiin asetuksesta.

8. Ympäristölaitosten fuusio

Suunnitelmissa oli yhdistää Suomen ympäristökeskus ja luonnonvarakeskus. Fuusiosta luovuttiin.

9. Sakkojen kaksinkertaistaminen

Hallituksen suunnitelmissa oli kaksinkertaistaa sakkorangaistukset. Lakiesitys pysähtyi perustuslaillisiin ongelmiin, koska sakkoeurojen kaksinkertaistamisen perusteena oli käytetty valtion kassan paikkaamista.


10. Maahanmuuttajien kotouttamistuki

Hallitus valmisteli lakia, jonka mukaan työttömille turvapaikanhakijoille olisi luotu kotouttamistuki, joka olisi ollut pienempi kuin työmarkkinatuki. Hanke kaatui perustuslaillisiin ongelmiin.


11. Päivähoitomaksujen korotus

Hallitus kaavaili saavansa 56 miljoonaa euroa lisää, jos ylimpiä päivähoitomaksuja korotettaisiin ja pienituloisten päivähoitomaksuja helpotettaisiin. Ylintä päivähoitomaksua oli tarkoitus korottaa 290 eurosta 354 euroon. Päivähoitomaksujen korotus peruttiin.


12. Hoitajamitoitus

Hallitus suunnitteli väljennystä hoitajamitoitukseen. Nyt laitoksissa pitää olla 0,5 hoitajaa yhtä asukasta kohti. Suunnitelmissa oli pudottaa hoitajamitoitus 0,4 hoitajaan per asukas. Hallitus peruutti aikeensa ja pysyy entisessä hoitajamitoituksessa.


13. Bernerin liikenneremontti

Liikenneministeri Anne Berner (kesk) valmisteli omin päin esityksensä autoilun suurremontista: autovero pois, ajoneuvovero alas, bensan hinta halvemmaksi, perustetaan Liikenneverkkoyhtiö, valtio omistaa yhtiöstä 65 prosenttia ja maakunnat 35 prosenttia, otetaan liikennerahat pois poliitikoilta yhtiöön, kerätään 1,6 miljardin euron tierahat autoilijoiden käyttömaksuilla, maksut voivat olla kiinteitä kuukausi- tai vuosimaksuja, sekä palveluoperaattorit voivat tarjota vaihtoehtona seurantalaitteisiin perustuvia kilometriperusteisia paketteja.

Esitys oli hengissä viisi päivää, se hylättiin ja parlamentaarinen työryhmä alkaa ratkoa teiden rahoituksen ja muuttuvan liikenteen kysymyksiä.


14. Saariston lauttamaksut

Liikenneministeri Berner sorvasi asetusta saariston lauttaliikenteen maksullisuudesta. Puolitoista vuotta kestävän kokeilun piti alkaa huhtikuussa. Saariston asukkaiden laskelmien mukaan työssäkäynti mantereella päivittäin tulisi maksamaan vuodessa jopa 28 000 euroa. Hinnaston mukaan yksi matka yhteen suuntaan maksaisi yhdeltä henkilöltä 10 tai 15 euroa ja auton kuljetus 35 tai 40 euroa, matkan pituudesta ja auton koosta riippuen.

Saamansa palautteen perusteella Berner perui aikeensa ja lauttamaksuja ei tule.


15. Vene- ja moottoripyöräverot

Hallituksen aikeissa oli alkaa verottaa veneitä ja moottoripyöriä ja kerätä näin 50 miljoonaa euroa lisää verotuloja. Ulkoministeri Timo Soini (ps) mainosti syksyn budjetti-infossa, kuinka huvikuunarit ja juppiskootterit nyt pannaan verolle.


Pienimmät veneet ja mopot oli verosta vapautettu. Veneiden veroksi kaavailtiin 100–300 euroa veneeltä ja moottoripyörän veroksi 150 euroa vuodessa.


Viime viikon perjantaina niin kokoomuksen, keskustan kuin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä lausuttiin, että veroista pitäisi luopua. Soini puolestaan sanoi vielä tiistaina, että veroista ei luovuta. Keskiviikkoaamuna hallituksen johtotrio – Sipilä, Soini ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) – päättivät, että vene- ja moottoripyöräveroja ei tule.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt