Kiinteistömaailman ex-työntekijän epäillään kopioineen tuhansien asiakkaiden tietoja – Marko, 48, järkyttyi: ”Asiakassuhteen räikeää hyväksikäyttöä”

Kiinteistömaailman entisen työntekijän epäillään kopioineen 3500 asiakkaan tiedot työsuhteensa päättymisen yhteydessä. Tapaus on saatettu poliisin tutkintaan.

15.2.2017 19:55

Kiinteistömaailma tiedotti tänään asiakkailleen, että yrityksen entisen työntekijän epäillään kopioineen työsuhteensa päättymisen yhteydessä yhteensä 3500 asiakkaan asiakasrekisteritiedot. Kiinteistömaailma kertoo saattaneensa asian poliisin tutkittavaksi ja olleensa yhteydessä tietosuojavaltuutetun toimistoon.

– Asiakkailta on kopioitu nimi- ja yhteystietoja. Meidän tietojen mukaan siellä ei ole kopioitu muita asuntokauppoihin tai asiakassuhteisiin liittyviä tietoja. Olemme välittäneet asian viranomaisten tutkittavaksi, toimitusjohtaja Erkki Heikkinen sanoo.

Toimitusjohtajan mukaan asia tuli ilmi yrityksen sisäisissä selvityksissä viime viikolla. Hän ei ota kantaa siihen, miksi entinen työntekijä on kopioinut asiakastietoja.

– Niin kauan kuin asia on selvityksen alla, annamme viranomaisille tutkintarauhan. Katsotaan, mitä sieltä sitten tulee, Heikkinen kommentoi.

Toimitusjohtaja ei kommentoi sitä, kuinka pitkään kyseinen työntekijä on ollut Kiinteistömaailman palveluksessa, eikä sitä milloin hänen työsuhteensa päättyi. Entisen työntekijän epäillään kopioineen niin asuntonsa myyneiden kuin asunnonostajien tietoja.

– Asiakastietoja on kopioitu mittava määrä. Asiakkaiden yhteydenotot on ohjattu meidän lakiasiainpäällikölle ja ilmeisesti hänelle muutamia puhelinsoittoja on tullut. Vastaamme toki asiakkaiden kyselyihin, mitä pystymme, mutta käytännössä tiedotteessa kerrottu on se, mitä pystymme tässä vaiheessa kertomaan.

Heikkinen vakuuttaa, että Kiinteistömaailmassa käsitellään asiakkaiden tietoja luottamuksellisesti.

– Silloin, kun tällaista tapahtuu, niin se annetaan automaattisesti viranomaisten käsittelyyn.

”Yksityisyys ohuen kortin varassa”

Asuntonsa kolme vuotta sitten myynyt Marko, 48, sai vaimonsa kanssa tietää joutuneensa tietomurron uhriksi tänään. Tapaus on horjuttanut rajusti hänen luottamustaan Kiinteistömaailmaan.

– Muistan nähneeni meidän asiakastieto-otteemme Kiinteistömaailmalla ja siinä on kyllä kaikki tiedot. Ihmettelen vain, miten on asiakastietorekisteristä vain nimitiedot ilman sotua kopioitu, Marko hämmästelee.

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja kiistää, että tällaista vaaraa olisi.

– Meidän tietojen mukaan sotu-tunnuksia ei ole viety, vaan yksinkertaiset osoite- , sähköposti-, puhelinnumero- ja nimitiedot, Heikkinen vakuuttaa.

Marko sen sijaan uskoo, että asiakastietorekisteristä on saatu kaikki tiedot kerralla.

– Olen pitänyt Suomea suhteellisen luotettavana maana. Onhan se järkyttävää, että Suomen kokoisessa maassa minun ja vaimoni lisäksi 3498 ihmistä on menettänyt tietonsa jonnekin. En tiedä, mitä voi tapahtua, jos minun tietoni lähtevät ympäri maailmaa seilaamaan.

Yritys on pahoitellut tapausta asiakkailleen lähettämässään sähköpostissa. Markolle se ei riitä, vaan hän vaatii saada tietää, mihin tietoja on käytetty.

– Tuo on asiakassuhteen räikeää hyväksikäyttöä. Tässä on yksityisyys aika ohuen kortin varassa. Kun ajattelee, että siellä on minun osoite, niin nythän joku voi tulla vaikka oveni taakse suoramarkkinoimaan jääkaappeja, hän miettii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?