Kotimaa

Suomen ensimmäisestä sydämensiirrosta 32 vuotta – Heinon uusi elämä kesti 11 päivää

Julkaistu:

IS esittelee viikon historiallisia poimintoja Suomesta ja maailmalta. ”Sydänsiirto Helsingissä – leikkaus onnistui täydellisesti”, Ilta-Sanomat kertoi kannen pääuutisenaan torstaina 14. helmikuuta 1985.
Edellisiltana dosentti Severi Mattilan johtama kirurgiryhmä oli tehnyt Suomen ensimmäisen sydämensiirron Meilahden sairaalassa Helsingissä. Uuden, aivokuolleen luovuttajan sydämen sai tuntien operaatiossa sairauseläkkeellä ollut nelikymppinen Heino Pitkänen, joka kärsi vaikeasta sydämen vajaatoiminnasta.

– Leikkaus onnistui hyvin, dosentti Mattila kommentoi tuoreeltaan Ilta-Sanomille.

Maailman ensimmäisen sydämensiirron oli tehnyt eteläafrikkalainen kirurgi Christiaan Barnard vuonna 1967. Potilas eli 18 päivää.


Suomen ensimmäinen sydänsiirtopotilas alkoi toipua hyvää vauhtia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Mansikkakakku oli seuraavana päivänä hänen ensimmäinen toiveensa. Se on hyvä paranemisen merkki, kertoi Helsingin Sanomille professori Pekka Tala, jonka johtamalla klinikalla operaatio tehtiin.

Kahdeksan päivää operaation jälkeen Suomen ensimmäinen sydänsiirtopotilas esiintyi televisiossa.

– Odotan kovasti kesää ja ongellepääsyä, mies sanoi suojanaamarin takaa MTV:n haastattelussa.

– Nyt tuntuu hyvältä. On hyvä, kun on mahdollisuuksia elämää, hän jatkoi haastattelussa.

Ongelle hän ei kuitenkaan enää päässyt. Hylkimisreaktioita saatiin aluksi korjattua lääkityksellä, mutta silti niiden voimakkuus yllätti lääkärit.

– Nyt lääkityksellä ei ollut enää merkitystä, sillä oireet olivat yllättävän rajut, leikkausta johtanut dosentti Mattila kertoi Ilta-Sanomille.

Heino Pitkäsen uusi elämä kesti lopulta 11 päivää ja 12 tuntia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt