Päätoimittajien yhdistys: Yksittäinen toimittaja ei voi julkaista työnantajansa nimissä mitä tahansa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Päätoimittajien yhdistys: Yksittäinen toimittaja ei voi julkaista työnantajansa nimissä mitä tahansa

Päätoimittajien yhdistys ottaa kantaa päätoimittajien ja toimittajien asemaan sananvapauden käyttäjinä.

Päätoimittajien yhdistyksen julkilausuman ovat allekirjoittaneet Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi ja MTV:n vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila.

14.2.2017 12:15

Tiedotusvälineiden päätoimittajan tehtävä ja päätoimittajan asema sananvapauden käyttäjänä on herättänyt keskustelua Suomessa. Päätoimittajien yhdistys PTY julkaisi tiistaina julkilausuman, jossa se ottaa kantaa asiaan. Lausuman ovat allekirjoittaneet PTY:n puheenjohtaja, Kauppalehden vastaava päätoimittaja Arno Ahosniemi ja PTY:n varapuheenjohtaja, MTV:n vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila.

PTY muistuttaa julkilausumassaan, että päätoimittaja johtaa toimitusta ja on vastuussa sen julkaisemasta sisällöstä, eikä voi luovuttaa päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle. Päätoimittajan tulee turvata toimituksen työrauha torjumalla sekä ulkoinen että sisäinen painostus.

Tiedotteen mukaan sananvapaus toimituksissa tarkoittaa puolestaan sitä, että moniarvoisuus ja päätoimittajan linjasta poikkeavat henkilökohtaiset kommentit sallitaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että toimittaja voi julkaista työnantajansa nimissä mitä tahansa.

Päätoimittajien tekemät uutisointipäätökset tai päätökset olla uutisoimatta jostakin asiasta eivät rajoita tiedotusvälineessä työskentelevien toimittajien sananvapautta, sillä toimittaja ei käytä työssään sananvapauttaan kansalaisena, PTY linjaa.

Vastuullinen päätoimittaja luo toimitukseen avoimen ja keskustelevan ilmapiirin, jossa toimittajat uskaltavat esittää myös kritiikkiä ja näkemyksiä toimituksen johdon journalistista ratkaisuista.

Päätoimittajan palveluksessa olevalta toimittajalta pitää voida odottaa lojaliteettia työnantajansa linjauksia kohtaan.

PTY kehottaa päätoimittajia avaamaan journalistisia prosesseja yleisölle, sillä mitä avoimemmin tiedotusvälineet toimivat, sitä paremmin vastuullinen suomalainen media erottuu valemedioista ja muista vaihtoehtoisia faktoja levittävistä tahoista.

Aihe nousi pinnalle niin sanotun Yle-kohun myötä. Kohu sai alkunsa, kun pääministeri Juha Sipilä antoi voimakasta palautetta Ylen toimittajille kaivosyhtiö Terrafamea koskeneesta uutisoinnista. Kuohunta kiihtyi, kun Suomen Kuvalehti uutisoi, että pääministeri olisi vaientanut Ylen, ja että toimituksen johto olisi hyllyttänyt Sipilä-juttuja.

Alla PTY:n julkilausuma kokonaisuudessaan:

Viime kuukausina Suomessa on keskusteltu tiedotusvälineiden päätoimittajan tehtävästä ja päätoimittajan asemasta sananvapauden käyttäjänä.

Päätoimittajien yhdistys PTY muistuttaa, että päätoimittajan yksiselitteinen velvollisuus on johtaa tiedotusvälineensä toimitusta, päättää ja olla vastuussa sen julkaisemasta sisällöstä. Näitä tehtäviä päätoimittaja ei voi luovuttaa toimituksen ulkopuolelle.

Päätoimittaja käyttää tiedotusvälineensä sananvapautta. Päätoimittajan työnantaja, tiedotusvälinettä kustantava yhtiö, puolestaan voi vaikuttaa päätoimittajaan ainoastaan nimittämällä tämän tehtäväänsä ja tarvittaessa erottamalla. Nämä perusperiaatteet ovat suomalaisen sananvapauden toteutumisen kannalta entistäkin tärkeämpiä.

Sananvapaus toimituksissa sallii moniarvoisuuden ja päätoimittajan määrittämästä linjastakin poikkeavat henkilökohtaiset kommentit. Sananvapautta tiedotusvälineissä ei kuitenkaan ole se, että yksittäiset toimittajat voisivat julkaista työnantajansa omistaman median nimissä mitä tahansa.

Päätoimittajien yhdistys painottaa, että päätoimittajan tekemät uutisointipäätökset tai uutisoimatta jättäminen eivät rajoita tiedotusvälineen palveluksessa olevien sananvapautta. Toimittajat eivät käytä työssään sananvapauttaan kansalaisina, vaan työnantajansa sananvapautta.

Hoitaessaan tehtävänsä vastuullisesti päätoimittaja luo toimitukseensa avoimen ja keskustelevan ilmapiirin, jotta jokainen toimituksen henkilökuntaan kuuluva uskaltaa esittää kritiikkiä ja näkemyksiään toimituksen johdon tekemistä journalistisista ratkaisuista. Molemminpuolinen luottamus on tärkeää.

Päätoimittajan keskeinen tehtävä on turvata toimituksensa työrauha torjumalla sekä ulkoinen että toimituksen sisäinen painostus. Päätoimittajan organisaatiossa työskentelevältä toimittajalta pitää voida edellyttää lojaliteettia työnantajansa linjauksia kohtaan.

Päätoimittajien yhdistys muistuttaa, että päätoimittajat ja heidän johdollaan työskentelevät kollegat ovat suomalaisen sananvapauden tukipilareita. Kehotamme päätoimittajia entistäkin parempaan avoimuuteen ja journalististen prosessien avaamiseen yleisölle. Mitä avoimemmin tiedotusvälineet toimivat, sitä paremmin vastuullinen suomalainen media erottuu valemedioista ja muista vaihtoehtoisia faktoja levittävistä tahoista.

Helsingissä 14. helmikuuta 2017

Päätoimittajien yhdistys PTY

Arno Ahosniemi, puheenjohtaja

Merja Ylä-Anttila, I varapuheenjohtaja

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?