Timo T. A. Mikkonen haudattiin Mäntsälän hautausmaalle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Timo T. A. Mikkonen haudattiin Mäntsälän hautausmaalle

Timo T.A. Mikkonen haudattiin Mäntsälän hautausmaalle.

Timo T.A. Mikkonen haudattiin Mäntsälän hautausmaalle.

Julkaistu: 14.2.2017 10:09

Timo T. A. Mikkonen on haudattu Mäntsälän hautausmaalle Mikkosten sukuhautaan.

Kevätauringon ensimmäiset säteet lämmittävät Mäntsälän hautausmaan lumen peittämää maisemaa ja linnut visertävät puiden varjossa. Täällä vuonna 1866 rakennetun punatiilisen kirkon kupeessa, isovanhempiensa ja vanhempiensa vieressä lepää nyt myös mediapersoona Timo T. A. Mikkonen. Viimeinen leposija peittyy vielä tuoreisiin, valkoisiin ja sinisiin kukkiin. Ystävä on jättänyt kukkalaitteiden keskelle pieneen korttiin jäähyväisterveiset: ”Ole hyvässä turvassa ystävä! Pilvien takana on aina valoa.”

Timo T.A. Mikkonen haudattiin isovanhempiensa ja vanhempiensa viereen.

Timo T.A. Mikkonen haudattiin isovanhempiensa ja vanhempiensa viereen.

Hiljattain haudan lepoon siunattu televisiotoimittaja, mediayrittäjä Timo T. A. Mikkonen kuoli tammikuun lopulla pitkällisen sairauden uuvuttamana. 69-vuotias Mikkonen nukkui pois perheen ja läheisten läsnä ollessa, Mikkosen leski Nina Mikkonen kertoi miehensä kuoleman jälkeen.

Timo T. A. Mikkonen aloitti toimittajan uransa 1960-luvulla Uusi Suomi -sanomalehdessä ja Yleisradion radiouutisten avustajana. Televisiourallaan hän veti omaa M-Show -keskusteluohjelmaansa 1970-luvulla, Tänään, tässä ja nyt -makasiiniohjelmaa 1980-luvulla sekä Illan päätteeksi Timo T.A. -keskusteluohjelmaa 1990-luvulla.

Aurinko valaisi Mäntsälän kirkkoa maanantaina.

Aurinko valaisi Mäntsälän kirkkoa maanantaina.

Mikkosten perheen elämä muuttui äkisti vuoden 2011 lokakuussa, kun Timo T. A. Mikkonen sai aivoinfarktin ja sokeutui.

Samalla myös liikuntakyky ja lähimuisti menivät. Nina Mikkosesta tuli miehensä omaishoitaja.

– Se oli surullista, kun hän sairastui. Se on kamalaa, kun hän joutui olemaan niin pitkään siinä tilassa. Se on ollut Ninalle ja pojille äärettömän rankkaa, vaikka Nina onkin halunnut hoitaa Timoa kotona. Se on epäinhimillistä, että niitä vastoinkäymisiä tuli niin paljon, kommentoi Mikkosen pitkään tuntenut Riitta Väisänen ystävänsä poismenon jälkeen Ilta-Sanomille.

– Mutta kun tilanne oli näin pitkään huono, on hyvä, että hän on päässyt taivaan kotiin, Väisänen jatkoi.

Valtiotieteen maisteri Timo T. A. Mikkonen eli värikkään elämän. Isovanhempiensa pappilassa Mäntsälässä kasvanut Mikkonen valmistui Helsingin yliopistosta valtiotieteiden maisteriksi vuonna 1970. Samana vuonna Mikkonen avioitui ensimmäisen vaimonsa, Tuiren kanssa. Pariskunta sai kaksi lasta, Teron ja Terhin.

Pariskunta erosi myrskyisästi vuonna 2000, kun Mikkonen ilmoitti erosta ohimennen Ilta-Sanomien yhteishaastattelun tarkastamisen yhteydessä. Hän oli lisännyt jutun loppuun kaksi paljon puhuvaa lausetta: ”Seuraavana päivänä Timo T.A. Mikkonen muutti Helsinkiin. Tuire Mikkonen jäi Mäntsälään Koskenrantaan.”

Pitkän uransa varrella Mikkonen ehti kirjoittaa myös kolme kirjaa ja perustaa Mäntsälään paikallisradioaseman. Mikkonen oli ehdolla vuoden 1999 eduskuntavaaleissa keskustan sitoutumattomana ehdokkaana, mutta ei läpäissyt valintaseulaa.

Vuonna 2001 Mikkonen solmi avioliiton kampaajamestari Nina Salosen kanssa. Pariskunnalle syntyi kaksi poikaa, Mikael ja Matias.

Tuoreimmat osastosta