Yksinhuoltaja Heli venytti penniä: talous kaatui, kun vanhempi lapsi muutti takaisin kotiin – velkaa 10000 euroa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yksinhuoltaja Heli venytti penniä: talous kaatui, kun vanhempi lapsi muutti takaisin kotiin – velkaa 10000 euroa

Moni suomalainen sinnittelee arjessa pienillä tuloilla. Kun kohdalle iskee kriisi, syntyy helposti velkakierre. Yksinhuoltaja Helin tarina on yksi monista kertomuksista.

14.2.2017 8:53

Perheenäiti Heli otti ensimmäisen kulutusluoton poikansa rippijuhlia varten. Hän oli jo vuosia ollut yksinhuoltajana ja sinnitellyt pienellä palkalla.

Lainan saanti oli helppoa ja ensimmäisen lainan jälkeen Heli otti tarvittaessa uusia vippejä ja limiittiluottoja. Niillä hän maksoi esimerkiksi lastensa harrastusvälineitä ja silmälasit. Lisäksi hän auttoi silloin tällöin rahallisesti myös kotoa pois muuttanutta lastaan, vaikka hänellä ei olisi ollut siihen varaa.

Heli oli laskenut, että pystyisi juuri ja juuri maksamaan lainansa takaisin. Kotoa muuttaneen lapsen arki ei kuitenkaan sujunut ja hän muutti takaisin kotiin. Tämä vaikutti Helin talouteen ja vippien takaisinmaksu alkoi takkuilla. Silloin hän otti vielä uusia vippejä vanhojen maksuun.

Heli koki tilanteen henkisesti hyvin raskaaksi. Työ auttoi jaksamaan, sillä siellä ahdistuksen sai pidettyä taka-alalla. Kun Heli haki apua, hänellä oli vippejä yhteensä 10 000 euroa.

Lisävelka ei ole järkevä ratkaisu

Takuusäätiö on suomalainen sosiaalialan järjestö, joka myöntää takauksia järjestelylainoihin ja antaa neuvontaa rahavaikeuksissa oleville. Säätiön viestintäpäällikön Minna Mattilan mukaan moni puhelinneuvontaan soittaneista tietää itsekin, että lisävelan ottaminen tukalaan tilanteeseen ei ole järkevä ratkaisu. Silti he kokevat, ettei ole vaihtoehtoa tai aikaa hakea apua.

– Hyvin usein tulee esille, että sairaus, avioero tai työttömyys on laukaissut ja kärjistänyt tilanteen, hän kertoo.

Erilaisia kulutusluottoja on helposti saatavilla ja niitä markkinoidaan voimakkaasti. Takuusäätiön Velkalinjalle soittajilla on velkaa keskimäärin noin 21 000 euroa.

* IS:n tarinoissa esiintyvien velkaongelmiin ajatuneiden ihmisten nimet on muutettu. He ovat saaneet apua ongelmiinsa Takuusäätiöstä ja/tai oman asuinkuntansa talous- ja velkaneuvonnasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?