Spanielia roikotettiin koulutusleirillä niskasta ja takapuolesta – video herätti raivon netissä

Kivikautiset koulutusmetodit järkyttivät spanielin omistajaa. Kouluttajien mielestä metsästyskoirien koulutuksessa eivät pelkät herkkupalat auta.

13.2.2017 22:51

Koiranomistaja Mia Susanna lähti oman nuoren koiransa kanssa ensimmäistä kertaa spanielikoulutustapahtumaan. Metsästysspanielit ry piti talvileiriä viikonloppuna. Kahden päivän leiri maksoi 175 euroa.

– Minulle suositeltiin koulutusta. Olin nähnyt kokeita, joissa oli yksi leirin kouluttajista tuomarina. Olin nähnyt ihmisiä ja koiria. Ajattelin, että leiri on varmasti ok.

Mia järkyttyi sanojensa mukaan ”kivikautisista metodeista”.

Kouluttajilla oli kovat otteet. Koiria istutettiin lumessa kovassa pakkasessa. Koirille karjuttiin. Niitä roikotettiin useita metrejä niskasta ja selkänahasta.

– Nykyään alkavat koirankoulutuspaikat olla sellaisia, että saa laadukasta koulutusta, joka perustuu eläintieteisiin ja opittuun tietoon koiran käyttäytymisestä.

Koiran piti tehdä hakukuviota, etsiä maastosta linnun hajua ja ajaa lintu liikkeelle, jolloin metsästäjä ampuu linnun, ja käskystä pysähtyä.

Mia kertoo, että yksikin koulutettava spanieli ei edes uskaltanut mennä fasaanin luokse.

– Tämä koira aina kun haistoi linnun ja meinasi edetä linnulle, se haettiin niskaperse -otteella sieltä pois. Loppupeleissä kun koira tuli viereen, se ei uskaltanut edes mennä linnun luokse. Se oli oppinut, että aina kun haistaa linnun ja pyrkii sen luokse, turpaan tulee.

Mia otti koulutuksesta videon ja julkaisi sen Facebook-sivuillaan. Kirjoitus on kerännyt satoja kommentteja. Laaja koirayhteisö tuomitsee koulutuksen.

Herkkupalat eivät tepsi

Koulutuksen järjestäneen Metsästysspanielit ry:n puheenjohtaja Timo Ritola muistuttaa, että kyse on metsästyskoirien koulutuksesta. Hän pitää koulutuksessa suurimpana ongelmana sitä, että ihmiset kouluttavat metsästysspanieleja makupaloilla ja muilla.

– Riistavietti koiralla on niin kova, ettei sellainen koulutus auta. Siihen pitää jollain tavalla puuttua.

Kyse on Ritolan mukaan koiran omasta turvallisuudesta. Jos koira säntää riistan perään, sitä voidaan vahingossa ampua.

Tiettyyn pisteeseen koiraa voidaan Ritolan mukaan kouluttaa positiivisesti makupalojen ja leikin varjolla. Kun riistavietti syttyy koiralla, se on monesti menoa.

– Vahvin vietti koiralla on metsästysvietti, sitten on sukupuolivietti ja sitten niillä tulee nälkä. Tuollakin leirillä ainakin kaksi koiraa sylki makupalat suusta ja halusi riistalle. Niitä ei ruoka kiinnosta.

Ritola sanoo, ettei leirillä käytetty kovia otteita tartuttaessa spanielia niskasta ja selkänahasta.

– Olen jutellut muutaman eläinlääkärin kanssa. Tuossa ei ole mitään sen kummempaa kuin mitä emo liikuttaa pentujaan eli ottaa sitä niskanahasta ja selkänahasta kiinni ja siirtää.

Ritola pitää syntynyttä somekirjoittelua tarkoituksenhakuisena.

Porkkanalla saa parempia tuloksia

Järkyttyneet koiraihmiset ovat ottaneet talvileiristä yhteyttä Kennelliittoon.

Kennelliiton puheenjohtaja Harri Lehkonen sanoo videon perusteella, että metsästysspanielin koulutus näyttää aika surkealta.

– Siinä ilmeisesti nuori metsästyslinjainen koira ei oikein ymmärrä, mitä siltä vaaditaan. Silloin kun on hyvä koira ja metsä, missä on lintuja, koiran pitäisi itse hoksata, mistä on kysymys. Videolla oleva koira pelkää kouluttajaa, joka sitä roikottelee ja heittelee.

Lehkonen sanoo, ettei mitään koiraa pitäisi kohdella näin kovakouraisesti.

– Eivät ne tällä lailla opi siihen hommaan. Takavuosina on varmaan ollut ronskimpia otteita. Mutta on huomattu, että paremmin porkkanalla pärjätään.

Koulutuksessa on huomattu, että parasta on saada herätettyä koirien luontainen metsästysvaisto.

– Koiraa pitää innostaa ja saada positiivisen kautta metsästysvaisto herätettyä. Nythän tuo videolla oleva koira pelkää.

Metsästysspanielit on Kennelliiton jäsenyhdistys. Lehkonen sanoo, että asiaan pitää ottaa liitossa kantaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?