Joku heistä on Suomen seuraava presidentti – vaalikamppailun lähtöasetelmat alkavat hahmottua

Julkaistu:

Ensi vuoden presidentinvaalien ehdokaskaarti sai tänään odotetun lisäyksen, kun Pekka Haavisto (vihr.) ilmoitti aikeistaan.
Ensi vuoden presidentinvaalit lähestyvät kovaa vauhtia. Tai ainakin tuntuvat tulleen kertaheitolla lähemmäs.

Tänään kisan kiinnostavuus nousi, kun vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto vastasi myöntävänsä puolueensa kosiskeluun ja haluaa Suomen tasavallan presidentiksi.

Puolue vahvistanee Haaviston ehdokkuuden huomenna puoluevaltuuston kokouksessa Lohjalla.

Ehdokkuushalustaan kertoi hiljattain myös vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen.

– Olen luvannut puoluejohdolle olla paikalla silloin, kun puoluevaltuusto kokoontuu. Puoluejohto tietää, että olen käytettävissä, Kyllönen sanoi eilen Helsingin Sanomille.

Helsingin pormestariksi halajava entinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on poissa pelistä, sillä vasemmistoliitto päättää ehdokkaastaan ennen huhtikuun kuntavaaleja.

Sosiaalidemokraateista ja perussuomalaisista löytyy toistaiseksi vain harkitsijoita.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.)ilmoitti viime lokakuussa harkitsevansa asettuvansa ehdolle. Eduskunnan puhemies Maria Lohela ja kansanedustaja Sampo Terho ovat myös näkyneet perussuomalaisten ehdokasveikkauksissa.

Unelmatyössään olevaa ulkoministeri Timo Soinia ehdokkuus ei ymmärrettävästi kiinnosta. Hän ilmoitti jo marraskuussa 2014, ettei asetu ehdolle.

Sosiaalidemokraattien entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen kertoi hiljattain harkitsevansa ehdokkuutta ja lupasi päätöksiä helmikuun aikana. Puolueen ehdokasveikkailuissa on pyörinyt myös vakionimi, Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ja kansanedustaja Lauri Ihalainen.

Virallisia ehdokkaita on silti edelleen vain yksi, joskin Haavisto liittynee tähän joukkoon sunnuntaina. Keskustan Matti Vanhanen oli varhain liikkeellä ja ilmoitti halukkuudestaan jo maaliskuussa 2016. Puolue vahvisti Vanhasen ehdokkuuden saman vuoden kesänä.

Merkittävin kysymys on, asettuuko tasavallan presidentti Sauli Niinistö (kok.) uudelleen ehdolle. Mikäli haluja uudelle kaudelle ei ole, puolueen katseet kääntyisivät ehkä Alexander Stubbiin. Hänen halukkuutensa virkaan saattaa tosin olla vähäinen.

Niinistö on aiemmin luvannut kertoa päätöksestään noin vuosi ennen vaaleja, joten ilmoitusta odotetaan pian. Odotusarvo on myös, että Niinistö lähtee tavoittelemaan toista kautta.

Runsaan vuoden takaisessa Ilta-Sanomien kyselyssä Niinistön kannatus toiselle kaudelle oli suuri. Lähes kaksi kolmesta vastanneesta sanoi äänestävänsä Niinistöä. Tuolloin Haavistoa kannatti presidentiksi 15 prosenttia vastanneista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt