Marja, 64, menetti 200000 euroa ”kirurgille Kabulissa” – pelkää nyt kertoa hyväuskoisuudesta aviomiehelleen

Akateemisessa virassa ollut suomalaisnainen menetti 200 000 euron eläkesäästöt huijarille, joka väitti työskentelevänsä kirurgina Kabulissa.

12.2.2017 7:15

Vastikään akateemisesta virasta eläkkeelle jäänyt Marja, 64, on tuntenut syvää vihaa ja pettymystä itseään kohtaan ja ennen kaikkea häpeää. Hän ei tiedä, uskaltaako koskaan kertoa aviomiehelleen menettäneensä 200 000 euron eläkesäästöt vain viidessä kuukaudessa.

Painajainen alkoi, kun Marja hyväksyi tammikuussa yhdysvaltalaisen miehen Facebook-kaverikseen. David Kennedy -nimellä esiintynyt mies kertoi olevansa ortopedian kirurgi työkomennuksella Afganistanin Kabulissa.

Yllä olevalla videolla kerrotaan viisi vinkkiä, joiden avulla välttyä nettihuijaukselta.

56-vuotias David kertoi menettäneensä vaimonsa liikenneonnettomuudessa. Erityisesti Marjaan vetosi se, että Davidin alaikäinen tytär oli joutunut sisäoppilaitokseen.

– Tämä lause oli se, mikä veti minua harhaan. Minulla on itselläni lapsia ja sitä ajattelee mielessään, että voi tyttöparkaa, joka ei saa edes isäänsä nähdä.

– On liioiteltua sanoa, että olisin ollut rakastunut. Halusin nähdä, mitä tuollainen ihminen pitää sisällään. Se oli uteliaisuutta ja paperilla olevaa ystävyyttä.

Summat kasvoivat kasvamistaan

Neljän kuukauden jälkeen David kysyi Marjalta, että voiko hän kysyä yhtä asiaa.

– Sitten rupesi tulemaan, että hänellä on miljoonan dollarin paketti, joka pitäisi saada Lontoon kautta Helsinkiin. Aluksi sanottiin, ettei tässä ole paljoa kuluja. Se oli iso vale. Nimittäin nälkä kasvaa syödessä ja viimeinen, mitä he ovat esittäneet on, että Suomen tulli vaatii siitä paketista 400 000 euroa. Mutta siihen sanoin, että no way, samalla rahalla saa jo monta mersua.

Internetin ja sosiaalisen median virtuaalimaailmassa esiintyy monenlaista kepulipeliä. Kuvituskuva.

Ensimmäinen rahapyyntö oli 4 000 euroa, joka piti maksaa paketin vakuudeksi. Seuraavat olivat kymmeniä tuhansia, minkä jälkeen summat kasvoivat yli 50 000 euroon.

– Se on ollut sellaista vedätystä, että saat rahasi takaisin, kun vain maksat tämän. Joka kerta sama virke. Tämähän on ilmiselvää kiristystä.

Kirjoitusvirheet epäilyttivät

Lääkärin ammatti herätti luottamusta. Jo kauan sitten Marja alkoi kuitenkin epäillä Davidin tarinaa, koska hän teki niin paljon kirjoitusvirheitä.

– Toisaalta voihan lääkärillä olla lukihäiriö, mutta en kyllä enää tämän kaiken jälkeen sitä usko.

Epäilyjä herätti myös se, että rahat piti lähettää indonesialaiseen pankkiin.

– Siitä jäi tosi paha maku suuhun, koska olen lukenut, että sinne lähetetään rahaa rahanpesua varten.

Yhteensä Marja menetti viiden kuukauden aikana noin 200 000 euroa, kaikki eläkesäästönsä.

– Olen tehnyt rikosilmoituksen, mutta sen asian suhteen ei ole ryhdytty mihinkään toimiin. Kun kysyin, että miksi ei, minulle vastattiin, ettei ole kielitaitoa eikä valtuuksia toimia Suomen ulkopuolella. Siihen minä en usko.

Pankissa yritettiin varoittaa Marjaa huijareista ja käskettiin olemaan lähettämättä rahaa.

– Kyllä sen vähitellen uskoin, mutta se sanotaan pankissa niin syyttäen että tunsin itseni ihan hölmöksi.

Joutui turvautumaan lainarahaan

Kun ”miljoonan dollarin pakettia” siirrettiin paikasta toiseen, siitä syntyi aina uusia kuluja, joita Marjan piti maksaa. Osan rahoista Marja maksoi omalta pankkitililtään, mutta joutui lopulta ottamaan myös lainaa kymmeniä tuhansia euroja.

– Jälkeenpäin ajatellen kyllä ihmisen pitää olla tyhmä. En usko, että saan rahoja koskaan takaisin.

Lypsäminen jatkui yhä röyhkeämmin, kun Marja kertoi, ettei hänellä ollut enää kuin 3 000 euroa tilillään. Sen jälkeen niin sanotun diplomaattipostifirma ”StarTimes Deliveryn” työntekijä ehdotti Marjalle, että tämä voisi pantata talonsa tai myydä autonsa.

Yhdessä vaiheessa huijarit saivat vedätettyä Marjalta lisää rahaa väittämällä, että 58 000 eurolla pakettiin saadaan kansainvälisen valuuttarahaston todistus.

– Maksoin sen, koska ajattelin, että jos se jotenkin suojaa sitä lähetystä, mutta sehän oli ihan höpö höpöä koko juttu. En ole koko todistusta koskaan nähnyt.

Yhä edelleen David lähettää sähköpostia ja kinuaa rahaa, mutta enää hän ei miehelle mitään maksa.

– Kyllä minua on niin kovissa liemissä uitettu, että enää minua ei kyllä naruteta. Mutta nyt kun olen eläkkeelle jäänyt ja tulot ovat pienentyneet, niin kyllä se harmittaa. Olisi minulla ollut sille rahalle muutakin käyttöä. Olisin voinut vaikka sen lapsenlapsille lahjoittaa.

Poliisi vahvistaa IS:lle tutkivansa kyseistä tapausta törkeänä petoksena.

*Marjan nimi on muutettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?