Päivi, 59, menetti valekenraalille yli 200 000 euroa – höynäytettiin uskomattomalla silmänkääntötempulla

Suomalaisnaiselta huijattiin erikoisella tempulla Berliinissä yli 200 000 euroa.

11.2.2017 7:15

Eronnut kahden lapsen äiti Päivi*, 59, tutustui noin vuosi sitten Facebookissa komeaan, univormupukuiseen mieheen, joka kertoi olevansa Yhdysvaltain armeijan kenraalimajuri Stephen.

Miehen elämäntarina oli traaginen: hän oli menettänyt vaimonsa lento-onnettomuudessa ja jäänyt kahden tyttären yksinhuoltajaisäksi. Nyt hän kertoi olevansa komennuksella Syyrian sodassa. Aluksi Päivi ei tehnyt kaveripyynnölle mitään, mutta päätti jonkun ajan päästä katsoa, millaisesta miehestä oli kyse.

– Hän oli kovasti minun kuvaani rakastunut. Minä en ollut rakastunut ensin lainkaan, mutta kun hän puhui niin kauniisti ja oli niin kohtelias, niin se teki lopulta vaikutuksen, Päivi kertaa.

Yllä olevalla videolla kerrotaan viisi vinkkiä, joiden avulla välttyä nettihuijaukselta.

Stephen lähetti Päiville kuvia tyttäristään ja alkoi suunnitella, että koko perhe muuttaisi tulevaisuudessa Suomeen. Hän vannoi rakkauttaan ja lupaili avioliittoa, mutta siitä ajatuksesta kertaalleen eronnut Päivi ei innostunut. Jonkin ajan kuluttua Päivi paljasti Stephenille, että on laittanut omakotitalonsa myyntiin.

– Sitten hän alkoi pikkuhiljaa puhua siitä, että Syyriassa eivät toimi pankit ja hän saa palkat käteisenä. Hän sanoi, että haluaisi tuoda rahansa turvaan Suomeen. Sanoin, että sen kuin lähetät ja maksat verot, että eihän siinä minua tarvita.

Outo päivämatka Berliiniin

Mies vakuutti, ettei voinut lähettää rahojaan ilman Päivin apua. Ennen pitkää suomalaisnainen oli mukana oudossa juonessa. Aluksi Päivi ei uskonut mihinkään, mitä Stephen sanoi, mutta huhtikuussa hän sai kutsun päiväreissulle Berliiniin.

Päivi kutsuttiin jopa oudolle päiväreissulle Berliiniin huijauksen uskottavuuden vahvistamiseksi.

Berliiniläisessä hotellihuoneessa mies otti salkusta kolme viidensadan euron mustaksi värjättyä seteliä. Sen jälkeen seteleitä uitettiin erilaisissa liemissä ja kuivattiin. Päiville selitettiin, ettei niin suuria summia voinut kuljettaa maasta toiseen sellaisenaan, vaan rahat piti värjätä mustiksi.

– Minuun rakastuneella miehellä oli mukamas diplomaattiystävä Chris, joka hoiti tätä asiaa. Hänen piti päästä diplomaattipassilla tuomaan rahasalkku Suomeen, koska mitkään tunnistimet eivät tunnista, että salkussa on rahaa.

Uskomattomalta kuulostavan silmänkääntötempun jälkeen Päivi alkoi uskoa, että tarina oli totta.

– Silmieni edessä näytettiin, kuinka musta raha muuttuu normaalirahaksi. Sen jälkeen minulle annettiin yksi muutetuista seteleistä ja minun piti tämän diplomaatin kanssa mennä vaihtamaan se pienemmiksi seteleiksi Berliinin lentokentälle, jotta näen, että raha on aitoa.

IS näki tiliotteen Berliinin-matkan lentolipuista.

Ystävä patisti poliisin pakeille

Jonkun ajan päästä diplomaatti Chris toi salkun Päiville Suomeen. Salkussa piti olla Stephenin rahat. Päivi joutui antamaan hänelle salkkua vastaan käteisenä 60 000 euroa.

– Sen jälkeen hän lähti takaisin Saksaan, ja kun rahaa oli niin paljon mukamas siellä salkussa, niin siihen piti ostaa joku kone. Sen jälkeen minun piti alkaa maksaa konetta. Kun kysyin, miksi minun pitää sitä rahoittaa, amerikkalainen mies sanoi, että etkö ymmärrä, että kaikki rahani ovat siellä salkussa.

Kun kaikki talon myymisestä saadut rahat olivat menneet, todellisuus alkoi valjeta Päiville ja hän otti yhteyttä luotettuun ystäväänsä.

– Hän sanoi, että sinua on kusetettu niin pahasti, että nyt mennään heti poliisin pakeille.

Internetin ja sosiaalisen median virtuaalimaailmassa esiintyy monenlaista kepulipeliä. Kuvituskuva.

Juhannuksen jälkeen Päivi vei salkun ystävänsä kanssa poliisiasemalle. Kun poliisit avasivat salkun, siellä oli vain pahvinpaloja.

– He sanoivat heti, että minua on kusetettu. En kertonut amerikkalaiselle kahteen viikkoon, että tiesin hänen olevan petturi. Yritin ottaa siinä aikaa, että poliisi pääsisi hänen jäljilleen, mutta poliisi ei saanut mitään aikaiseksi. Sen jälkeen, kun kävin tekemässä rikosilmoituksen, poliisi ei pyytänyt minua edes toimistoon haastateltavaksi.

Lähes koko omaisuus meni

Kaiken jälkeen Päivi kertoo olleensa yhteydessä muun muassa Indonesian suurlähetystöön, sillä rahat menivät indonesialaisille pankkitileille. Mutta turhaan.

Kuudessa kuukaudessa Päivi huomasi menettäneensä lähestulkoon koko omaisuutensa, yhteensä yli 200 000 euroa.

Poliisista vahvistetaan Ilta-Sanomille, että Päivi teki rikosilmoituksen törkeästä petoksesta viime kesänä. Poliisi vahvistaa myös vastaanottaneensa pahvia täynnä olleen salkun.

Poliisin mukaan tapauksen tutkinta keskeytettiin, mutta se voidaan edelleen aloittaa uudelleen, jos jotain uutta ja ratkaisevaa tulee ilmi.

*Päivin nimi on muutettu.

”Aikuisella oikeus käyttää varojaan”

Moni huijauksen kohteeksi joutunut lähettää rahaa rikollisille omalta pankkitililtään esimerkiksi verkkopankin kautta. Jälkikäteen uhrit ihmettelevät, miksei pankki suojellut heitä puuttumalla poikkeavaan rahaliikenteeseen.

– Noudatamme rahanpesuun ja terrorismiin liittyvää lainsäädäntöä. Voimme puuttua maksutapahtumiin, joissa epäillään, että rahat saattaisivat päätyä johonkin tällaiseen tarkoitukseen, sanoo OP Ryhmän turvallisuuspalvelut-yksikön päällikkö Elias Alanko.

Jos ihminen lähettää tuhansia euroja ulkomaille, eikö pankki tarkista lainkaan, mihin rahat menevät?– Jos meidän järjestelmä havaitsee, että toiminta saattaa täyttää terrorismin tai rahanpesun tunnusmerkkejä, niin sellaisia asioita lähdemme selvittämään. Mutta aikuisella ihmisellä on täysi oikeus käyttää omia varojaan niin kuin hyväksi katsoo. On hankala paikka, miten me voimme pankissa arvioida, onko joku suoritus huijaus vai lähettääkö joku ihan aidosta syystä rahaa esimerkiksi jollekin avustusjärjestölle.

Pankki ei ole kuitenkaan viranomainen, turvallisuusasioista vastaava päällikkö huomauttaa.

– Noudatamme lainsäädännön mukaisia määräyksiä, ja jos havaitsemme, että asiakasta huijataan, niin pyrimme auttamaan. Mutta emme kykene tällaisia asioita samasta näkökulmasta lähestymään kuin vaikkapa verottaja tai poliisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?