Puolustusministeri Niinistön puheet herättävät hämmennystä – ”Ministeri on ajanut itsensä hankalaan loukkoon” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Puolustusministeri Niinistön puheet herättävät hämmennystä – ”Ministeri on ajanut itsensä hankalaan loukkoon”

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) ja Yle ovat olleet tukkanuottasilla viikon päivät uutisista kaksoiskansalaisten asemasta Puolustusvoimissa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

9.2.2017 19:02

Yle on kertonut tapauksista, joissa kaksoiskansalaisia on estetty pääsemästä Puolustusvoimissa ja varusmiespalvelussa tiettyihin tehtäviin.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) on syyttänyt Yleä valeuutisoinnista ja epäillyt Ylen langenneen informaatiovaikuttamisen välikappaleeksi.

– Yle on käyttänyt tässä suuria sanoja, myös minä, mutta Yle tämän aloitti, puolustusministeri Niinistö sanoi tänään Ykkösaamussa.

Kukaan ei ole kiistänyt Ylen uutisoimia tapauksia.

Julkisuudessa on alettu keskustella siitä, onko puolustusministeri jopa vahingoittanut Puolustusvoimien mainetta.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenet oppositiopuolueista eivät tätä allekirjoita, mutta myöntävät, että jupakka ei ole ollut eduksi ministerille.

– Ministerin aggressiivinen reaktio Yleä kohtaan ei ainakaan ole ministerin asemaa vahvistanut. Ministeri on omalla toimillaan ajanut itsensä hankalaan loukkoon tässä kysymyksessä. Näyttövelvollisuus syntyy hänen edustamalleen hallinnonalalle ja myös ministerille, kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas) sanoi.

– Puolustusvoimien uskottavuutta ministeri ei vaaranna. Tällaiset ministerin onelinerit ovat helposti tulenarkaa materiaalia. Puheet valeuutista tuntuu kuljettavan tätä asiaa toiseen suuntaan. Kannustan asian asialliseen selvittämiseen. Uskon, että Puolustusministeriö paneutuu selvittämään asiaa, kansanedustaja Mika Kari (sd) totesi.

Tuliko käsky vai toimivatko upseerit omin päin?

Ylen uutisoimat tapaukset kaksoiskansalaisten kohtelusta Puolustusvoimissa ovat tutkinnassa.

Puolustusministeri Niinistö on vakuuttanut, että Puolustusvoimissa ei ole minkäänlaisia ohjeita kaksoiskansalaisten erilaisesta kohtelusta, koska se olisi lainvastaista. Ministerin mukaan kyse on ollut yksittäisten upseerien omista toimista.

– Jos nämä tiedot pitävät paikkansa, sen jälkeen on tärkeää käydä läpi koko komentoketju. Mistä tällaiset ohjeistukset ovat lähteneet liikkeelle? Ja sen jälkeen tehdään toimenpiteet asian korjaamiseksi. Jos asia on vaan väärinymmärrys tai yksittäisen kouluttajan tekemä väärä johtopäätös, silloin asian käsittely on toisentyyppinen, Kari sanoi.

– Missään nimessä ministeri ei voi mennä tunnustamaan, että hänen hallinnonalallaan on rikottu lakia kirjalliseen ohjeeseen tai niin sanotusti yleiseen käytäntöön perustuen. Tutkintahan on käynnissä, ja saamme lisää tietoa ajan kuluessa, Mustajärvi kertoi.

Tutkinnassa selvitetään muun muassa sitä, onko Puolustusvoimissa joku antanut ohjeita kaksoiskansalaisten epäämisestä joihinkin tehtäviin.

”Tämä on tahatonta tietämättömyyttä tai taitamattomuutta toimittajilta”

Puolustusministeri Niinistö oli aamulla Ylen Ykkösaamun haastateltavana.

– Mitään virallista ohjeistusta ei Puolustusvoimissa ole annettu, tai voitu antaa. Se on käsittämätön väite, että Yle väittää, että Puolustusvoimat harjoittaa laitonta ohjeistusta ja Puolustusvoimat toimii lainvastaisesti, ministeri toisti.

Ministeri Niinistö tunnusti, että hänen puheensa valeuutisista olivat ehkä liian jyrkkiä ja todistusaineistoa Ylen lankeamisesta informaatiovaikuttamiseen ei ole.

Niinistö kuitenkin kritisoi kovin sanoin Ylen uutisia edelleen.

– Kieltämättä tässä Ylen uutisoinnissa on monia kysymysmerkkejä. Viime viikolla oli virheellisiä väittämiä ja eilen kysymysmerkkejä. Johtuu varmaan siitä, että Ylellä ei ole käsitystä siitä, miten puolustusvoimien kaltainen hierarkkinen järjestelmä toimii, Niinistö sanoi Ykkösaamussa.

– Tämä on tahatonta tietämättömyyttä tai taitamattomuutta toimittajilta, Niinistö kommentoi.

Puolustusministeri on kahdesti aiemmin herättänyt keskustelua kommenteillaan.

Syksyllä hän pohdiskeli ääneen vihreiden miesten tuloa Ahvenanmaalle ja Ahvenanmaan erityisasemaa. Pari viikkoa sitten Niinistö kutsui siviilipalvelukseen siirtyneitä reserviläisiä rintamakarkureiksi puheessaan maanpuolustuskurssin avajaisissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?