Syyte: Sosiaalityöntekijän päätös johti julmaan kostoon – kaksikko tunkeutui yöllä kotiin ja pahoinpiteli

Kaksi nuorta miestä järjesti raa´an koston johtavalle sosiaalityöntekijälle Kotkassa.

9.2.2017 15:35

Parivaljakko tunkeutui naamioituneena yöllä naisen kotiin ja pahoinpiteli naista sekä hänen aviomiestään. Pariskunta myös ryöstettiin.

Molemmat tekijät myönsivät kuulusteluissa, että isku oli kosto nuorempaan mieheen kohdistuneista sosiaalitoimen huostaanotto- ja sijoittamispäätöksistä.

Johtava sosiaalityöntekijä ja hänen miehensä saivat järkyttävän herätyksen viime marraskuussa Kotkan Aittakorvessa. Kodin ulko-oven lasi ja keittiön ikkuna helähtivät rikki. Asuntoon suihkutettiin paprikakyynelkaasua.

Pipoilla kasvonsa peittäneet 20- ja 17-vuotiaat miehet avasivat ulko-oven rikotun lasin kautta ja työntyivät asuntoon.

Talon isäntä yritti torjua hyökkäyksen. Kaksikko työnsi eteisen välioven auki siten, että se kaatui isännän päälle.

Haastehakemuksen mukaan parivaljakko suihkutti kyynelkaasua isännän kasvoille. Miestä myös lyötiin nyrkillä kasvoihin ja metalliputkella takaraivoon. Sen jälkeen hänet kuristettiin tajuttomaksi.

Myös johtava sosiaalityöntekijä sai iskun metalliputkesta päähänsä ja kyynelkaasua kasvoilleen.

Kaksikko vei asunnosta kannettavan tietokoneen, ilmakiväärin ja 230 euroa rahaa.

Miehet jatkoivat ryöstökierrostaan Aittakorvessa. He tunkeutuivat seuraavaksi kotiin, jossa oli nukkumassa aviopari ja heidän 12-vuotias poikansa.

Perhe pakotettiin ilmakiväärillä uhaten makaamaan alakerran lattialle Parivaljakko varasti mukanaan muun muassa lompakoita, pankkikortteja, 5000 euron arvoiset sormukset, matkapuhelimen, rannekellon, kameran, tietokoneen ja konsolipelejä.

Kaksikko löysi yön kolmannenkin kohteen Aittakorvesta. Äiti ja hänen 18- ja 13-vuotiaat tyttärensä joutuivat kauhukseen todistamaan, kuinka kaksi naamioitunutta miestä tunkeutui kotiin ja vei ilmakiväärillä uhaten perheen kännykät.

Kihlakunnansyyttäjä vaatii kaksikolle Kymenlaakson käräjäoikeudessa rangaistusta muun muassa kolmesta törkeästä kotirauhan rikkomisesta, törkeästä ryöstöstä, kahdesta ryöstöstä, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja vahingonteosta. 17-vuotiaan osalta kysymys on nuorena henkilönä tehdyistä teoista.

Miehet ovat pääsääntöisesti myöntäneet teot. 20-vuotias kiistää kuitenkin syyllistyneensä virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen.

Mies ilmoitti oikeudessa, ettei hän tiennyt ryöstetyn naisen olevan johtava sosiaalityöntekijä. Esitutkinnassa mies oli myöntänyt, että kysymyksessä oli kosto Kotkan sosiaalitoimen 17-vuotiaaseen kohdistamista huostaanotto- ja sijoituspäätöksistä.

Kihlakunnansyyttäjä vaatii 20-vuotiaalle vähintään neljän vuoden vankeusrangaistusta ja 17-vuotiaalle vähintään kolmen vuoden vankeusrangaistusta.

Parivaljakon varastama omaisuus on saatu takaisin oikeille omistajille.

Johtava sosiaalityöntekijä on jäänyt tapauksen jälkeen eläkkeelle.

Käräjäoikeus jatkaa ryöstövyyhdin käsittelyä perjantaina.

Jutusta kertoi ensimmäisenä Kymen Sanomat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?