IS:n Aleppo-viikko ehdolla Vuoden journalistiseksi teoksi

Julkaistu:

Ilta-Sanomien Aleppo-viikko on valittu ehdolle Bonnierin Suuren journalistipalkinnon saajaksi kategoriassa Vuoden journalistinen teko.
Syyrian tapahtumien kärjistyttyä Ilta-Sanomat päätti tuoda näyttävästi koko Suomen tietoisuuteen aikamme suurimpiin kuuluvan inhimillisen tragedian eli Aleppon kaupungin tilanteen. Syyrian sodassa on kuollut satojatuhansia ihmisiä, mutta syksyllä 2016 sodassa nähtiin käänne vielä pahempaan: Alepposta oli piirityksen ja rajujen pommitusten takia tullut maailman vaarallisin paikka lapsille.

– Ihmiset saattavat turtua helposti ikäviin uutisiin, jos tapahtumapaikka on kaukainen ja konflikti kestänyt pitkään. Median velvollisuus on kuitenkin herättää ihmisiä katsomaan myös pahuutta, vaikka se tapahtuisikin kaukana Suomesta. Siksi IS päätti valjastaa viikon ajaksi kaikki kanavansa, verkon, printin ja ISTV:n, Aleppon tragedian esiintuomiseksi, Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin kertoo.


IS:lle Aleppo-viikko oli suuri ponnistus, johon osallistui iso joukko uutistoimituksen toimittajia, taittajia, graafikoita ja kuvaajia aina uutisdeskiä ja ISTV:n tekijöitä myöten. IS-työryhmää edustavat Bonnier-gaalassa ulkomaantoimittaja Anna Nuutinen, toimitussihteeri Tatu Onkalo ja uutistoimituksen esimies Miia Honkanen.

Huomion keskipisteessä lapset

24. lokakuuta alkaneella Aleppo-viikolla IS:n painetun lehden lööppi oli poikkeuksellisesti pyhitetty kokonaan tälle aiheelle ja viestinä oli ”Älä käännä katsettasi”, joka oli koko kampanjan tunnuslause. IS myös muutti verkkopalvelunsa etusivun radikaalisti eri näköiseksi tavalliseen verrattuna: Suomen suosituimman etusivun aloitusnäkymänä olikin tavallisten uutisnostojen sijaan paljon normaalia suurempi, mustalle taustalle tehty jättinosto ja siihen isolla fontilla vedetty, lööpissä esiin tuotu kampanjalause.


– Erityisesti huomio keskitettiin viikon aikana tavallisten ihmisten tarinoille ja kohtaloille, varsinkin lapsille, joiden kannalta oli kyseessä pahin inhimillinen konflikti sitten toisen maailmansodan. Viikon oli tarkoitus viestiä, että pahinta, mitä me Suomessa voimme tehdä, on sulkea silmämme, IS:n vastaava päätoimittaja Tapio Sadeoja sanoo.

Ihmiset aktivoituivat lahjoittamaan apua

Aleppo oli isosti esillä Ilta-Sanomien verkkopalvelun etusivun pääaiheiden joukossa koko viikon. Painetussa lehdessä aihe oli kannessa ja lööpissä joka päivä viikon ajan. Verkossa artikkeleita julkaistiin yli 50 (viikolla julkaistuja juttuja pääsee lukemaan tästä linkistä tai jutun alta). ISTV teki viikon aikana aiheesta studiokeskusteluja, grafiikkavideota ja uutisvideoita. Haastattelimme Suomen kärkipoliitikot siitä, mitä Suomi voi ja aikoo tehdä Aleppon tilanteen suhteen, ja avustusjärjestöjen kautta kerroimme, mitä konkreettista apua Aleppoon saa milläkin avustussummilla.


Viikosta oli myös konkreettista apua Aleppolle. Kaikki avustusjärjestöt, joiden kautta IS neuvoi läpi viikon apua antamaan Aleppoon, saivat todella huomattavan kasvun lahjoituksiinsa kyseisellä viikolla. Useampi järjestö viestitti saaneensa moninkertaiset lahjoitusmäärät kyseisellä viikolla, joissain tapauksissa jopa 35-kertaiset summat normaaliin viikkoon nähden. Järjestöt yhdistivät lahjoituspiikin nimenomaan IS:n Aleppo-viikkoon, koska Aleppon tilanne oli esillä syksyllä useamman viikon jo ennen tätä kampanjaa.


Muut ehdokkaat Vuoden journalistiseksi teoksi

Selkouutiset. Pertti Seppä ja työryhmä: Merja Windia, Pälvi Tammi, Petteri Löppönen, Monna Tervo, Jan Fredriksson, Margit Alasalmi ja Krista Taubert, Yle

Ylen selkokieliset tv-uutiset käynnistettiin, kun Suomeen alkoi tulla suuria määriä turvapaikanhakijoita vuoden 2015 loppupuolella. Selkouutisten toivottiin tukevan heidän kotoutumistaan ja kielenoppimistaan.

Kotimaan katsaus, Jani Halme

Jani Halme on julkaissut Twitter-tilillään lokakuusta lähtien Kotimaan katsaus -nimistä videosarjaa, jossa luetaan ääneen uutisia suomalaisista paikallislehdistä.

Ehdokkaat Bonnierin Suuren journalistipalkinnon muissa kategorioissa:

Vuoden juttu

Jari Aarnio -uutisointi. Susanna Reinboth ja Minna Passi, Helsingin Sanomat

Rajua kaltoinkohtelua Kupittaalla. Rebekka Härkönen, Turun Sanomat.

Epäily: Suomen Tukholman suurlähettiläs ahdistellut alaisia ja lähetystön vieraita. Tommi Parkkonen, Iltalehti

Vuoden journalisti

Pirjo Houni, Eeva/A-lehdet

Tuomas Rimpiläinen, Aamulehti

Laura Saarikoski, Helsingin Sanomat

Vuoden kirja

Katarina Baer: He olivat natseja, Teos

Kalle Kniivilä: Neuvostomaan lapset - Baltian venäläiset, Into

Kimmo Ohtonen: Karhu - voimaeläin, Docendo

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt