Kommentti: Jussi Niinistöllä keulii – ministeri vaarantaa jo puolustusvoimien uskottavuuden - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Jussi Niinistöllä keulii – ministeri vaarantaa jo puolustusvoimien uskottavuuden

Puolustusvoimien ja puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) kohellusta kaksoiskansalaisuuskohun pyörteissä seurataan ihmeissään. Onko puolustusvoimien uskottavuus jo vaarassa ministerin takia, kysyy politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

9.2.2017 10:24

Yle avasi todellisen pandoran lippaan paljastamalla viime viikolla, että kaksoiskansalaiset eivät kelpaa puolustusvoimissa kaikkiin tehtäviin.

Sen jälkeen tarina on edennyt äärimmäisen oudosti. Uusia tapauksia, jotka todistavat Ylen Päivi Happosen jutun puolesta, on tullut liki päivittäin.

Ja joka päivä puolustusvoimat on asian kiistänyt, milloin kenraali-, milloin everstitasolla. Todisteet ovat silti kiistattomia.

Välissä hilluu tämä puolustusministerimme, joka tuntuu elävän ministeriössään enemmän 1930-luvun sotilasfarssielämän kulisseissa kuin satavuotisjuhlia viettävässä Suomessa, jossa puolustusvoimain julkikuva on ollut loistava.

Siitä puolustusvoimain erinomainen tiedotus on pitänyt huolen - tähän saakka.

Nyt julkikuvaa tiedotetaan pilalle kovaa kyytiä.

Lainmuutos on realismia

Ensi alkuun pätkä realismia: kohussa on kyse täysin sinisilmäisestä kaksoiskansalaisuuslaista, joka säädettiin 2003. Tuolloin maailma oli täysin toinen eikä nyky-Venäjää, aggressiivista itänaapuria juuri kukaan osannut odottaa maailmankartalle.

Eli laki on muutettava pikavauhtia, siinä Jussi Niinistö on tasan oikeassa. Tukea hän sai myös ylipäälliköltä eli tasavallan presidentiltä Sauli Niinistöltä.

Suomessa osa sallisi tyhmän hyväuskoisesti Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisille pääsyn jopa pääesikunnan karttahuoneisiin. Venäjällä tätä sinisilmäisyyttä ei ole: päinvastoin, jos Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen pääsee pääesikunnan strategisesti arkoihin kohteisiin, Venäjä lähtee siitä, että kaksoiskansalainen on sielläkin Venäjän palveluksessa.

Ellei ole, siitä tulee tuomio.

Venäläinen on nykyään Venäjän valtiolla töissä, aina. Suomalaisia ei Venäjän armeijan palveluksessa ole, Moskova ei ole näissäkään asioissa sinisilmäinen.

Tässä ei ole tarkoitus leimata kaksoiskansalaisia. Tilanne vain on kiusallinen nyt kaikkien kannalta.

Niinistö otti mallia Trumpilta

Mutta palataan puolustusministeri Jussi Niinistöön.

Ensi töikseen hän syytti Yleä valeuutisoinnista. Niinistön mukaan Yleä oli käytetty tietoisesti hyväksi työntämällä sen kautta julkisuuteen disinformaatiota, joka kaiken lisäksi pilaa Suomen ja Venäjän suhteet.

Samaan aikaa kerrotaan, miten Kainuun prikaatissa on pantu kaksoiskansalaisia syrjään ja, kuten herrat upseerit tuntuvat tietävän, käytäntöä on harjoitettu muuallakin.

Jussi Niinistö pitää kiinni tarinastaan armeijan irtoremmin sitkeydellä.

Kun ei ole ministeriön tai pääesikunnan virallisella leimalla vahvistettua käskyä, sitä ei ole.

Heheh.

Jokainen, joka on tässä maassa asevelvollisuuden suorittanut, tietää armeijan hierarkisen komentorakenteen. Jos esimerkiksi prikaatinkenraali sanoo everstille, tämä majurille ja majuri jollekin varuskunnan luutnanttipoloiselle miten toimitaan, siten myös toimitaan.

Ellei, ryhdytään muihin toimenpiteisiin: kymmenen etunojapunnerrusta, saa suorittaa!

Siksi on suorastaan hävettävää, että pääesikunta ja puolustusministeriö Niinistön johdolla työntää vastuuta alaisilleen ja kaihtaa omaansa.

Se ei ole johtamista, herra reservin yliluutnantti Niinistö.

Ja herra yliluutnantti! Vaikka miten tekisi mieli ottaa jo nyt mallia Donald Trumpin presidentinvaalikampanjasta - älä ota.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?