300 suomalaista jumissa Phuketissa – paluulento viivästyy yli kaksi päivää - Kotimaa - Ilta-Sanomat

300 suomalaista jumissa Phuketissa – paluulento viivästyy yli kaksi päivää

Paluulennon oli määrä lähteä Helsinkiin tiistaina, mutta tämänhetkisen tiedon mukaan matkustajat pääsevät kotiin vasta torstaina.

Helsingin-lennon piti lähteä tiistaina aamuyhdeksältä. Suomalainen matkustaja otti ikkunasta kuvan lentokenttätyöntekijästä, joka tutki rikkoutunutta konetta.

8.2.2017 7:29 | Päivitetty 8.2.2017 9:40

Tasan kolmensadan suomalaisen Thaimaan-reissu on saamassa jatkeekseen ainakin kaksi ylimääräistä vuorokautta. Kahden viikon pakettimatkalla Phuketin lomakohteessa olevat suomalaiset istuivat tiistaina aamuyhdeksältä jo lentokoneessa, kun he saivat tietää, ettei kone nousisikaan ilmaan.

Lento Phuketista Helsinkiin myöhästyy ainakin pari päivää. Matkanjärjestäjä TUI:n matkustajille antaman tämänhetkisen arvion mukaan lento Helsinkiin pääsee lähtemään torstaina kello 22.30 Thaimaan aikaa eli reilusti yli kahden vuorokauden viiveellä.

TUI:n viestintäpäällikkö Mathias Bergendahl kertoo IS:lle, ettei kone päässyt ilmaan, sillä lentokentällä kulkeva ajoneuvo törmäsi koneeseen ja vaurioitti sitä. Bergendahlin mukaan korvaava kone järjestyi nopeasti, mutta yhtiö ei vielä ole saanut sille lupaa kansainväliseen lentoon.

IS:n saamien tietojen mukaan ajoneuvo oli kulkusilta, jota pitkin matkustajat siirtyvät lentokentän odotustiloista koneeseen.

 Olin ikkunapaikalla moottorin puolella ja näin, että joku lentokenttätyöntekijä näytti peukkua alaspäin.

Kauhajokelainen Juha Kuusisto, 33, on yksi Phuketissa jumissa olevista suomalaisista. Hän kertoo katselleensa tilanteen kulkua tiistaina lentokoneen ikkunasta.

– Lentokoneessa ihmeteltiin, että kello käy yhdeksää, koneen pitäisi kohta jo liikkua. Olin ikkunapaikalla moottorin puolella ja näin, että joku lentokenttätyöntekijä näytti peukkua alaspäin. Sitten ei mennyt kauan, kun tuli kuulutus, että on ilmennyt tekninen vika.

Kuusisto kertoo, että henkilökunta piti matkustajat tehokkaasti ajan tasalla.

– Meille kerrottiin heti, että ramppi oli osunut moottoriin ja tilannetta tutkitaan. Lentäjät ottivat valokuvia, siellä oli paikalliset työntekijät, pilotit ja muut, ja he lähettivät kuvat Seattleen Boeingille ja siellä ne sitten arvioivat, annetaanko lupaa lähteä vai ei.

”Näytti siltä, että pieni pala olisi lähtenyt ulkokuoresta”

Kolmen tunnin odotuksen jälkeen matkustajat pyydettiin koneesta ulos.

– Näytti siltä, että pieni pala olisi lähtenyt ulkokuoresta. Korkeuksissahan siitä saattaa revetä isompia paloja. Siinähän kaikki jo arvasivatkin, että tällä koneella ei lähdetä liikkeelle.

Kuusisto kertoo, että suomalaiset pysyivät rauhallisina, vaikka moni oli jo Suomea enteillen vetänyt ylleen Thaimaan oloihin turhan lämmintä vaatetta ja matkalaukut olivat ruumassa.

Odottelu taittuu viiden tähden hotellissa

Matkanjärjestäjän oppaat hoitivat tilanteen esimerkillisen rauhallisesti, Kuusisto kiittää. Kolmesataa suomalaista jaettiin viiteen eri hotelliin. Kuusisto pääsi viiden tähden luksusmajoitukseen lähelle lentokenttää.

– Täällä ollaan melkein paremmissa olosuhteissa kuin itse kahden viikon lomalla, hän nauraa.

Ylellisistä puitteista huolimatta Kuusistoa harmittaa epätietoisuus: täyttä selvyyttä kotiinpaluusta ei vieläkään ole. Myös hotellin vaihto saattaa vielä olla edessä. Moni on joutunut pyytämään työnantajalta joustoa.

Kuusisto on liikkeellä kumppaninsa ja heidän kahden ystäväpariskuntansa kanssa. Lapset jäivät kotiin, ja heidän hoitoaan on jouduttu järjestelemään ylimääräisten päivien vuoksi.

Kuusisto on Thaimaassa toista kertaa.

– Uskallan lähteä uudestaankin, hän nauraa.

Päivitys kello 8.12: Uutista täydennetty ja lisätty matkustaja Juha Kuusiston kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?